Господа геодезисти - проектaнти...

Ако Ви се пише по каквато и да е тема, или искате да си говорите с някой, тук е мястото за спам.
GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Господа геодезисти - проектaнти...

Мнение от GeoRT »

За пореден път попадам на вертикална планировка на отговорен обект, която е за боклука!!!
Очевидно лакомията довела до безумен дъмпинг дава своите резултати.
Срамна работа, господа проектанти, срамна... Като не ви се връзва хонорарчето за нужния обем и качество, пък не се захващайте.
Пък и нахални сте чак. Преди две години на една госпожа и писах официално писмо, предадено чрез инвеститора в което на половин страница и изброявах грешки, пропуски и неточности. Отговори че според нея всичко било наред.
Ай, сиктир.

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Аааа, моля, моля!
Не към всички геодезисти-проектанти! Нека говорим с имена. Аз отказвам да се чувствам виновен.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Май се получи че обвинявам на общи основания, нямах това предвид.
Самият аз проектирам.
Но когато видя някаква мазаница, още повече на голям обект със сериозно финансиране и първо ме хваща срам, после бяс. :(
Същевременно съм се натъквал на вертикални планировки, които са били на изключително високо ниво - стимул, човек да се опитва да подобри работата си.
Днес видях и още едно чудо на чудесата.
Ситуация на трасе, която след като е оформена е завъртяна на еб*м си посока за да "фит"-не по-изгодно на хартията - велика икономия. В резултат, мрежата от координатни кръстове върви диагонално, надписите са със същата ориантация. :) И това на обект от национално значение.

k1k0k0
Мнения: 38
Регистриран на: Пет Фев 22, 2008 11:47 am
Местоположение: Тайна Майна

****

Мнение от k1k0k0 »

Извън Темата ! -защото не съм геодезист
GeoRT , това си е пак приказката за "Не е луд този който яде Баницата ..." ! Да постоянно има повод за Раздразнение и Ядосване ! Но щом този който поръчва и дава парите не го интересува, какви се падаме Ние да се месим ! Имаме мнение, знаем защо и може да обясним .... ама Възложителя си го харесва и е доволен !
Може би говорш за нещата в категория "Морал", "Отговорност", "Професионална Съвест" !
P.S. #1
Това , че има Възложители които "С чужда пита помен правят" , си е реален , но отделен случай :)
P.S. #1
Аз въртя начертаното в Хартията, за по-добро "фитване" и "разполагане"... при повечето Проекти в Инвестиционното Проектиране няма изискване и основателна причина за Ориентация в Хартията.

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

k1k0k0 ти сигурно въртиш и мащабираш чертежа, но в леаута... То изисквания няма наистина в ориентацията на чертежа, но GeoRT мисля че говори за това как някои колеги проектанти, най-вече от другите специалности не се интересуват от координати и мащаб на чертежа и го въртят и сучат в чертожната среда както намерят за красиво=) Това си е закон=)))

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

За мен е недопустимо един чертеж излязъл от геодезист, било то и най-семпла ситуация да не е ориентиран на север.
Това че архитекти и конструктори премащабират и транслират е отделна тема. Ако човек има малко повече акъл и далновидност просто би използвал custom view/custom UCS и подходящи настройки на котировките. Но така или иначе това не е чак толкова голям проблем.
Що за човек трябва да си че да работиш по следния начин:
Изображение

1. Ляв вюпорт: Двете пресичащи се линии не сключват прав ъгъл, без за това да има каквото и да е основание. Апропо, това се забелязва по целия чертеж.

2. Ляв вюпорт: Двете линии не се пресичат в чупка, ами едната леко е хванала по инерция нагоре.

3. Десен вюпорт: Подробна точка №46 от трасировъчния план не се намира върху нито една от въпросните две линии, ами си е съвсем самостоятелна.

k1k0k0
Мнения: 38
Регистриран на: Пет Фев 22, 2008 11:47 am
Местоположение: Тайна Майна

Мнение от k1k0k0 »

GeoRT написа: ... Що за човек трябва да си че да работиш по следния начин:
Това е много Точно Казано ! Аз понякога казвам " С какви хора контактуваш !!! "
Мисля , че може да се обобщи с -> "Докато умните са наумуват, лудите се налудуват!"

ван
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Сеп 21, 2008 4:07 pm

пфффф

Мнение от ван »

Мани тия подробности. Имах "удоволствието" да ме набутат в надзорна фирма. Дават ми едни проекти за доклад за съответствие...
Красива вертикална, подробен трасировъчен, "някаква" картограма, количества доволно.... Снимка - йок. Е как стана тая работа... GPS в гората за изчисление на рго по положение и ТРИГОНОМЕТРИЧНА нивелация с поправки по 3см между съседни РТ... ... Не търся под вола теле, даже ми е гадно да правя забележки на колеги, но такава свинщина не бях виждал..... ...утре тоя ще си вземе парите за "проектите", някой от нас ще отиде да трасира 5те корпуса на обекта от тая "мрежа" и изведнъж коридора ще стане стълбище!!!!!!!! Колеги (бачкащи на "юруш"), опичайте си акъла и ги мислете нещата, защото в един момент всичко лъсва! Надявам се да дойде време, в което за подобни простотии ще се взимат лицензи, печати и кой каквото има в застраховката за проектиране.....

