КВС а.к.а КК или по-интересното в "новия" ЗКИР

на геодезическа тематика.
HaCko
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 7:04 pm

КВС а.к.а КК или по-интересното в "новия" ЗКИР

Мнение от HaCko »

Захласнати в подготовката на документи за финансово спасителните за годината поръчки за "бързо и евтино" изработване на КК, гения Наков успя да си прокара законопроекта на ЗКИР, въпреки ясно изразената позиция на гилдията на организирания "ПЪРВИ ГЕОДЕЗИЧЕСКИ СЪБОР".
Уж щяха да се съобразят с исканията ни, но като гледам го изиграха доста хитро - хвърлиха 10-13 обществени поръчки, които да отклонят вниманието. "Имало 12 милиона предвидени в бюджета за изработване на КК" - ами да сигурно има, но като се види за колко землища са предвидени всеки може да се направи сметката по колко излиза на хектар.
За срока на изпълнение пък няма и какво да се каже.
Интересно ми е само очакват ли изобщо някакво качество или във вижданията на гения Наков има само количество?!?
Мисля си, че действията на този псевдо човек, са меко казано обидни към нас!
Срам и на хората, действащи подмолно и в посока само на личния си интерес!

П.П. Ето го законопроекта, за който се интересува http://parliament.bg/bg/bills/ID/42054/

Chervenkov
Мнения: 45
Регистриран на: Вто Авг 03, 2010 6:26 pm

Re: КВС а.к.а КК или по-интересното в "новия" ЗКИР

Мнение от Chervenkov »

Колега би ли уточнил кое точно се опитва си прокарва ?

Относно обществените поръчки има страшно много недомислици:
- една голяма глупост е прогнозната стойност, която определят за населено място - начина им на определяне на цената е АБСОЛЮТНО ГРЕШЕН, а именно на хектар;
- не задължават изискванията за ГПС, при положение, че ГММП се мери задължително с ГПС;
- не изискват дигитален нивелир, но се изисква ГММП точките да са геометрично определени;
- РГО искат да е привързано към ГММП, но може да бъде измерена чрез ГНСС мрежа. Как това гарантира, че двете мрежи са привързани една към друга. Да не говорим, че точността от ГНСС ДО 2 см., която описват фирмите НЕ гарантира реално точност до 5 см. на РГО.

И върха на простотията е, при положение че са пуснали около 14 обществени поръчки и да приемем, че фирма Х спечели повече от една поръчка с едни и същи екипи как те ще изпълняват 2 обособени позиции едновременно. При кандидатстването гарантираш, че ще участваш с определен екип, но реално ще се изпълнява от трети лица, дали допълнително наети (с неясен опит и квалификация), дали чрез неофициален подизпълнител. А всички знаем как се печели търг и определено не е с методология и предложена цена!

HaCko
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 7:04 pm

Re: КВС а.к.а КК или по-интересното в "новия" ЗКИР

Мнение от HaCko »

Ами става въпрос за "ускореното създаване на КК". Т.е. ЗКИР е пренаписан така, че КВС-тата да преминат със статут КК автоматично. И то след всички дискусии, които се водеха по въпроса и предложенията, които се дадоха. Явно само сме вдигали шум....

Chervenkov
Мнения: 45
Регистриран на: Вто Авг 03, 2010 6:26 pm

Re: КВС а.к.а КК или по-интересното в "новия" ЗКИР

Мнение от Chervenkov »

Еее после нали трябва да има поправки на тая карта.

HaCko
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 7:04 pm

Re: КВС а.к.а КК или по-интересното в "новия" ЗКИР

Мнение от HaCko »

Гилдията е излязла с официално становище по въпроса:
линк към сайта на СГЗБ

HaCko
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 7:04 pm

Re: КВС а.к.а КК или по-интересното в "новия" ЗКИР

Мнение от HaCko »

HaCko написа:Гилдията е излязла с официално становище по въпроса:
линк към сайта на СГЗБ
И супер неочаквано в парламента не са се съобразили с него:НС ПРИЕ ЗИД НА ЗКИР НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ
Интересен е също така Доклада на комисията по правните въпроси и по-точно частта със становищата, които следва да бъдат взети в предвид:

Код за потвърждение: Избери целия код

Д О К Л А Д
за първо гласуване
Вх.№ 653-03-56/12.05.2016 г.

ОТНОСНО: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 602-01-12, внесен от Министерския съвет на 25.03.2016 г.

На свое заседание, проведено на 11.05.2016 г., Комисията по правни въпроси обсъди законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 602-01-12, внесен от Министерския съвет на 25.03.2016 г.
На заседанието присъстваха г-жа Вергиния Мичева - заместник-министър на правосъдието, г-жа Лазаринка Стоичкова – съветник към политическия кабинет на министъра на Регионалното развитие и благоустройството, г-н Светослав Наков – изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, г-жа Надежда Таранджийска, г-жа Галина Куцарова и г-жа Емилия Ангелова – експерти в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, г-жа Валя Гигова – адвокат, член на Висшия адвокатски съвет, г-н Владимир Трифонов, Главен директор на Главна дирекция "Регистри".
Законопроектът беше представен от г-н Светослав Наков.
С предложения законопроект се цели ускоряване на процеса за създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на Република България, включително и за неурбанизираните територии, и преобразуване на картата на възстановената собственост в кадастралната карта от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Законопроектът предвижда изменения, които да спомогнат за преминаването към имотна регистрация във всички съдебни райони и за гарантиране на сигурността и публичността на вписванията и предотвратяването на имтони измами.
Г-жа Валя Гигова изрази становището на Висшия адвокатски съвет като посочи, че в законопроекта има две изменения, които са неясни. Тя посочи, че е неправилно разпоредбата на чл. 59, ал. 4 да предвижда, че партидата е документ с оповестително действие, а по-коректно би било вписването да има оповестително действие, тъй като партидата е резултат от направените вписвания. Г-жа Гигова посочи също, че разпоредбата на чл. 65 създава двусмислие като не дава дефиниция за „електронна партида” и „електронно партидно дело”, както и че тази разпоредба ограничава обхвата на актовете само до тези по Закона за собствеността.
В хода на дискусията г-н Митев изказа отрицателно становище относно измененията по отношение на имотния регистър. Той постави въпрос относно наличието на необходимия човешки ресурс и възможността да бъде осигурена правна сигурност. В отговор г-жа Лазаринка Стоичкова посочи, че трансформирането на картата на възстановената собственост в кадастралната карта ще бъде един административен процес, който ще става постепенно и за който има осигурен ресурс. 
[b]Г-н Кирилов посочи, че следва да бъдат поискани становища от Върховния касационен съд, Министерство на правосъдието, Агенция по вписванията, Българска асоциация на съдиите по вписванията, Нотариална камара на Република България, Национално сдружение на общините. Тези становища ще бъдат предоставени на водещата комисия по законопроекта - Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, която следва да ги вземе предвид при разглеждането му на второ четене.[/b]
След проведената дискусия, Комисията по правни въпроси с 7 гласа „за”, 0 гласа „против“ и 4 гласа „въздържал се”, предлага на Народното събрание да подкрепи на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, № 602-01-12, внесен от Министерския съвет на 25.03.2016 г.
В Доклада на комисията по ЗХ има един ред за становището на гилдията, но до там...

HaCko
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 7:04 pm

Re: КВС а.к.а КК или по-интересното в "новия" ЗКИР

Мнение от HaCko »

Навярно повечето вече са го прочели, но все пак го поствам за тези, които все още не са:
Мнение на СГЗБ за случващото се в областта на Кадастъра

Публикувай отговор