Съвет за RTK измерване с GPS /начинаещ/

Решения на практически въпроси. Обмяна на опит и "know how".
bat_toncho
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Апр 04, 2009 7:34 pm

Съвет за RTK измерване с GPS /начинаещ/

Мнение от bat_toncho »

Здравейте! Бих желал да попитам няколко въпроса за RTK измерванията с GPS.

Още в началото ще се издам – не съм геодезист, а ВиК инженер. Във фирмата, в която работя разполагаме с два приемника Topcon Hiper GGD, които шефът е купил преди пет години някъде от Геохайд. Единият от собствениците в Геохайд му е далечна рода и му е свалил звзеди от небето за това как с GPS може да си заснема бързо, лесно и много точно обектите (занимаваме се с проектиране и строителство на външни ВиК мрежи) и му е направил някаква добра оферта, защото знам, че това е скъпа техника и ми се струва странно да се купи от не-геодезисти, които не я ползват непрекъснато. Това го оставям настрана – нещото, което ме вълнува е как да използваме GPS-ите най-пълноценно. Според г-н Димитров от Геохайд методът е следния (това е практикувано във фирмата през последните години):

- Поставяме единия приемник на тринога върху позната точка с координати в 1970г;
- Стартираме базата с координатите, пускаме модема. Комуникацията межу базата и ровъра е с GSM модеми, което ни излиза доста скъпо – в мрежата на Мтел сме и 1мин пренос на данни през CSD струва около 15ст без ДДС.
- Пускаме ровъра, модема набира базата и получаваме фиксирано решение. Отиваме на втора точка с познати координати, замерваме я, виждаме разликата по хоризонтала и вертикала и ако е под 3-4см започваме да си мерим.

Този метод, обаче се оказа, че има редица недостатъци – за някой разбрах след като почетох, а други ни ги казаха геодезисти, които са ни виждали да работим:
- Още в началото колегите установили, че GPS-а не става за градски условия... За един геодезист това е ясно като 2+2=4, но търговецът казал на шефа, че няма проблеми преди да му продаде техниката, а после обяснил, че естествено, че не става...
- Доста скъпо излиза GSM връзката база-ровър, имаме и UHF радио предавател и приемник, но рядко мерим на места с пряка видимост към базата;
- Един познат геодезист се удиви как така мерим директно в координати 1970г и стана ясно, че към софтуера е добавен един файл с трансформации за четирите зони на система 1970г. Според колегата това доста увеличавало грешката, особено извън центъра на съответната зона;
- Нямаме добър начин за проерка и корекции – проверяваме се със втората от двете точки, които знаем и ако е допустима грешката (случайната грешка в тази точка, не знам в други точки каква е) продължаваме.
- Много е ненадежна техниката за връзка между базата и ровъра – редовно забиват модемите, не можем да наберем отново, връщаме се при базата, ресет на всичко, псуване, ремонт на кабелчета и т.н.

Малко преди празниците обаче от Геохайд ни направиха голям удар – пратихме им единия приемник за смяна на вътрешната батерия и получихме фактура за 1800лв за втора ръка антена, защото сме били счупили една букса, понеже неправомерно сме го отваряли без причина приемника... Аз и колегите (все не-геодезисти) отваряме предимно шахти, в техниката не се ровим и бяхме много стреснати, понеже началника ни награби яко и щяхме да си делим 1800лв... Обаче ни върнаха и старата антена – счупената уж, занесохме я в близкия компютърен сервиз и я оправиха за 10лв – запоиха буксата. Пича от Геохайд я тества, като през цялото време твърдеше, че няма как да е оправена и накрая се оказа, че си работи като нова... Скъсаха фактурата за хилядите левове и аз вместо да се отпусна се ядосах и реших да прочета малко повече, защото ми е много неприятно да знам, че ме лъжат, но да не разбирам много от материята и да продължават да ме лъжат.

