Въпрос от лаик за строителство в строителен полигон

Решения на практически въпроси. Обмяна на опит и "know how".
kkp
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Май 03, 2018 8:15 am

Въпрос от лаик за строителство в строителен полигон

Мнение от kkp »

Здравейте!
Не съм специалист в областта на геодезията, но имам проблем и ще се радвам, ако споделите мнения и опит. Става въпрос за следния казус:
Английски граждани искат да купят вила с двор, намиращи се в граници на околовръстен строителен полигон. Има нотариален акт и скица от 2008 г., също и акт за узаконяване на сградата. По скицата и по НА имотът граничи с път. В строителния полигон няма регулация, както и няма влязъл в сила кадастър.
Проблемът възниква след като е поискана нова скица на имота. В новата скица през старите очертания на имота е прокаран пунктир оказващ границата на строителния полигон и с който пунктир са отрязани 90 кв.м., обозначени като земеделска земя по чл. 19 собственост на общината. С това парче от 90 кв.м. е отрязан достъпа на имота до пътя (пътя също е земеделска земя на общината).
Проблемът е там, че купувачите искат да пристрояват къщата, а няма да им издадат разрешение за строеж без достъп до път.
Консултирахме се със специалиста, който изработва скицата и той ни увери, че ще направи всичко възможно да получат достъп до път, чрез изменение на кадастралната карта, но не ни даде други подробности. При въпрос от наша страна, откъде се появяват тези 90 кв.м. общинска земя, той лаконично ни обясни, че преди измерванията не са били толкова точни, колкото са сега и се получавали грешки.
Всъщност не е ясно след като се измени КК тези 90 кв.м., какво ще се случи с тях, чия собственост ще бъдат, а също за да може да се строи в имота, дали това изменение ще е достатъчно. Едно уточнение, че чужденци не могат да купуват земеделски земи, в случай че се наложи да купуват земя за път.

Ще се радвам да споделите мнения.
Благодаря предварително!

HaCko
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 7:04 pm

Re: Въпрос от лаик за строителство в строителен полигон

Мнение от HaCko »

Ако може да качите скицата или някаква картинка на имота ще стане малко по-ясно.
Иначе ми прилича на контактна зона между КВС и Регулация. Тази зона се оправя с влизането на кадастралната карта.
Би трябвало имота по регулация да се запази като контур и площ, а зем.имот да се коригира.
Ако няма КК за района обаче това няма оправяне. Честно казано е по-добре да си купят къща някъде навътре в селото, където няма да има такива проблеми.

Публикувай отговор