Отклонение на отвеса

на геодезическа тематика.
hulio
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Дек 25, 2011 7:11 pm

Отклонение на отвеса

Мнение от hulio »

Някой може ли да ми даде някъкъв линк за формулите за изчисление на компонентите на отклонение на отвеса. Мисля че бяха формули на Венинг-Майнес но и за тях никакво инфо не намирам

Красимир Колев
Мнения: 141
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 8:58 am
Местоположение: София

Мнение от Красимир Колев »


Инженера
Мнения: 30
Регистриран на: Чет Апр 21, 2011 7:37 pm

Re: Отклонение на отвеса

Мнение от Инженера »

Всичко, на което са ни учили са измислици на начетени глупаци, както казва Кирил Господинов, познат и като Баш Майстора. Гравитационната 'константа' не е константа и теглото не е 'продукт' на 'тялото'. Ако имаш някакви несъответствия потърси "Черняев Анатоли Фьодорович", наш колега строител и мисли над думите му. Разбира се че не всичко, което казва е вярно, повечето неща са негови измислици .. но ... има и факти, неоспорими и многократно потвърждавани и разбира се премълчавани от 'дълбоките' умове. Така наричаните парадокси , наука и в основите й парадокси, не тук там а на всяка крачка. Физика - наука без основи, физическа геодезия .. без разлика.
"А мало ли идотьй с висшее образование ?" ..спрашивает тавариш Черняев.
Последно промяна от Инженера на Съб Май 05, 2018 5:09 pm, променено общо 4 пъти.

Инженера
Мнения: 30
Регистриран на: Чет Апр 21, 2011 7:37 pm

Re: Отклонение на отвеса

Мнение от Инженера »

Тук близо стои въпроса с предсказването на земетресения и катаклизми и който се задълбочи в тия неща , за които говори Черняев ще има идея... нещо за което се хвърлят стотици хиляди без особен, да не пиша никакъв успех би могло да става за стотинки с гарантиран успех. Общо взето геодезистите сме все първите, с които се започва. За жалост благодарение на всички тия 'умнотии' , на които ни учиха по формулите си, а историята познава не малко отличници и натегачи - сега сме вече последни и всички ни казват как да си вършим работата. От водещи хора с идея за правилните решения ни превърнаха в слуги на 'дългия' ум. Правото на закона диктува на знанието, синтаксиса на софтуера или интерфейса определят релсите на 'мисленето' ... какви думи само , интерфейс , софтуер ... Ентелегенция товариш , докато един ден се светнете, че сте част от организирана група 'умници'. И тогава синтаксиса ви става различен или просто настава голямата тишина и започвате от начало.

Догматиците се опитват да превърнат науката в религия , докато обичащите свободата работят да я върнат към знание.
Някъде по тая линия е гледната точка и избора - да се поклоните и да молите или да се изправите и да си давате въпроси и отговори.

Стария кръстопът на искането навън и даването отвътре.А Геодезиста е първия , от който се чака посока ... нещо като ум преди формулата. И едва после е ред на квадратната тухла с нейния точен размер и цена.
Последно промяна от Инженера на Сря Апр 11, 2018 3:27 pm, променено общо 2 пъти.

Инженера
Мнения: 30
Регистриран на: Чет Апр 21, 2011 7:37 pm

Re: Отклонение на отвеса

Мнение от Инженера »

Още няколко имена, които да ви разклащат мисленето от време на време -

Джон Киили

Ед Лидскалнин

Виктор Гребенников

Николай Козирев

... за отвесната линия най-много парадоксли е събрал в лекциите си А. Ф. Черняев
Последно промяна от Инженера на Вто Май 01, 2018 5:49 pm, променено общо 3 пъти.

Инженера
Мнения: 30
Регистриран на: Чет Апр 21, 2011 7:37 pm

Re: Отклонение на отвеса

Мнение от Инженера »

На заетите с геодезия - Честито! сантиметрова точност върху смартфон под андроид - всеки третокласник може да е декан на факултета.

Инженера
Мнения: 30
Регистриран на: Чет Апр 21, 2011 7:37 pm

Re: Отклонение на отвеса

Мнение от Инженера »

Истината за 'отклонението' , а по-точно за неотклонението на отвесната линия , а най-точно за денонощна, годишна и ...вариации на еквипотенциалната повърхнина е пряк, смъртоносен удар в сърцето на физиката - Нютоновата механика. Събаряйки Нютоновата механика се озоваваме на прага към различно, вероятно по-вярно разбиране ..
Оказва се тези няколко прости постулата , макар на пръв поглед работещи са едно повърхностно отношение към въпросите от механиката - наука от вид 'ширпотреба'.
При опит за обяснение на някои елементарни несъответствия между факти и 'научни знания' на внимателния читател му става ясно как 'тънкостите' от курса по астрономия отиват в канавката.
Една илюстрация едновременно и смешна и донякъде тъжна - живеем в Северното полукълбо на Глобуса и северно от нас е ..кой магнитен и географски полюс. Сега се замислете - северната страна на магнитната стрелка сочи къде ? Възможно ли е ?? Да възможно е, физици и географи дълго са спорили, наложили са се географите и така е останало ... за 'ширпотреба'. И удобство. Знанията се определят от удобствата, колко приятно :) . За радост нашите колеги географите са били принципно прави в конкретния случай.

Въпреки това в много други случаи на 'Умниците' умишлено се позволява да се настанят сред науката и да си създават удобства. Съответно влака спира, за дълго.

Публикувай отговор