промяна

на геодезическа тематика.
cadastre
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 11:54 pm

промяна

Мнение от cadastre »

Здравейте колеги,
Идеята ми е, след обсъждане, да създадем списък на проблемите пред които сме изправени и начините за отстраняването им.
Според мен основните пробелми в гилдията са нелоялната конкуренция и това, че на практика не съществува гилдия, а всеки се оправя по единично. Мнението ми е, че за де се вдигнат цените на предоставяните от нас услуги е нужно да се повиши контрола. В практиката съм срещал десетки груби грешки допускани от колеги със сериозни финансови последици за инвеститорите, но не съм чувал за отнети лизензи. Същите тези колеги продължават да подбиват пазара и най-странното е, че никои не им търси отговорност. Убеден съм, че нормалната логика която твърди, че пазара сам ще ги изхвърли не работи. Работата ни е една от малкото в които резултата не е видим при предаване на материалите, проблемите избиват след години, през което време на клона са се качили много страни и винаги другия или предния е виновен / геодезиста на надзора казва, че не е трасирал, а само е подписал, надзора казва, че не му е платено, геодезиста - проектант казва "оправяите се, главния проектант на обекта казва " геодезистите са негодници" и най-накрая всички по веригата са си получили хонорарите, само гилдията ни е прецакана, защото проектанта е избран по схемата " най-евтиния печели" .Един пресен пример - Преди месец получих материали за трасиране на елементи от голям обект, трасировъчните данни представляваха тотално грешен координатен регистър. Координирах обекта и си свърших работата. На среща с инвеститорски контрол и изпълнител им спеменх за грешните материали и им казах, ако предценят да обърнат внимание на проектанта. Единудушно решиха, че няма смисъл.
В тази връзка, моите предложения са следните:
1. Да събираме материали с допуснати груби грешки от геодезисти и да ги предоставяме на "уважаваните" камари - КИИП и КИГ;
2. Да сигнализираме НАП за колеги, които са извършили преки измервания, но нямат трудово-правни отношения с фигурантите които използват;
3. Да се изизска проверка в съответната Общиана и СГКК за извършените работи през годината и дали тя съответства с данъчната декларация;
4. Да си плащаме поне българския софтуер които използваме.
Поздрави!

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Re: промяна

Мнение от Rum Tum Tugger »

Според мен мерките не са достатъчни!
Предлагам нарушителите да бъдат изгаряни публично на клада или бесени на някой по-дебел клон на някой чинар, орех или друго подходящо дърво. Или не - по-добре да бъде сформиран наказателен отряд (приемат се само колеги), който публично да разстрелва хванатите в издънка, най-вече тези, които не могат да представят веднага при поискване прошнурована и прономерирана книга за похвали и оплаквания. Да! - Така ефектът ще е най-голям и гилдията ще е силна!

cadastre
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 11:54 pm

Re: промяна

Мнение от cadastre »

Не разбирам сарказма ти и защо приемаш поемането на отговорност като бесене. Не става въпрос за прошнуроване на книга, а за това, че някои строи сграда в имота на съседа.

peterkyosev
Мнения: 30
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 3:21 pm
Местоположение: Добрич

Re: промяна

Мнение от peterkyosev »

