Конвертиране от/към GPX формат.

Програмно обезпечаване на Геодезията.
dodimitrov
Мнения: 73
Регистриран на: Пет Авг 22, 2008 10:45 am
Местоположение: София

Конвертиране от/към GPX формат.

Мнение от dodimitrov »

Колеги, извинявам се предварително ако тази тема е разисквана, ама не ми се чете и имам конкретни въпроси.
Както знаете в света на навигационните GPS устройства е море от софтуер и формати на карти, данни, тракове и какво ли още не, та:
1. Доколкото знам GPX формата е стандартизиран за обмен на GPS данни - разбирам waypoints, tracks и routes (може и нещо друго), файла е XML format и е разбираем.
2. GARMIN устройствата като най-разпространени, по бегли впечатления, боравят с такива файлове. Какво имам впредвид: можеш да копираш един такъв файл на правилното място в картата с памет (или в паметта) на устройството и информацията от този файл да се прочете като точки, към които може да те навигира у-вото, като следи и маршрути, ама аналитични, които са добавят в списъците на устройството, а не като карта, т.е. да се изчертаят върху картата и да можеш да ги управляваш - пускаш, спираш, избираш...?
3. Всеки уважаващ себе си софтуер за навигация би следвало да "вкарва" и "изкарва" GPX, това е все едно AutoCAD без DXF. Въпроса е как най-лесно с FREE application да се направи GPX файл от файл, който с най малко усилия е изведен от AutoCAD или к'вото и да било нещо за проектиране. Координатните системи не са важни, дотолкова доколкото един уважаващ себе си геодезист би следвало този въпрос да го е изяснил в 4-ти курс 2-ри семестър :). Питането ми е как да мина по "тънката лайсна" и да не си играя на формати и прескачане през 10 програми и 5 преформатирания на междинните файлове. Как от един DXF, или един прост текстов файл, че DXF трявба да е структуриран по определен начин, да получа GPX или нещо от сорта и да го "шибна" в устройството? Не визирам самия трансфер - той е ясен.

Друга врътка е с KML-файловете. Например както от MKAD можеш да си изведеш имот в GEarth, да можеш да създадеш по сложен КМЛ файл да онагледиш някакви проекти, трасета или к'вото ти трябва да "зяпате" с инвеститора и да сочите по мониторите.

g_ishkitiev
Мнения: 124
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Обратна връзка:

Мнение от g_ishkitiev »

Има една програма "ExpertGPS" , тя конвертира ОТ и КЪМ много формати. Може да я разгледаш :-), не съм сигурен дали е безплатна но предполагам ще може да си я намериш и с crack.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

В най-общи линии навигационните устройства ползват три вида обекти: точки (waypoints), следи (tracks), маршрути (routes).
Последните не ги разглеждаме, защото те се интерпретират от самото устройство в зависимост от картата върху която са наложени.
Добра идея е точките да бъдат разделени от траковете при импорт в устройството.
Начини за достигане до *.gpx с точки - колкото искаш. Аз лично конвертирам към WGS84 с Transform (Mapex), експортирам файл, който конвертирам с GPSTrackMaker до *.gpx. След това импорт в Mapsource, малко игра с условните знаци ако има нужда и ъплоуд към ГПСа.
При траковете ситуацията е малко по-различна. Необходимо е графиката да е координирана в UTM проекция. Експортирам чист и подреден *.dxf. Импортирам го в Global Mapper, където изрично се указва проекцията, към коя нейна зона се отнася графиката, мащаб и т.н. След това експорта към *.gpx е въпрос на три клика.
Това е.

dodimitrov
Мнения: 73
Регистриран на: Пет Авг 22, 2008 10:45 am
Местоположение: София

Мнение от dodimitrov »

Благодаря за идеите. 8)
Разгледах Expert GPS - не е лошо. Много добре подлага растерите. Картите са учудващо точни. Лошото е, че не е free.
Global mapper-a, както се оказва е някаква панацея :) Ще го разгледам по-подробно .

kmh
Мнения: 62
Регистриран на: Чет Яну 22, 2009 12:46 pm

Мнение от kmh »

MKAD прави kml и GPX файлове. За сега само на контури и надписи.

yoyo
Мнения: 3
Регистриран на: Пет Яну 20, 2012 10:25 am
Обратна връзка:

Мнение от yoyo »

Виж DNR Garmin, който поддържа waypoints, tracks, routes. Входно-изходни формати - текстови файлове, shp, dxf, kml
Безплатен е, грозен е, ама много добре работещ

Публикувай отговор