реални цени на геодезически услуги по градове

на геодезическа тематика.
todor_trifonov
Мнения: 15
Регистриран на: Вто Май 10, 2011 5:00 am

реални цени на геодезически услуги по градове

Мнение от todor_trifonov »

Здравейте колеги!
Пускам темата да си кажете мнението и да кажете на какви цени работите, защото се натъквам на колеги, които работят на по 10лв. на точка без първоначални такси, без нищо. И така за трасиране на имот от 5-6 точки струва 50-60лв. мисля че просто работим само за горивото си. Трябва да има единна система за цени, но и да е реална за живота в България защото методиката за минимални цени е доста завишена- според мен.Благодаря Ви предварително!

ван
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Сеп 21, 2008 4:07 pm

Мнение от ван »

Хубаво е , че методиката е "завишена" - винаги можеш да направиш "промоция" и да демонстрираш голяма отстъпка. Според мен, цената се формира от разходите + цената на труда + надеждността на плащането (ще си вземеш ли някога договорените пари). Винаги ще има хора, които се радват, че са изкарали някаква сума, без дори да си помислят, че няма да я видят или разходите им са почти колкото приходите. В крайна сметка, всеки се учи от грешките си (включително и аз). Добре, че има "работеща" камара (тамън 2), съюз и не знам още какво, които се "грижат" за подобни въпроси :) Може би, като се приемат новите изменения в закона (в частта, че само юридически лица ще действат), цената на услугите, леко ще се вдигне, но това не означава и че цената на труда ще я последва, а точно обратното.

ван
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Сеп 21, 2008 4:07 pm

Мнение от ван »

Подобна тема може да бъде разбрана и като : Ти колко взимаш, че да сваля с 5лв :) Ако искаш "мярка" - цъкай по "завишените" минимални. А колко взимам Аз: като тегля чертата, няма да ми повярваш, какви са били минимума и максимума. Цената "на точка" също е доста интересна като критерий и не значи нищо! На първо четене се сещам за "точки" под 50ст и за "точки" над 100лв!

g_ishkitiev
Мнения: 124
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Обратна връзка:

Re: реални цени на геодезически услуги по градове

Мнение от g_ishkitiev »

Нашата работа е малко занаятчийска. Трудно е да се определят точни цени. Има колеги които инвестират в хубави коли, хубава техника, софтуер и т.н., има и такива които са вече пенсионирани, не плащат осигуровки, не инвестират в техника и ако изкарат 400-500лв. над пенсията, за да дадът нещо на внучетата - повече не им трябва :-).
А най-опасни са тези със служебен джип, гпс, тотална станция и помощник готов да работи за една бира дневно (защото така или иначе друг му плаща заплатата). Те са готови да изработят обект, които е за 2000лв. да го направят за 500лв. - това си е половин заплата все пак !
И после работи ти, събирай пари за техника, за фирма, за наем.. луда работа. А реално не може да се сърдиш на никой. В край на сметка труда който полагаме е почти еднакъв, различни са само разходите.
Но както казват - за всеки влак си има пътници. Ако работиш на ниски цени може да се задръстиш от работа и да нямаш пари да си ремонтираш колата.
Ние също трасираме ниви на 50-60лв. ако са до няколко декара и 6-7 точки, за по-големите по стотина лева, но рядко. Понякога пътуваме по 250км, за да трасираме 2 ниви :-). Такива са цените, ако ги вдигнеш - оставаш без работа.
Скоро една позната архитектка, каза че нейн колега дава по 75-100лв. за част геодезия към пуп. Чувал съм и за трасиране на ниви по 40лв.
Вертикалните планировки - минималното за което се хващам е 150-200лв. за снимка и 250 за папките., максимума май е към 500-600лв. за проекта и 200-250 за снимка. /а един архитект ми се сърдише, че не искам да правя снимка и вертикална за 250лв. общо, щеше да търси друг и явно намери/
Утре ще ходя да трасирам около 100 точки (на 19дка) за една сливова градина. Спазарихме се на 4лв. на точка и човека май остана с усещането, че му вземам много и щеше да проверява цената.

HaCko
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 7:04 pm

Re: реални цени на геодезически услуги по градове

Мнение от HaCko »

g_ishkitiev написа:Вертикалните планировки - минималното за което се хващам е 150-200лв. за снимка и 250 за папките., максимума май е към 500-600лв. за проекта и 200-250 за снимка
Е те архитектите ако ги питаш, вертикалната е чисто оцветяване на черните коти в червено и не изисква много усилия. Освен, че се мръщят на "високите" цени, са недоволни и ако им кажеш, че ще ти е необходимо повече от половин ден за да я изработиш.
Относно трасирането на ниви - мисля,че всеки може сам да си направи сметката и да каже цена. Надали Иван от Бусманци ще ходи да се занимава да търси друга фирма, която да му трасира сливоците. Която фирма се е наложила в района определя цените, горе-долу това е положението.

Публикувай отговор