Дигитален нивелир Колида
Дигитален нивелир Колида
Ако някой имам някакви мнения,било хубави,или лоши,нека ги сподели.
Да ви кажа честно - не съм го ползвал, но съм чувал разни мнения. А и намерих малко характеристика за него:
Точност: ±2mm/1km
Обхват: 1.5-100m
Панел с пълна клавиатура,
магнитен компенсатор + 2 лати
Това, което съм чувал е, че върши добра работа. Все пак си зависи и от човека.
Поздрави
Георги Руменов
Точност: ±2mm/1km
Обхват: 1.5-100m
Панел с пълна клавиатура,
магнитен компенсатор + 2 лати
Това, което съм чувал е, че върши добра работа. Все пак си зависи и от човека.
Поздрави
Георги Руменов
Мога да коментирам за тотална станция. За една година работи без проблем, памет на мемори карта от 2ГБ напълно достатъчно. За Колида мога да кажа, че е реплика на Topcon и Sokkia, е по не качествена, данните ги записва в SDR33 формат. Сега имам странен проблем - мери безпризменно, а с призма не връща сигнал, но за толкова пари, явно производителят е преценил, че за една година трябва да се изплати и нова 

Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.
-
- Обратна връзка:
Според мен по-добре си купи хубав инструмент на старо от колкото смотан, но нов
.
Все пак си залагаш името с това, което вършиш. А не винаги грешките са видими още при измерването или обработката. Да оставим и на страна, че го мислиш постоянно кога ще те издъни нещо.
Това си е лично мое мнение де
. В ebay има чудесни 1" и 2" инструменти на старо, е вярно че нямат безрефлекторно. Но поне може да си сигурен в това което мериш. Провери и за нивелирите, също се продават на старо.

Все пак си залагаш името с това, което вършиш. А не винаги грешките са видими още при измерването или обработката. Да оставим и на страна, че го мислиш постоянно кога ще те издъни нещо.
Това си е лично мое мнение де

-
- administrator
- Обратна връзка:
@g_ishkitiev: Тотална станция, която не може да мери безпризмено за мен са пари хвърлени на вятъра.
@Незнайко1: Интересен проблем. Щом като мери безрефлекторно, значи далекомера си е изправен. Пробвал ли си когато си в режим за мерене към призма, да визираш към отражателна марка?
Пробвал ли си към призмата, но на съвсем късо разстояние - 3-4 метра? Вероятно тоталната станция праща твърде слаб лъч, когато е в режим "призма".
Имаш ли "beam meter" приложение на тоталката? Представя графично или числово силата на отразения лъч.
@Незнайко1: Интересен проблем. Щом като мери безрефлекторно, значи далекомера си е изправен. Пробвал ли си когато си в режим за мерене към призма, да визираш към отражателна марка?
Пробвал ли си към призмата, но на съвсем късо разстояние - 3-4 метра? Вероятно тоталната станция праща твърде слаб лъч, когато е в режим "призма".
Имаш ли "beam meter" приложение на тоталката? Представя графично или числово силата на отразения лъч.
Често казано за тази година работа не мога да се оплача от тоталната станция, по-бавно процесорчето за мерене на разстояния. Измерванията съм ги обработвал с ТПЛАН и грешките са били съизмерими с други инструменти. За определянето на коти по тригонометричен начин не съм забелязал разлики, но все пак това е тригонометрична нивелация и там точностите са занижени.
А за проблема с разстоянията го забелязах преди седмица и в менютата няма такава функционалност за диагностика по точно те са съвсем ограничени. Има само скала с нивото на сигнала, в която всичко е нормално т.е. получава се сигнал от призмата. Моето предположение е, че не ми работи превключването между безпризмено и призмано, но пък би трябвало да ми връща много силен сигнал, нямам представа каква е причината. А за сервиз в Китай си е много далече и така че, ако има работа и така си работя, само ориентацията на станциите малко изнервящо.
Според мен, ако имаш работа за в бъдеще, с която може да изплатиш инвестицията на инструмент си вземи по качествен.
А за проблема с разстоянията го забелязах преди седмица и в менютата няма такава функционалност за диагностика по точно те са съвсем ограничени. Има само скала с нивото на сигнала, в която всичко е нормално т.е. получава се сигнал от призмата. Моето предположение е, че не ми работи превключването между безпризмено и призмано, но пък би трябвало да ми връща много силен сигнал, нямам представа каква е причината. А за сервиз в Китай си е много далече и така че, ако има работа и така си работя, само ориентацията на станциите малко изнервящо.
Според мен, ако имаш работа за в бъдеще, с която може да изплатиш инвестицията на инструмент си вземи по качествен.
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.
Кой модел на колида визираш?Незнайко1 написа:Мога да коментирам за тотална станция. За една година работи без проблем, памет на мемори карта от 2ГБ напълно достатъчно. За Колида мога да кажа, че е реплика на Topcon и Sokkia, е по не качествена, данните ги записва в SDR33 формат. Сега имам странен проблем - мери безпризменно, а с призма не връща сигнал, но за толкова пари, явно производителят е преценил, че за една година трябва да се изплати и нова