Незнайко1
Мнения: 182
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm

Мнение от Незнайко1 »

За съжаление винаги ще има тарикати, или неграмотни инженери, които ще пробутват такива проекти. Но се възмущавам на пасивното отношение на камари и агенция, да нямат правилник и процедури за случаи, когато фактически са подпечатани от „грамотни магистри”, а само мъгляви точки за „изключване”.
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.

todor_trifonov
Мнения: 15
Регистриран на: Вто Май 10, 2011 5:00 am

Мнение от todor_trifonov »

Здравейте колеги. Искам и аз да изкажа скромното си мнение по въпроса. Да попитам колко от вас работят постоянно с бригади и изобщо със строители. Много е лесно да се дават мнения, когато не си се качвал на плоча и не си бил на строителен обект и незнаеш с каква точност работят работниците. Има колеги които през живота си не са били сред "простолюдието" на строителен обект, но дават велики мнения и как този сбъркал със см, онзи с мм, а той е най великия. Не искам да засегна никого.

peterkyosev
Мнения: 30
Регистриран на: Пон Мар 08, 2010 3:21 pm
Местоположение: Добрич

Мнение от peterkyosev »

Постоянно съм по обекти, колега. Трасирам и заснемам след това "творбите" на строителите. Няма никакво значение с каква точност работят строителите, виждал съм ги всякакви-и добри, и лоши.Има си допуск за строителните елементи и който може и иска, ги изпълнява, а който си е "левак" така или иначе ще отнесе обекта на майната си. Да не говорим за разните инвеститори, които решават, че обектът трябва да е на друго място в процеса на строителството, с друга форма, с друга етажност, с друго предназначение.
Въпреки това трасировъчният план не може да бъде във вида, показан по-горе! Това, че ходиш постоянно по обекти и риташ буци и железа не е извинение да представяш мърляв продукт. След приключване на земеразделянето видях "осакатени" колеги, които така и не се научиха, че точността е все пак различна в нивата и в населено място.
Препоръчвам ти да станеш за няколко години вещо лице в съда по спорове относно имотни граници, вместо да се занимаваш с критериите за точност на строителите.
Ей тогава ще видиш какво означава 10 години да се борят разни "образи" за по 5-10 см.
Понеже се познаваме, ще кажа и другото-съпругата ми не ходи по обекти често,но плановете изработени от нея са си читави, предполагам че и ти си трасирал по тях някой обект.
Не става въпрос за величие, а за налагане на критериите ти над тези на строителите и инвеститорите и описани в наредби и инструкции. Да не са ставали строители-изпълнители като са искали да задават критериите за точност, ами да са поучили още 5 годинки и после малко стаж и хоп-проектанти.
Айде стига толкова, че ще стане спам...

todor_trifonov
Мнения: 15
Регистриран на: Вто Май 10, 2011 5:00 am

Мнение от todor_trifonov »

Здравейте. Според мен повечето вертикални планировки се правят само доколкото се изискват за започването на даден обект. В процеса на работа инвеститорите на 90% променят абсолютно всичко - няма как да се спази планировката. Разбира се че трябва да се гони максималка точност, аз не защитавам тези колеги, които проектират през "просото". Не искам никой лично да се засяга. Добър обект е комбинация между добър проект и добро изпълнение. В повечето случаи не е важен толкова проекта, колкото изпълнението.

todor_trifonov
Мнения: 15
Регистриран на: Вто Май 10, 2011 5:00 am

Мнение от todor_trifonov »

Всеки си избира какво да работи. На мен не ми се занимава със съд, не се и занимавам. А тези "образи" които се съдят за такива см нали не ги взимаш на сериозно?

todor_trifonov
Мнения: 15
Регистриран на: Вто Май 10, 2011 5:00 am

Мнение от todor_trifonov »

А незнам дали си забелязал или по-точно чул, но в града винаги само за теб съм говорил хубави неща, като добър специалист, така че не съм искал да се засягаш.

R
Мнения: 84
Регистриран на: Съб Сеп 15, 2007 8:47 pm

Мнение от R »

Колега, нещо генерално бъркаш нещата.
Има си проектанти и изпълнители. Това че някои изпълнители "докарват" някаква точност при работата си и я смятат за задоволителна (а може и да е задоволителна по изискванията за СМР) изобщо не означава, че проекта трябва да е обвързан с възможностите им.
А докато ти и други колеги мислят, че вертикалната планировка е едно чертежче, което никои не гледа и се прави само за пълнеж на папката на която пише: част "Геодезия" и за да се издаде разрешение за строителство, няма да се придвижите напред от където сте сега.

Публикувай отговор