Дайте своите мнения

на геодезическа тематика.
HaCko
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 7:04 pm

Дайте своите мнения

Мнение от HaCko »

Здравейте,
Тази година ми предстои дипломиране и тъй като имам желание да се развивам в областта на геодезията си търся работа по специалността.
Искам да ви попитам няколко неща:
1) Как най-лесно може да се намери работа (изключвам варианта на шуробаджанащината);
2) Къде според вас би било най-подходящо да си търся работа - в строителни, пътни или геодезически фирми, с оглед на по нататъчно развитие;
3) В по-големи или по-малки фирми е по-добре да се започне да се гради кариера;
4) Каква заплата трябва да се очаква да се взима от един (почти завършил) инженер геодезист;
Благодаря предварително :)

g_ishkitiev
Мнения: 124
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Обратна връзка:

Мнение от g_ishkitiev »

Ако започнеш в строителна фирма почти е сигурно, че ще взимаш по-голяма заплата от колкото в геодезическа :-). В момента повечето геодезисти нямат сериозна работа и едва ли някъде ще взимаш повече от 700-800лв. щом нямаш и опит.
От друга страна в строителна фирма като започнеш, ще очакват да знаеш някой неща които не си учил в университета. Така, че е добре да е голяма фирмата, за да има кой да ти обяснява и евентуално да те предпазят от грешки.
Вече каква работа ще намериш е въпрос на късмет :-). Може да работиш и само като геодезист, но може и да те хванат като момче за всичко. Да ти дадът няколко мангала и ти да си технически. Бутат ти проектите в ръцете и ти казват "давай нали си инженер". А ти върви обяснявай, че никога не си учил как се правят кофражи и се редят арматури :).
Най вече се приготви, да разбереш че геодезията не е толкова перфектна професия колкото изглежда в университета. И това което си учил е една основа, но има още доста да се учи :-).
Не че искам да ги представям нещата черни, напротив. Хубава си е много професията. Все пак далеч по-добре от колкото да на тия които ще работят след като им измериш. Или на тия които са стояли пред компютрите да проектират какво трябва да се работи.
Гадното е зимата като ти замръзват пръстите на триногата, а лятото като се навираш в храсти по-големи от тебе :)
Ами това е.. почвай каквото намериш, пък после ще сменях ако не ти харесва :-). В тая криза трудно се намира перфектната работа.
Аз съм на мнение, че на тия години човек трябва да трупа най-много опит :). Не търси много лека работа, дори и да те натоварва малко повече от колкото са ти възможностите гледай да потраеш и да понаучиш повече неща.

Публикувай отговор