Здравейте колеги,
Предстои ми да направя избор ня една от трите GPS мрежи за корекции в реално време. Ще съм благодарен ако споделите с мен вашия практически опит при работата си с някоя от тях. Още по добре ще е ако някой е ползвал и трите едновременно и може да направи сравнение в качествата на предлаганата от тях услуга. Благодаря предварително за споделената информация.
Коя от трите GPS мрежи да избера?
Коя от трите GPS мрежи да избера?
Последно промяна от Sotio на Вто Юли 10, 2012 10:38 am, променено общо 1 път.
Re: Коя от трите GPS мрежи да избера?
След като не получих информация за качествата на трите RTK оператора аз направих собствено проучване. Взех едноседмичен безплатен лиценз от трите фирми и с една и съща GPS апаратура измерих едни и същи 100 точки, по едно и също време като ползвах GPS и Glonas спътниците, като само сменях доставчика на RTK корекциите. Резултатите получени с кореции от NAVITEQ и GeoNet са преблизително идентични по качество на резултата, докато с мрежата на Smartnet получих 40% брак (ниска точност на резултата или липса на решение). След този категоричен резултат, оставаше да реша коя от двете фирми да избера! Като цена и двете предложения бяха съизмеримо близки. Аз избрах NAVITEQ, защото GeoNet почнаха да ми правят проблем, защо съм ползвал два различни приемника по едно и също време. С две думи ми извиваха ръцете да платя за втория приемник. Сега имам договор с NAVITEQ за една година и съм много доволен.
Надявам се че информацията ще е полезна на колегите при избора на RTK оператор!
Надявам се че информацията ще е полезна на колегите при избора на RTK оператор!
Последно промяна от Sotio на Вто Юли 10, 2012 1:36 pm, променено общо 1 път.
-
- administrator
- Обратна връзка:
Да, изключително полезна информация.
Ако имаш време да напишеш и малко подробности ще е супер.
Доколкото разбирам, си тръгнал с един приемник и си мерил всяка от стоте точки по три пъти един след друг - с всеки един от "доставчиците".
В този случай не разбирам какъв е проблема с двата приемника при ГеоНет?
Точките приблизително каква територия покриват?
Правил ли си проучване на какво разстояние от стоте точки е най-близката перманентна станция на всеки от трите доставчика.
Поздрави.
Ако имаш време да напишеш и малко подробности ще е супер.
Доколкото разбирам, си тръгнал с един приемник и си мерил всяка от стоте точки по три пъти един след друг - с всеки един от "доставчиците".
В този случай не разбирам какъв е проблема с двата приемника при ГеоНет?
Точките приблизително каква територия покриват?
Правил ли си проучване на какво разстояние от стоте точки е най-близката перманентна станция на всеки от трите доставчика.
Поздрави.
Ще се радвам ако мога да бъда полезен на колегите. Ще се опитам да дам малко подробности. Обектите бяха два линейни по 3 км всеки. Единият е в района на Кремиковци, а другият в района на Нови Искър. (И трите мрежи твърдят, че имат перманентни станции в София) Измерени са едновременно с два отделни приемника (от там идва проблема с GeoNet). И в двата района е ползвана виртуална референтна станция, максимално близо до обекта. Първо е ползвана мрежа на GeoNet, след това на Smartnet и най-накрая на NAVITEQ. Това е реален мой обект и така или иначе трябваше да го измеря. Направих си труда, след като в продължение на 20 дни никой не ми отговори в отворената от мен тема.
-
Това е интересна тема. Как така ниска точност на резултата и 40% брак? Оценката в определянето ли е лоша (тази, която се получава на място) или с тоталната станция си ги проверил?
Тук според мен има малко субективизъм, не че защитавам SmartNet, точността на RTK зависи не само от доставчика, а от време на измерване, позиция спрямо геометрията на перманентните станции, антени, текущ GDOP и др. От доставчика се иска да генерира една виртуална станция (ако не става да се вържеш директно към най-близката), да влиза в сантиметровата точност за най-кратко време и да държи стабилна връзка със сървъра. Последното обаче зависи страшно много от мобилния доставчик през, който върви интернет връзката.