Та така, след четене и опити искам да попитам дали съм на прав път към правилната процедура за кадърно измерване (пиша теоретично, без да съм го пробвал):

1. Снабдихме се с тестов акаунт към RTK мрежата на Навитек, получавам фискирано решение без да ползвам втория приемник за база.
2. Правя си нов Job, в който за Datum избирам ETRS89, без проекция, вид на координатите Ground.
3. Намирам си координатите в система 1970г на поне 4 точки, които да са от една опорна мрежа и за препоръчване обекта, който ще измервам да е заключен между тях.
4. Въвеждам от файл или ръчно тези точки в контролера и ги задавам като контролни точки.
5. Измервам ги на 10-15 отчета.
6. Влизам във модула Localization на TopSURV в контролера и му казавам коя точка на коя отговаря. Модулът прави трансформация на координатите, показва ми грешките за всяка точка и ако са приемливи запаметявам локализацията и оттук насетне си меря в реални координати 1970г (или някаква локална мрежа според обекта)

Работим в и около Бургас и реших, че за изходни точки за локализация най-добре да си купя от кадастъра. Влизам в сайт им и гледам, че освен на триангулачни точки се предлагат и координати на точки от ГММП, определени със статични GPS измервания. Решавам, че това е за мен – нови точки, думата GPS я има и си купувам за проба една точка за 9лв ( с кота). Във справката са дадени координатите като географска ширина и дължина и отделно в КС 1970г. Обаче има един текст, че координатите в 1970г и котата по Балтийската система са получени чрез трансформация. Моят въпрос е какво точно означава това – мога ли да ги използвам за контролни точки, по които да си направя локална трансформация или не? Ако не, какъв е начина за получаване на изходни точки, които да са надеждни?

Съжалявам за подробното описание, но след като искам съвет мисля, че е редно да опиша максимално точно какво зная и какво правя :D

Предварително благодаря за помощта!

Поздрави,

Тончо

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Re: Съвет за RTK измерване с GPS /начинаещ/

Мнение от stoianeca »

Доста си напреднал в материята :D Ясно е, че си объркал специалността и геодезията ти е станала по-интересна от ВиК проектирането =) Все пак кажи му на шефът ти да даде шанс на някой млад колега, да го наеме на работа и така ще бъде лесно за всички...
- GPS в градски условия става, не на всякъде но върши работа, много добра и ако се запусне приемането на спътниците от братята руснаци GLONASS. За този въпрос запитай в Геохад.
- Може да си мериш и директно в глобални координати и после да ги трансформираш с някоя програма във 1970г. Ще имаш повече контрол относно точността, а и съкратяваш работата вън.
- Така и не стана ясно какво му е на радио връзката, какво толкова не ви харесва. Защо ви трябва директна видимост? Нима когато слушаш радио ти трябва директна видимост с радиокулата? =)))
- Абонирани сте към перманентна мрежа. Тя е лицензирана към Агенцията, така че създайте 2-3 точки за обект и ги ползвайте като дадени. Ако искате да проверявате точността на триангулачните, мерете и тях...=)
- заснемате подземни проводи, или правите предпроектни проучвания на терена, така че точността от 10-20 см е идеална и не се втелявайте с тези трансформации... То и да искате не бихте измерили неточна точка, инструмента няма да ви позволи...
- Интересно, с измерванията как да е ще се оправиш, ами как се случва пародията с така наречената "папка част геодезия", пак ли ти я правиш =))))

bat_toncho
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Апр 04, 2009 7:34 pm

Re: Съвет за RTK измерване с GPS /начинаещ/

Мнение от bat_toncho »

Stoianeca,
Много ти благодаря за съветите, но преди да отговоря първо ще се похваля с малък напредък :) Трябваше да работим в Обзор и направих следното - купих си от АГКК четири точки около обекта (след посъветване с геодезисти, че да ми кажат кои ги има и кои ги няма), заснехме ги (с Навитек мрежови корекции) и направих локализация в софтуера на контролера. Разликите бяха 1см по хоризонтала и 2 см по вертикала, което е повече от идеално за нашите цели. След това вече си измерих обекта за няколко часа и съм сигурен за себе си, че съм работил с приемлива точност. Ако пак ме пратят на обекта само ще си задам локализацията и вече ще меря директно в локални координати.

