Има ли място за цензура в този форум?

Правила. Информация.
На това място също очакваме вашите предложения за нови теми, категории, критика и въобще каквото ви хрумне относно страницата.
logic
Мнения: 78
Регистриран на: Пет Апр 17, 2009 12:34 pm

Има ли място за цензура в този форум?

Мнение от logic »

Отговорът, определено, е: Да!
Но има едно... ако!

Да приемем, че:

Някакъв навлек се обръща към някаква администрация по определен въпрос, който въпрос е в компетенцията на администрацията. (Няма значение какъв е въпросът - важното е, че администрацията е в компетенция по него.)


Въпрос към колегите във форума:

Ако получите, от някаква администрация, следното съобщение:

"Както казах, не смятам нито да дискутирам, нито да мотивирам решенията си пред теб. Пиши .... без лични квалификации и излишна ирония! Иначе си отиваш."

,
как бихте го възприели подобно съобщение?

Какво ли означава, че администрацията няма да дискутира и няма да мотивира някакво си решение?

Ако случайно администраторът, написал и изпратил горното съобщение, попадне в ролята на молител към някаква друга администрация, и тя - другата администрация - му отговори:
"Не смятам нито да дискутирам, нито да мотивирам решенията си пред Вас. Иначе си отивате." , как ли би се почувствал ??

А няма ли арбитър в спора за това, кой си отива и кой не?

Всъщност - какво значи "си отивате"; това лична заплаха ли е? Не! Нали?

Така...
Като оставим настрана емоциите на изпращачите и на получателите на лични съобщения и тяхната докачливост и обидчивост (то - личното самолюбие никак не е важно), следва да поставим въпроса:

Колко да е безгранична административната власт на администраторите? Колко са допустими лични квалификации към когото и да е (трябва да има някаква граница - нали)? Колко да е допустима иронията във форума (нали сме чували за Езоп)? Къде е границата, след която иронията става излишна? Къде е границата, след която квалификациите стават лични?

И най-важния въпрос: Как така, властта на администратора е абсолютна?

Нали, всяка власт покварява! А, абсолютната - абсолютно.

Имате думата, моля.

PS.
Пак казвам, нека оставим настрана всякакви емоции; Себелюбие, егоизъм, нарцисизъм, надменност, гордост, самообожаване и самовъзхищение са думички без никакво значение в случая. Поне за мен.

За абсолютната власт питам.

Благодаря!

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Да, има и то много!
Тук демокрация няма.
Невъзможно е да се напишат правила на форума, които да регламентират всеки един нюанс в настроението на анонимните регистрирани. Именно затова разчитам на собствената си преценка. Има още двама администратора. В общи линии, ние решаваме какво да остане написано и какво не. Естествено това води своите последствия след себе си за форума. В случая аз съм преценил че въпросния форум само ще спечели ако поукротя малко напористите ти, нахално изискващи и даже обвиняващи въпроси. Не съм длъжен да давам обяснения на никой, и не смятам да го правя. Ако на някой не му харесва ситуацията е свободен да НЕ ПИШЕ във въпросния форум.
Въпреки "тираничното" модериране на форума, някак си съумяваме да съществуваме. При все това цари един общо взето приятелски тон между двайсетината активни потребители.

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Все пак и въпреки всичко този сайт е частна собственост...

dodimitrov
Мнения: 73
Регистриран на: Пет Авг 22, 2008 10:45 am
Местоположение: София

Мнение от dodimitrov »

Форумът е свободна зона, в която хората споделят, дават съвети, питат, показват, дискутират и т.н. по всякакви професионални и лични теми. Обидите - т. нар. "лични квалификации" и "излишна ирония" нямат място тук.
Дори да си най-големия профан пишещ се геодезист и зададеш въпрос във форума какво по дяволите е посочен ъгъл, пак не нужно да се изпозват епити и подигравки. Въобще не знеш какъв човек стои зад псевдонима и какъв му е проблема. Ако не искаш да отговаряш или темата не ти харесва - ОК! Твоя воля - недей да четеш и пишеш. Не ти е тук мястото.
Един глас и силна подкрепа за GeoRT. 8)
Не го знам кое е GeoRT, нито го познавам лично, просто мненията му ми допадат, харесва ми форума, пиша в него и се надявам да остане в същия дух с по-активно участие на повече потребители. Ако се налага да "резне" някого решението си е негово и дори няма нужда да се обосновава пред всички.
Нека да се съсредоточим върху целите и проблемите на геодезията, а не да се плюем един друг.

logic
Мнения: 78
Регистриран на: Пет Апр 17, 2009 12:34 pm

Мнение от logic »

Да, има и то много!
:shock: Тези думи са много притеснителни. Не за мен, обаче. За кого ли? :!:
Тук демокрация няма.
Страшни думи! Имам приятел-психолог. Ще го попитам за знаначението на тези думи.
Невъзможно е да се напишат правила на форума, които да регламентират всеки един нюанс в настроението на анонимните регистрирани.

