Образованието по геодезия

на геодезическа тематика.
geo geo
Мнения: 12
Регистриран на: Вто Мар 25, 2008 10:44 am

Образованието по геодезия

Мнение от geo geo »

Как се подготвят младите геодезисти

В края на месец февруари се проведе национално съвещание за проблемите в средното образование.
Освен липсата на достатъчно квалифицирани кадри, които да се посветят на професията учител, недостатъчно добрата и обновена материална база, там изникна и темата за предоставянето на лицензи от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) на различни новоизграждащи се центрове за професионално обучение. Такъв лиценз № 200312058 притежава засега единствено Центърът за професионално обучение към "ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ" АД.
Ето със съкращения мненията на три страни по случая, публикувани в сп. "Геомедия":

Инж. Боряна Марина от Софийската професионална гимназия „Христо Ботев”
- Каква е същината на проблема?
- Досега обучението по геодезия се осъществяваше в професионалните гимназии и в УАСГ.
От 2007 г. специалност “Геодезия”, код 582020 – трета степен на професионална квалификация може да бъде извършвано в центъра на „Главболгарстрой”. В техникумите децата го учат по 2000 часа, за да получат необходимата подготовка. В края на 2007 г. е проведено обучение за „Геодезист - трета степен” в Центъра на „Главболгарстрой”. В рамките на 1 месец там издават същия документ, като в техникумите. Формират се такива курсове и за незавършили ученици. И професионалните гимназии, и центровете издават едни и същи документи – удостоверение за участие в курса, свидетелство за професионална квалификация, което удостоверява за присъждането на степен. То се издава само след държавен изпит по теория и държавен изпит по практика. При обучението в центъра е въпрос на вътрешни правила.
Назрява необходимостта от единен стандарт за контрол и оценка на професионалното образование. В нормативната уредба на държавата има пропуск, центровете могат да издават документи твърде либерално.

- Колко часа е обучението в ЦПО на „Главболгарстрой”? Колко са изобщо обучените в центъра?
- Би трябвало да е 960 ч. за 2 учебни години, но проведеният курс е за довършване на обучението и часовете покриват само неизучените предмети от 13 клас. Проблемът е, че курсът е проведен формално с абсурдно малко часове (през почивните дни по 8 часа от15.11.07 г. до 15.12.07 г. – включително провеждане на държавни изпит и раздаване на удостоверенията за квалификация) с обяснението, че това са само консултации (самостоятелна форма) за подготовка за държавните изпити, а не същинско обучение.

- Колегите ви споделят ли вашите опасения? Колко от тях преподават в тези центрове? Срещате ли разбиране от хората в министерството?
- Аз изразявам мнението на всичките ми колеги. Тяхната тревога е още по-голяма. Преподава само един. От министерството мълчаливо признават проблемите с ЦПО и двойните стандарти, но са пасивни.

- Защо вашата професионална гимназия не организира подобни курсове за своите бивши ученици, след като има право според закона?
- Подготвили сме предложение за задочно обучение по геодезия, но има процедура пред Педагогическия съвет.

- Къде виждате разрешението на проблема? Явно курсовете в „Главболгарстрой” са законни и не могат да бъдат ограничени, а най-вероятно ще се организират и все по-нови и нови такива, не само от „Главболгарстрой”? Какво е вашето предложение?
- Предложението ни, това не е само моя позиция, е да се променят изискванията за провеждане на държавните изпити в ЦПО: трябва да са еднакви по форма и съдържание с тези в професионалните гимназии, т.е. да са съобразени с НАЦИОНАЛНИТЕ ИЗПИТНИ ПРОГРАМИ, въведени от МОН, а да не са продукт на вътрешни правила в центровете.

Васил Вутов, директор на Центъра за професионално обучение към "Главболгарстрой"
- Как ще коментирате мнението на някои преподаватели по геодезия за недостатъчно задълбочено обучение по геодезия във вашия център?
- Не се притеснявам от нищо. Имаме си лицензии и спазваме закона. При нас идват комисии от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО). Ние изпълняваме закона стриктно, това, че на някой не му харесва, е от частен интерес.
Антоанета Кацарова, началник отдел "Лицензиране" в НАПОО
- Съществува напрежение между представителите на техникумите и „ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ” АД за това, че „ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ” АД са лицензирани да провеждат курсове за техници геодезисти? Издаденият им лиценз в разрез със закона ли е?
- Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) е запозната със случая от Съюза на геодезистите в България. НАПОО извърши проверка и установи, че обучението, провеждано от Центъра за професионално обучение към “ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ” АД, гр. София, е законосъобразно и в съответствие с издадената лицензия. Центърът е лицензиран според Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО) и до този момент не са установявани нарушения в дейността му.

- Съществуват ли други лицензирани центрове за подготовка на геодезисти?
- Засега лиценз има само центърът към "ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ" АД.

- Какви са преподавателите в Центъра за професионално обучение към "ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ" АД, гр. София? Може ли да се каже, че се обезценява труда на преподавателите и стойността на дипломите, издавани в техникумите? Действително ли има сблъсък на интереси?
- Преподавателите, които провеждат обучение в него, са висококвалифицирани специалисти, които подготвят обучените лица за успешна реализация на пазара на труда. В този смисъл не е възможно да бъде “обезценен труда на преподавателите и стойността на дипломите, издавани в техникумите”. При направената проверка се установи, че част от обучаваните от центъра лица са бивши ученици на професионалната гимназия, които надграждат знанията и уменията си. Освен това е невъзможно да бъде наложен монопол на пазара на услугите за професионално обучение. През последните години професионално обучение се предлага на пазарен принцип и по-добрите, мобилни, съвременни и атрактивни обучаващи институции се радват на по-голям интерес от лицата, търсещи обучение.
- Как виждате решаването на проблема?
- Проблемът би вървял към решение, ако обучаващите институции вложат енергията си в работа за подобряване на качеството на обучението, в повече гъвкавост при решаване на проблемите на обучаемите си, в по-активно съдействие с работодателските организации.

Jonny
Мнения: 20
Регистриран на: Пет Сеп 28, 2007 4:45 pm
Местоположение: O.K.

Мнение от Jonny »

Кои пък са тия "ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ" АД? До миналата година нямаха геодезисти, сега дипломи раздават.
За 8 дена стават "професионалисти", като през първия са се запознавали, а в последния вече са развявали удостоверенията. За 6 дена немогат да ги научат как да вкарат мехурчето в крагчето, а дали знаят какво е "Ме".
Такива самостоятелни лицензи имат тези "ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ" и Митьо Пищова.
Нещо мноо се отпуснахте. Всеки почна да си измисля лицензи, да си прави камари и да е най.
Абсолютно протестирам :x
Ми да затваряме даскалата вече.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Подкрепям напълно!
Точно ГБС да раздават акъл и да са критерий за качество... айде нема нужда!!!
:evil:
Как е възможно някакво си предприятие да издава документи за квалификация?!
Друг въпрос е кой изобщо го интересува тази "образователна степен". То в днешно време, с гола магистърска диплома нищо не можеш да направиш, пък камо ли с тази смешка.
И все пак идеята е парадоксална!

Публикувай отговор