-Това с програмите за трансформации ме е притеснявало винаги, понеже не съм специалист и не мога да се усетя за евентуални груби грешки. Предпочитам да дам някой лев за 4-5 точки, да ги заснема първия път и оттам да знам, че работя точно в рамките на обекта. Нашата работа не е всеки ден - обикновено 5-6 дни полева работа на месец.
-Всеки геодезист, с когото имаме взаимоотношения съветва началника да назначи един геодезист, но досега не се е случило. Когато се случи си прав - най-накрая ще мога да си върша работата по специалността по-добре.
-В градски условия работим най-вече като има да се заснема канализация (понеже е в оста на улиците) и понякога улична регулация когато постройките са 1-2 етажни. Все пак в началото началникът искаше и ъгли на сгради да заснемаме, ама там просто няма небе :)
-Още от закупуването на техниката е отключено ГЛОНАС приемането и това ни помага много
-За радио-връзката нямам много опит, само малко теоретични познания. Предавателя, който имаме е Pacific Crest PDL Low-powered Base с мощност 2W. Като гледам по снимките в интернет в чужбина ползват High powered base, който е 35W. От Геохайд като ни го продадоха казаха да го закрепяме на триногата (така антената на радиото е на не повече от 1,80 над земята), а в интернет гледам как слагат предавателя на малка телескопична мачта (щок) върху отделна тринога и постигат до 3-4м височина на антената. Доколкото знам обхвата е почти право-пропорционален на височината на антената). Затова следващия път си вземам щока от тоталната станция, закрепявм го на другата тринога и го вдигам на максимално положение и ще видя как ще се промени обхвата. Иначе за мен радиото е най-доброто - не зависиш от покритие на GSM, не плащаш за GSM или мрежови корекции. Като ми се отдаде възможност да експериментирам с него ще пиша
-Сега за тази папка геодезия - аз досега не съм виждал такава. Какво се случва след нашето измерване не знам. Аз и колегите предаваме на главния проектант един DWG файл с точки (с координати и коти), нанесени обектите според полевата скица и дотам. Предполагам, че после всичко се разписва от някого срещу съответния стимул.

Докато търсех информация из интернет попаднах на следната много интересна презентация за това как се работи в САЩ - предполагам, че ще ти е интересно:

Част 1 - http://www.topcontotalcare.com/files/96 ... tation.pdf

Част 2 - http://www.topcontotalcare.com/files/32 ... tation.pdf

Интересно ми е защо всичката информация при тях е толкова достъпна и безплатна, а при нас всичко е скрито покрито, та даже и грешно, но за сметка на това платено???

Незнайко1
Мнения: 182
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm

Re: Съвет за RTK измерване с GPS /начинаещ/

Мнение от Незнайко1 »

На прав път си така се работи, може да си работиш директно в UTM WGS84 zone35N тази координатна система е законна вече в Бъгистан и в последствие да трансформираш с BGSTransa.

А до това
bat_toncho написа: Интересно ми е защо всичката информация при тях е толкова достъпна и безплатна, а при нас всичко е скрито покрито, та даже и грешно, но за сметка на това платено???
коментирано е на дълго и широко във форума за бюрокрацията, когато имаш некомпетентни управници които не знаят как да помогнат решават поне да има още проблеми, защо да е лесно като може да е сложно!
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.

Chervenkov
Мнения: 45
Регистриран на: Вто Авг 03, 2010 6:26 pm

Re: Съвет за RTK измерване с GPS /начинаещ/

Мнение от Chervenkov »

Незнайко1 тествал ли си BGSTrans как се справя с трансформацията на координатите?
Защото аз съм взимал точки от геокартфонда и там ми ги изпращат в ETRS89 eпоха 2005.0 и в 1970г. и при тестване на програмата дали правилно трансформира ETRS89->1970 и обратно се получава една доста голяма разлика около 50см. в хоризонтално положение, докато при височините разликата е 2-3мм.
Ти изпробвал ли си я дали се справя успешно с трансформациите?

