имам малко въпроси. Възложиха ми да векторизирам регулационните планове на няколко села. Основното беше, че им липсват координатните регистри на осовите точки. Имат дворищно трасировъчните карнети на всички квартали, но без координати на осовите точки не могат да ги ползват на практика.
За това и трябва да "възстановя координатите на осовите точки"

Изрових и малкото, което има по темата в наредбите, така че всичко да ми е по наредби и да стане по-официално от обикновенно векторизиране.
Ето и как съм тръгнал да го правя. Правя един rubbersheet на цялата карта по координатните кръстове - общо около 100 кръста обхваща /излезе ми с грешка 60 и няколко см/. Отказах се от този начин понеже явно има доста деформации, къде от сканирането, къде от плана. Сега си кропвам картата с размери 400х400 метра горе долу. И правя по няколко квартала. По този начин грешката от rubbersheet-a ми пада на 10,20 макс 25см.
Обаче ми излизат следните проблеми. Първо - едно на ръка, че разстоянията межу осовите точки на дворищно трасировъчните карнети и на плана са различни и то не с 10-20см, а с 1-2 метра на места. При такива ситуации почвам да сглобявам квартала по размерите от Двор.Тр. карнети, напасвам го с плана, слагам отстоянията до осовите линии и почвам да намистам осовите точки. С доста притеснения, но ги намистам...
Обаче имам и случаи в които има големи разминавания и на самите квартали. Примерно целия квартал от Двор.Тр. карнети ми излиза с дължина 102метра, а на сканирания план при перфектно паснати коорд. кръстове - същата граница ми излиза 104метра. Осовите точки пък съвсем хвърчат.
И в край на сметка стигам до безизсходица.. то бива нагласяне, нагласяне. Ама трябва и нещо вярно да има в край на сметка. Като им дам и CAD4 формат после по това ще трасират всички.
Не мога и да тръгна да заснемам границите на дворовете на всякъде, където има такива разминавания.
Така, че ако има хора които са се занимавали с изработването на дворищно трасировъчни карнети. Може ли да ми обясните защо има такива големи разминавания между регулационен план и дворищно трасировъчен карнет? В край на сметка знам, че като трасираш имот вземаш данни от двор. трас. карнети и така го трасираш. Поне преди такъв е бил реда.