Проект за изработка на лифт.

Ако Ви се пише по каквато и да е тема, или искате да си говорите с някой, тук е мястото за спам.
Публикувай отговор
Румен
Мнения: 11
Регистриран на: Съб Окт 24, 2020 3:13 pm

Проект за изработка на лифт.

Мнение от Румен »

Нещо в последните дни ми се върти в главата една налудничава идея, че реших да я споделя.

Идеята се състои в направата на лифт, като основната цел на проекта е да се упражни работа на хора с много различни умения. Защо точно лифт? Ще отговорим първо защо не трябва да е такъв проекта:
1. Изключително скъпо начинание. Именно заради това се търси разработка от множество хора, които същевременно и да финансират всеки по една малка част от проекта.
2. Напълно безполезно начинание. Като краен продукт почти е ясно, че е такова, но!!! Идеята е по-скоро да се упражни съвместна работа на множество хора при това на хоби ниво. Подобна съвместна работа примерно може в бъдеще да е основа за започване на производствен бизнес, който естествено няма да прави лифтове, а нещо по-различно и по-просто.
3. Изключително сложно начинание. Да така е и именно затова тук идеята е да се подходи в разработването на ограничени по функционалност варианти. Така сложността спада драстично, за сметка на много по-ограничената функционалност. Такава не ни и трябва - проектът залага само на разработката, а не на приложението.
4. Незаконно начинание. Ясно е, че крайното изделие в много продължителен начален етап няма как да бъде сертифицирано и затова остава един вариант - да не се ползва по опасен начин, т. е. на него да не се возят хора, както и при пускането му при тестове да имаме нужното обезопасяване. Да отбележим, че много хора си правят самоделни offroad автомобили, които просто е забранено да се карат по републиканската пътна мрежа, но в планината общо взето не те спират да си "чупиш главата".
5. Няма терен за начинанието. Този проблем се налага да се реши по-творчески и не е тривиален, за разлика от другите по-горе. Идеята е съоръжението да е напълно преносимо и така на практика нямаме заемане на терен. Само се разпъва за тестовете, след което се прибира. Така няма и опасност от това да се окраде. Схема на мобилен така наречен стълб съм дал на картинката към поста, като идеята е да имаме профилна конструкция във формата на палатка (показана в синьо), която при това да се застопорява по същия начин (чрез опъващи въжета и колчета в основата до краката - червените кръгчета). Преносимостта се постига, като на мястото на зелените кръгчета използваме специални свързващи компоненти. Иначе изобразените сини линии представляват квадратен кух метален профил.

Сега да опишем и предимствата на точно такъв проект:
1. Всичко е за упражнение. Наистина както се вижда от по-горе проектът няма да има шанс да стигне до краен продукт. Така всеки вложил труда си в проекта получава еднакво на всички останали, т. е. само удоволствието от участието и раздвижването на мозъка си.
2. Проект от много части. Като говорим за изработка от много хора, то и проектът трябва да е подходящ. Този е точно такъв. Например тези които правят изобразените по-долу така наречени стълбове могат да са съвсем различни хора от тези, които правят примерно ролковата система, която е прикрепена към стълбовете. При един offroad самоделен автомобил това изобщо не е така! Там не може един да направи скелета, а друг да разположи частите, просто защото нещата няма никак да паснат. Нещата трябва да се проектират там изцяло и затова въпросният вид автомобили почти съвсем винаги са индивидуални проекти.
3. Съществена емоционална страна на проекта. Направеното е забавно, защото е предназначено за тестване сред природата. Затова много удовлетворяващо изгледа това разработчиците, които дълго време са си блъскали главите как да се снабдяват и да пасват чаркове като се справят със задачата си да отидат на тестове в планината и заедно с изработеното от други хора да видят творението си в действие. В приятна и спокойна обстановка.

Определено в проекта има и геодезистка работа която се състои в определяне точното място на трасето, както и местата за временните стълбове. Като говорим за емоционална страна на проекта, то може да се предложат и "фантастични" варианти на приложение на изработеното, които реално никога няма да се реализират, но пък могат да са идеални статии за четене, които като се публикуват да популяризират проекта и така да доведат до още разработчици.

Ако се сетите за допълване на горните списъци (както тези с негативните, така и тези с позитивните причини), то пишете като отговори.
Прикачени файлове
ps.png
ps.png (15.36 KiB) Преглеждано 4835 пъти

HaCko
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 7:04 pm

Re: Проект за изработка на лифт.

Мнение от HaCko »

Уоу тази ти идея ме застреля, честно!
Интересно ми е с какво се занимаваш?
Иначе за проекта - геодезическата работа изглежда доста лесна - само определи трасето и координатите ще ги извадим за нула време.

Румен
Мнения: 11
Регистриран на: Съб Окт 24, 2020 3:13 pm

Re: Проект за изработка на лифт.

Мнение от Румен »

Занимавам се професионално със системно програмиране, но определено ми писна да разработвам само "виртуални" неща (т. е. софтуер).
Иначе по отношение на трасето се свързах със сайта ranica.bg, за да моля техните потребители да предлагат трасета. Определено точно хората в онзи сайт са тези, които най-много се разхождат из планините на България.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Проект за изработка на лифт.

Мнение от GeoRT »

Моля, не се засягайте, но Вие някога дали сте се качвал на лифт?

Румен
Мнения: 11
Регистриран на: Съб Окт 24, 2020 3:13 pm

Re: Проект за изработка на лифт.

Мнение от Румен »

GeoRT написа: Съб Дек 05, 2020 11:30 pm Моля, не се засягайте, но Вие някога дали сте се качвал на лифт?
Накратко да, но и вие не се засягайте, а говорете по същество! Имате забележка към точка 3 на първия списък ли, че трябва да се раздели на подточки? Или просто имате интерес към някаква конкретика в темата?
Ако опасенията ви са относно стабилността на профилната конструкция за така наречените "стълбове", то мога да ви успокоя, че последните ще издържат теглото на един човек. По отношението на мащабите конструкцията е доста малка, като има височина примерно около 2,5 метра. Затова и краката от метален профил са си напълно достатъчни. По отношение на стабилността - там също нещата стоят добре, защото чувалите с картофи, които се планира да пътуват по съоръжението обикновено са доста по-кротки от стандартен човек и няма да се клатят. Но пак ще кажа - не желая догадки, а кажете кое ви притеснява по същество!

pravoto
Мнения: 8
Регистриран на: Вто Яну 31, 2017 10:43 am

Re: Проект за изработка на лифт.

Мнение от pravoto »

Веднага ти давам идея, кой може да произведе стълбовете : http://reshetki.bg/bg/
Фирмата се занимава от мнооого години с изработка на метални ферми и други конструкции, които се подцинковат от тях ... имат нужното оборудване и вани с цинк :)
Навремето са изготвили всички оранжерии на територията на България, но сега уви са зарязали този бизнес и е нужно някой проектант да им подготви чертежите и вярвам, че могат да се спарвят... иначе идеята ти за нови съоръжения и технологично изледване на материята е за адмирации ...

Публикувай отговор