От два дена се чудя дали да подмина темата с мълчание или все пак да предложа за водещ на наказателния отряд Ангел Янакиев, той така и така е доказал,че може да изпълнява подобна роля. На колегата,който започна темата ще отговоря по точки:
1. Не намесвай камарите моля, те са касички, на които си плащаш, защото ръководствата им просто са имали съответното лоби в НС и са си приели закон, за да си докарат някой неотчетен лев от по-широка база, не очаквам от тях да защитават или регулират пазара, те не искат и не могат, или ако решат да го регулират се стига до изродените текстове, които искаха приемат наскоро като промени в ЗКИР. Ако представлява интерес за теб, прочети коментарите на сайта http://www.peticiq.com/za_injenerite_geodezisti.
2. Ако искаш резултат за обявяване на трудов договор, се обърни към ГИТ, а не към НАП. Интересно какво би станало, ако инвеститорът ти е осигурил фигурант за даден обект?
3. Много прокурорско ми звучи това със засечките в НАП, община и където още си избереш - личи си, че си почитател на комисии, подобни на тази на Кушлев. Аз лично не ги харесвам като форма, но няма да ти натрапвам мнението си.
4. Купувам си софтуер, даже и чуждестранен имам купен, а и искам да го заменя с по-нов. Не знам защо си останал с убеждение, че софтуер не се купува. И какво ако си го наема, а не си го купя, или пък го ползвам инцидентно при някой друг колега?
Изобщо контролът на пазара не означава повишаване на цената на услугата, на каквито размисли навежда изказването ти.
В България основни възложители на геодезически дейност са държавата и общините, така че пазара нито е свободен, нито ще бъде някога. Фирми по поддръжка, нагласени търгове и т.н са обичайни и фактически го изкривяват ужасно, за да бъде ползван за основа на ценообразуването на услугите.
Явно си вадиш хляба в район, в който задължително изискват вертикални планировки, но искам да ти обърна внимание,че има голямо количество общини които изобщо нямат намерение да товарят инвеститорите си с такива "безмислени" проекти, без значение че е задължителна част от комплекта проекти.
Според мен даже и цените за труда ни да ти се струват ниски, ако все пак ти възлагат проекти е по-добре от нищото, което е в момента, защото община Х не изисква ВП. Контролът не работи.
"Който от вас е без грях нека пръв хвърли камък върху нея", пише Йоан. Щом се смяташ за безгрешен, давай.
Предварително се извинявам, ако 2 лице ед. ч те дразни в обръщението ми.
Последно промяна от peterkyosev на Нед Фев 24, 2013 9:21 am, променено общо 1 път.

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Re: промяна

Мнение от Rum Tum Tugger »

cadastre написа:Не разбирам сарказма ти и защо приемаш поемането на отговорност като бесене. Не става въпрос за прошнуроване на книга, а за това, че някои строи сграда в имота на съседа.
А ти защо не приемаш бесенето като поемане на отговорност?

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Re: промяна

Мнение от stoianeca »

Само да вметна за базата данни на СГКК. Да се потърси някаква конкретна информация при тях става само и единствено с входящ или изходящ номер от съответния издаден документ. Не може по име. Не може по фирма. Не може по булстат... по нищо. Така че, ако за конкретен обект, някъде във времето и пространството ,нещо се случи, по никакъв друг начин не може да се проследи без съответния номер. Скоро ми се наложи, та върви търси номера....

cadastre
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 11:54 pm

Re: промяна

Мнение от cadastre »

Здравейте,
Не твърдя, че всички мерки които предложих са докрай обмислени и ще доведат до реален резултат. Иска ми се да фиксираме проблемите и да обсъдим, дали пък, не е възможно нещо да се промени. Колегата peterkyosev, посочи проблема, че в някои Общини не се изисква част "геодезия" с което се нарушава наредбата за обхвата и съдържанието на инвестиционното проектиране, без обаче да предложи решение. Не мога да се съглася с няколко твърдения в същото изказване и най-вече с това: "контролът на пазара не означава повишаване на цената на услугата". Интересно ми е да разбера, дали повечето от нас определят, шуробаджанашките отношения между общински и държавни служители и изпълнители по част "геодезия", като проблем или като позитив.
За да има смисъл от дискусията моля всеки които посочи проблем, да предложи решение.
Поздрави!

cadastre
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 11:54 pm

Re: промяна

Мнение от cadastre »

Здравейте пак, два месеца по - късно!
Виждам, че няма особен интерес към повдигнатата тема. Нито един от вас не посочи проблем с предложение за отстраняването му. Защо по дяволите ви е този форум? За обмяна на опит може би? Как е възможно претендираики за профисионализъм, да търсите съвети по форумите? Продължавайте, без мен за напред!

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: промяна

Мнение от GeoRT »

Без лоши чувства...
Проблемите са твърде комплексни. Напук на общонационалната превъзбуда за "пряка демокрация" и граждански квоти - пенкилери, аз не мога да претендирам че имам обобщен поглед върху проблемите. Такъв поглед, който да може да предвиди последствията от всяка една промяна поне две стъпки напред, заедно с всичките разклонения.
С две думи ти предлагаш да се хванем за гушите и да се превърнем в ченгета един на друг - идеална среда, в която да се вихрят структурите милионери от бранша, където всъщност е на баницата мекото.
Това, апропо, заедно с препускането да свържеш двата края без да имаш сили да се огледаш настрани е национална политика от 20 години насам и засяга цялото население на републиката ни.
Форумът е среда, в която контактуваме и извън офтопика се срещат и идеи и решения, които са полезни без това да е притеснително за нечий професионален авторитет.
Най-хубавата му черта обаче е, че не е здължителен. Който не го харесва може да "смени канала".
Поздрави.

Публикувай отговор