Лично за мен е интересно друго: има ли измервания с тотална станция между въпросните точки и какви поправки се нанасят върху ъглово-дължинните измервания? Кой чифт координати дава най-добра относителна точност? Тези поправки отговарят ли на оценката на точността получена от GPS-измерванията? Друг момент е проверката със статични измервания и изчислени вектори между точките, но това е доста времеемко и едва ли се е стигнало дотам.
В крайна сметка как прецени, че с даден доставчик се получават по-добри, по-точни и по-надеждни резултати?
Относно ГеоНет, хората са си в правото да ограничават акаунтите. Иначе какво? Плащаш за един приемник, а използваш едновременно два и повече. В такъв случай плаща един - работят 10 и цената е 10 пъти по-ниска. Най-вероятно и с другите доставчици ще се случи същото извън тестовия пакет. Дори би следвало да има и по сериозни ограничения свързани с хардуера, но това всеки си преценява. За мен лично е важно да има голям избор от пакети и да ти излиза евтино за задачите, които изпълняваш. Представете си, че трябва да правите снимка или трасировка цяла седмица по цял ден и да ви се таксува на минута - малко солено. Или обратното - да използваш GPS-а всеки ден за по 2-3 мин., колкото да си координираш РГО и да плащаш фиксиран месечен или годишен абонамент - пак солено.
Направи си сметка какви суми са ти предложили за конкретните ти и бъдещи нужди и тогава избирай.
Аз съм абонат на SmartNet и след като им беше отправена необоснована до този момент критика в тази тема ще кажа нещичко в тяхна защита за да не подвеждаме бъдещите абонати. Абстрахирайки се от това, че смартнет се асоциира с Метрисис (да кажем Leica), поддръжката на мрежата е на много високо ниво (бих казал денонощна) и винаги съм получавал адекватна реакция и не ми се е случвало да ми се провали обект заради проблем с доставчика. Имат голям избор на ценови пакети - таксуване на минута, пакет от минути, неограничен за различни периоди и др. производни. Относно точността - издънки няма. Въпрос на избор.
Тук според мен има малко субективизъм, не че защитавам SmartNet, точността на RTK зависи не само от доставчика, а от време на измерване, позиция спрямо геометрията на перманентните станции, антени, текущ GDOP и др. От доставчика се иска да генерира една виртуална станция (ако не става да се вържеш директно към най-близката), да влиза в сантиметровата точност за най-кратко време и да държи стабилна връзка със сървъра. Последното обаче зависи страшно много от мобилния доставчик през, който върви интернет връзката.
Лично за мен е интересно друго: има ли измервания с тотална станция между въпросните точки и какви поправки се нанасят върху ъглово-дължинните измервания? Кой чифт координати дава най-добра относителна точност? Тези поправки отговарят ли на оценката на точността получена от GPS-измерванията? Друг момент е проверката със статични измервания и изчислени вектори между точките, но това е доста времеемко и едва ли се е стигнало дотам.
В крайна сметка как прецени, че с даден доставчик се получават по-добри, по-точни и по-надеждни резултати?
Относно ГеоНет, хората са си в правото да ограничават акаунтите. Иначе какво? Плащаш за един приемник, а използваш едновременно два и повече. В такъв случай плаща един - работят 10 и цената е 10 пъти по-ниска. Най-вероятно и с другите доставчици ще се случи същото извън тестовия пакет. Дори би следвало да има и по сериозни ограничения свързани с хардуера, но това всеки си преценява. За мен лично е важно да има голям избор от пакети и да ти излиза евтино за задачите, които изпълняваш. Представете си, че трябва да правите снимка или трасировка цяла седмица по цял ден и да ви се таксува на минута - малко солено. Или обратното - да използваш GPS-а всеки ден за по 2-3 мин., колкото да си координираш РГО и да плащаш фиксиран месечен или годишен абонамент - пак солено.
Направи си сметка какви суми са ти предложили за конкретните ти и бъдещи нужди и тогава избирай.
