Допълнение към темата на "R" за некоректните платц

на геодезическа тематика.
j_top
Мнения: 11
Регистриран на: Съб Сеп 19, 2009 9:48 am

Допълнение към темата на "R" за некоректните платц

Мнение от j_top »

Колеги темата която " R " разглежда е много важна и за мен. Но мисля че се заражда едно много по-опасно явление което ни измества от пазара за геодезисти и ако ние сами не го пресечем в зародиш рискуваме утре да останем без хляб . Какво имам в предвид?
Големите строителни фирми масово си копуват GPS системи, първо защото за техните обеми и печалби сумите са смешни и второ което е по-опасното защото се намират колеги срещу обидно ниски суми да им поставят печати и да им озаконяват измерванията които в голямата си част са крайно неточни. Споделям с Вас защото и от мен са искали подобна услуга отказах им веднага без обяснения но от любопитство погледнах какво са направили и представете си каква беше изненадата когато установих че координатите в трасировъчния план бяха сбъркани съответно 12м. по Х и 411м. поY, не не е грешка точно 411м. по Y. След това разбрах че назначения от тях инж. за геодезист всъщност е машинен инженер . Кое обаче е най-лошото? Това че като големи строителни предприемачи инвеститорите контактуват първо с тях и те са хората които могат да им предложат изпълнението на част "Геодезия" първи след което схемата е ясна търси се Геодезист който срещу 300-400 лв а сигурно и за доста по-малко поставя печати. Нямам идея как може да се пресече това но трябва да намерим решение. Има фирми които имат обекти из цялата страна възможно е заради такива мними геодезисти някой колега срещу 100-200 лв да си изгуби лицензите. Ако някой се е сблъсквал с този или подобен проблем и е мислил по въпроса нека сподели.

Незнайко1
Мнения: 182
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm

Мнение от Незнайко1 »

До колкото разбирам от поста по скоро липсва механизъм за отнемане на лицензи при констатирани грешки в геодезическата дейност. А ние тука дори да наплюем и посочим с пръст некоректни колеги, това няма да ги спре докато не им се отнеми лиценза. И влизаме в порочният кръг на проблема с професионалните камари, доколко защитават интересите на гилдията, колко контролират качеството?
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.

5ko
Мнения: 84
Регистриран на: Съб Фев 13, 2010 11:35 pm
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от 5ko »

Е то лицензите едно на ръка. Явно няма страх обаче и от чл.313 на НК :)

Публикувай отговор