Тотална станция - Лайка

Всичко свързано с инструментите на различните производители.
Ndiv
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Юли 03, 2019 6:01 pm

Тотална станция - Лайка

Мнение от Ndiv »

Здравейте,
извинявам се предварително, ако въпроса ми е твърде елементарен. Търся отговор, а не намирам в инструкциите на инструмента и в учебниците, с които разполагам.
Днес при работа с въпросната тотална станция/лайка 805/ , несъзнателно промених посоката на нарастване на ъгъла. Тъй като не знам в какво положение е била преди да променя настройката /вероятно е да съм го натиснал повече от веднъж, защото е изведена на бърз бутон тази настройка/, не знам как е правилното положение, ако изобщо може да се каже, че има правилно.
Пробвах и се оказа, че и при нарастване на ляво и при нарастване на дясно на ъгъла, при трасиране, заснемане, ориентиране на прибора, както и при заставане на свободна станция, няма никаква разлика. Въпросът ми е има ли значение в действителност на какво положение ще е и кога се използва в едната посока и кога в другата?

Благодаря за вниманието.


PGP
Мнения: 42
Регистриран на: Съб Фев 05, 2011 2:07 pm

Re: Тотална станция - Лайка

Мнение от PGP »

Ако правилно съм разбрал въпроса :?: : Питате в коя посока трябва да нарастват отчетите по хоризонталния кръг? (по часовниковата стрелка или обратно на часовниковата стрелка)
Отговор: по часовниковата стрелка трябва да нарастват отчетите!
Има значение в коя посока нарастват отчетите, ако е обрано на часовникова стрелка ще получиш ..., десни ъгли на полигон, огледални стойности на някои координати, зависи за какво използваш хоризонталните посоки, ако има някаква обработка като гируси или обратни засечки няма да има разлика.

ПП
последвай съвета на :arrow: matence

Публикувай отговор