Построяване на полигон

Решения на практически въпроси. Обмяна на опит и "know how".
daniela.brezova
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Мар 12, 2014 3:40 pm

Построяване на полигон

Мнение от daniela.brezova »

Здравейте!
Може ли някой да помогне относно построяване на полигон от географски точки.
Става въпрос за извършена работа от трактор, обработващ нива.
Интересуваме точен алгоритъм за построяването на полигона.

new1
Мнения: 37
Регистриран на: Пет Фев 25, 2011 12:07 pm
Местоположение: На много места :)

Re: Построяване на полигон

Мнение от new1 »

Праскай смело с чук и дървени колчета!!! 8) 8)

ПС: Не си казала грам подробности, как ще ги определиш тези "географски точки", имаш ли някаква представа от координати и координатни системи и т.н и тн

Според мен потърси услугите на някой лицензиран геодезист :)

daniela.brezova
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Мар 12, 2014 3:40 pm

Re: Построяване на полигон

Мнение от daniela.brezova »

Географските точки ще се определят от движението на трактора, т.е ще ги имам дадени.
По тях трябва да се построи полигона. Трябва да има някаква формула, предполагам, за изчисляване на полигона, образуван от работата на трактора върху нивата.

П.С: Нивата не се знае с какви размери и геометрична форма е

Благодаря за отговора!

Незнайко1
Мнения: 182
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm

Re: Построяване на полигон

Мнение от Незнайко1 »

Явно сте бучнали на трактора едно „ЖиПиЕс-чи” в режим на регистриране на координати и където щъка тракториста получавате следа през интервал от време или изминато разстояние. И след това искате да определите колко площ е обработил и колко километра навъртял. Нещата са много „лесни” дори елементарни :) .
1. Списъка с така получените географски координати трансформирате в проекционни. Формулите са елементарни само някаква си „Математическа геодезия”, в която са изписани. Но като за нас има програми направени и не знам защо са сложили един куп проекции. Все пак трябва да си изберете координатна система – препоръчвам КС2005 Кадастрална – или така наречената Ламбертова проекция. За географски координати ще Ви е малко трудно да изчислявате сферични или по точно елипсоидни дъги и фигури.
2. Изчисляване на полигона, образуван от работата на трактора върху нивата – предполагам, че трактора не обикаля само границите на нивата и си заминава, а се движи регулярно напред назад, рулира и напреко тук таме. Това предполага алгоритъм за определяне на изпъкнала фигура като се изключат точките от пътя, по който е достигнал до нивата и после си е тръгнал. Е тука може да разделяте следите на отделни файлове. В интернет има доста алгоритми за това примерно „convex hull” - но само изпъкнали полигони! Ако има чупки навътре ще изсква по-сложни алгоритми и допълнителни данни за граници.
3. Ще Ви трябва и инструмент новополучените полигони описани от върховете на точките с координати да визуализирате в някоя система, примерно в земеделието в ESRI Shape формат за деклариране на обработваеми площи заради субсидиите и ако някъде сбъркате в горните две точки администрацията съответно ще има повод да ви ги откаже. А тука май пак трябва да се види в каква координатна система ви изискват данните.
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.

g_ishkitiev
Мнения: 124
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Обратна връзка:

Re: Построяване на полигон

Мнение от g_ishkitiev »

Най-добре е да хванеш някой по-начетен, да му дадете някакви пари и да ви измисли решение.
В този форум едва ли има хора, които са правили полигони по данни от трактор. Първо не е ясно какви точно данни извличаш, с какво устройство работиш, за какво ще се ползва този полигон.
Тази българска черта сами да си правим всичко за по-евтино, не е винаги правилна :-). Решението на проблема ти изисква повече познания и едва ли ще се оправиш по няколко съвета от "специалист".
От кой край на българията сте :) ?

daniela.brezova
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Мар 12, 2014 3:40 pm

Re: Построяване на полигон

Мнение от daniela.brezova »

Благодаря за отговора на Незнайко1. Пробвах алгоритъма „convex hull”, оказа се, че ще ми трябва не само за изпъкналите части, но и за вдлъбнатите. Но все пак ми стана ясно към къде точно да се насоча.

П.С: Хора, които са разбрали за какво точно питам са ми отговорили. Благодаря и за компетентния отговор на g_ishkitiev

Публикувай отговор