Аз съм абонат на SmartNet и след като им беше отправена необоснована до този момент критика в тази тема ще кажа нещичко в тяхна защита за да не подвеждаме бъдещите абонати. Абстрахирайки се от това, че смартнет се асоциира с Метрисис (да кажем Leica), поддръжката на мрежата е на много високо ниво (бих казал денонощна) и винаги съм получавал адекватна реакция и не ми се е случвало да ми се провали обект заради проблем с доставчика. Имат голям избор на ценови пакети - таксуване на минута, пакет от минути, неограничен за различни периоди и др. производни. Относно точността - издънки няма. Въпрос на избор.
Колега защо се опитваш да направиш простите неща сложни? Когато се свържеш към дадена мрежа, (която и да е тя) и резултата е “няма решение” или точността е 50 см, а трябва да е 1 см, след това веднага като превлючиш към другите две мрежи и има решение с точност 1 см за каквъв дявол са ти Pdop, Gdop, конфигурация на спътници и т.н. Относно проблема с повечето приемници – не съм казал че са работили едновременно. Аз мисля, че е нормално да ползваш ако щеш 10 приеника, стига да не работят едновременно, а това че някой се опитва да те ограничи - неми харесва въобще. Мечо пух е казал “от едно гъненце с мед – по-добре са две гърненца смед” Аз лично смятам че твоето мнение е субективно и едностранно защото досега си ползвал само една мрежа. Като ползваш останалите две, можеби ще имаш по-пълна представа за какво става въпрос в тази тема.
-

Sorry за спама.
За момент си помислих, че става дума за геодезия в темата, а не за "тука-има, тука-няма". Голяма част от колегите си гонят набелязаните цели и задачи и не им се ще да задълбават - нормално. По-горния ми коментар явно е за друга тема.
Не ми харесват заключенията ти за това какво съм ползвал и какво не!

Субективизъм в мнението ми няма - изтъкнал съм факти. Както и ти изтъкна своите виждания и никой не ти го оспорва. Всеки, който ползва дълго време дадена мрежа може да сподели плюсове и минуси.
Предлагам да не задълбаваме и като събереш малко повече опит пак да споделиш.
Поздрави и нищо лично.
Прочетох с интерес темата и бих желал да споделя моето мнение по въпроса.
Основния недостатък на мрежата на СмартНет е, че няма лиценз от Агенцията по кадастър и резултатите получени с нея не са легитимни! Тук колегата Димитров споменава че СмартНет се асоциира Метрисис съответно с Leica, което е голяма и всеобща заблуда. Никой не знае колко и с какъв модел GPS са оборудвани перманентните станции на СмартНет! Аз им исках справка и те отказаха да ме информират, което ме навежда на мисълта, че са сбирщайн от всякаква апаратура с съмнителни характеристики и качество. Затова и резултатите са такива каквито е получил колегата Сотио, с лошо качество и ненадеждни. Нека да сложат в този форум детайлна справка какви модели GPS ползват! Най-вероятно това е и причината да не получават лиценз от Агенцията токова време. В заключение ще посъветвам колегите: Неползвайте СмартНет ако имате алтернатива да ползвате другите две мрежи!!!
Основния недостатък на мрежата на СмартНет е, че няма лиценз от Агенцията по кадастър и резултатите получени с нея не са легитимни! Тук колегата Димитров споменава че СмартНет се асоциира Метрисис съответно с Leica, което е голяма и всеобща заблуда. Никой не знае колко и с какъв модел GPS са оборудвани перманентните станции на СмартНет! Аз им исках справка и те отказаха да ме информират, което ме навежда на мисълта, че са сбирщайн от всякаква апаратура с съмнителни характеристики и качество. Затова и резултатите са такива каквито е получил колегата Сотио, с лошо качество и ненадеждни. Нека да сложат в този форум детайлна справка какви модели GPS ползват! Най-вероятно това е и причината да не получават лиценз от Агенцията токова време. В заключение ще посъветвам колегите: Неползвайте СмартНет ако имате алтернатива да ползвате другите две мрежи!!!