п.с. BGSTrans съм я пробвал с трансформация 1970->1950 и обратно и се справя перфектно, както старата досовска програма TRANS. Трансформацията е тествана при трасиране на имот.

Незнайко1
Мнения: 182
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm

Re: Съвет за RTK измерване с GPS /начинаещ/

Мнение от Незнайко1 »

Chervenkov написа:Незнайко1 тествал ли си BGSTrans как се справя с трансформацията на координатите?
Защото аз съм взимал точки от геокартфонда и там ми ги изпращат в ETRS89 eпоха 2005.0 и в 1970г. и при тестване на програмата дали правилно трансформира ETRS89->1970 и обратно се получава една доста голяма разлика около 50см. в хоризонтално положение, докато при височините разликата е 2-3мм.
Ти изпробвал ли си я дали се справя успешно с трансформациите?

п.с. BGSTrans съм я пробвал с трансформация 1970->1950 и обратно и се справя перфектно, както старата досовска програма TRANS. Трансформацията е тествана при трасиране на имот.
Да заложените коефициенти в програмата не са безгрешни, но е законна, когато човека отиде да предава координати и ако са от сателитна навигационна система с нея ще трансформират. И по лошото е, че тези грешки законно ще се мултиплицират.
Тука е коментирано:
http://geodesy-bg.net/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=590
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.

g_ishkitiev
Мнения: 124
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Обратна връзка:

Re: Съвет за RTK измерване с GPS /начинаещ/

Мнение от g_ishkitiev »

вижте аз какви резултати получавам от BGStrans :-). Това са точки в Сунгурларе. Скоро едни познати се оплакаха, че някакъв колега от подържаща фирма (не е в същия район), който трасира с GPS ги карал да местят огради с по 30см. Явно не може много да се разчита на тази програма.
Прикачени файлове
Untitled.jpg
Untitled.jpg (36.66 KiB) Преглеждано 11151 пъти

bobets
Мнения: 159
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 7:30 pm
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Съвет за RTK измерване с GPS /начинаещ/

Мнение от bobets »

От експериментите, които съм си правил с BGTRANS имам следните наблюдения:
1. При измерване с GNSS апаратура в райони с кадастрална карта отклоненията са незначително малки м/у трансформирани координати директно с BGTRANS и същите точки изчислени чрез трансформация разлики от порядъка на 1-3 см.

2.При райони без кадастрална карта отново същата процедура, както в точка 1 отклоненията са от порядъка на 20-30см.

т.е. РГО на кадастралните карти са привързвани към ГММП /1970г.-нова/, а старите планове и КВС са привързвани към старите ТТ, които отново са в 1970г. /1970стара така си им казвам на координатните системи на новите преизравнени точки и на старите/.
Ако ти е правило впечатление координатите на една и съща точка от ГММП и от от старите координати ТТ се различават с по 20-30см.
Мисълта ми е, че затова BGTRANS дава отклонения незнам дали съм прав, но това е моята логика и опит.
Ако има някой по логичен и верен отговор моля да го сподели.

HaCko
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 7:04 pm

Re: Съвет за RTK измерване с GPS /начинаещ/

Мнение от HaCko »

Току що свалих "новата" версия на BGTrans-a 4.1 от 04.06.2013, като преди изтеглянето имаше следното описание:
В новата версия е въведен нов тип координати -"Кадастрални", активни само при избор на БГС2005.
WTF е тоя нов тип координати ????

dsn
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Юли 15, 2013 11:48 am

Re: Съвет за RTK измерване с GPS /начинаещ/

Мнение от dsn »

аз лично съм обиколил повечето триангулачни точки в района в който работя/взел съм им WGS координатите/,направил съм си два текстови файла/wgs и 1970/ и в зависимост къде се намирам се локализирам.

Публикувай отговор