Може да се напишат! Но не искаш да има правила. Как по другите форуми има - например - гласуване? Но защо да обяснявам. Излишно е да обясняваш на човек с верую: "Тук демо няма."
Именно затова разчитам на собствената си преценка.
Собствената ти /само/преценка я видяхме. Преценка на човек, който нееднократно казва за себе си: "Съм най-прекрасен."
Има още двама администратора.
Това вече е добра новина. Определено! А тяхното верую какво е?
В случая аз съм преценил че въпросния форум само ще спечели ако поукротя малко напористите ти, нахално изискващи и даже обвиняващи въпроси.


Не очаквам да получа отговор на въпроса, дали е добродетел да си "малко напорист" (и много "напорист"). Квалификацията "изискващ" се отнася добре към характера ми. Ще приема и квалификацията "нахално изискващ" - що пък не; макар че, определено, е твърррде пресилена!
А какво означава 'да поукротиш обвиняващите ми въпроси', моля?
Не съм длъжен да давам обяснения на никой, и не смятам да го правя.
Нищо изненадващо след онзи израз: "Тук демо няма."
При все това цари един общо взето приятелски тон между двайсетината активни потребители.
След онези страшни думи - тук приятелство няма как да има. Забрави за приятелство тук във форума - привидно е. Всъщност страшните думи изключват приятелството.

----

Все пак и въпреки всичко този сайт е частна собственост...
Е, и?
Частната собственост означава диктат ли? Диктатът не винаги е неприемлив ли? Аз не се сещам за изключения, които да оправдават диктата.

-----
Форумът е свободна зона, в която хората споделят, дават съвети, питат, показват, дискутират и т.н. по всякакви професионални и лични теми.
Така е. А кой е казал обратното, моля?
Обидите - т. нар. "лични квалификации" и "излишна ирония" нямат място тук.
Нямат място тук, определено. Но.. Да проверим ли кой ПРЪВ започна с квалификациите. Нека паметта ни не е къса. :wink:
Дори да си най-големия профан пишещ се геодезист и зададеш въпрос във форума какво по дяволите е посочен ъгъл, пак не нужно да се изпозват епити и подигравки.
На кого го казваш? Не аз съм се подигравал. И не започнах с епитетите пръв. Този, който започна с епитетите , започна и ПРЪВ да вика "Дръжте крадеца /разбирай епитетстващия/.
Въобще не знеш какъв човек стои зад псевдонима и какъв му е проблема. Ако не искаш да отговаряш или темата не ти харесва - ОК! Твоя воля - недей да четеш и пишеш. Не ти е тук мястото.
Само не разбрах тези камъни в чия градина са. :wink:
Един глас и силна подкрепа за GeoRT.
И един глас "срещу". Нищо лично , обаче. Не подкрепям недемократи.
Не го знам кое е GeoRT, нито го познавам лично, просто мненията му ми допадат, харесва ми форума, пиша в него и се надявам да остане в същия дух с по-активно участие на повече потребители.
А аз, защото съм демократ, заявявам, че имаш право на това мнение.
Ако се налага да "резне" някого решението си е негово и дори няма нужда да се обосновава пред всички.
Пак, защото съм демократ, заявявам че имаш право да изразиш мнението си. Аз, от своя страна, ще си позволя да не се съглася с мнението ти. Защото, първо - "резването" е присъщо на едни по-отминали времена, ако не знаеш; и второ - присъдите /ако не знаеш/ се мотивират. Инак е беззаконие. А, ако не знаеш - дори инквизицията се е опитвала да си мотивира присъдите, уважаеми dodimitrov.

Със здраве!

Нека да се съсредоточим върху целите и проблемите на геодезията, а не да се плюем един друг.
Нека, де!

Но нищо не казахте за даваните, от някои, подвеждащи, че дори и грешни, отговори. Даването на подвеждащ отговор не е ли един вид обида към молещият за помощ в този форум? Подвеждащият отговор не е ли подигравка с питащия??

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Ако отидете на някого на гости, започвате да се разпореждате какви да са правилата в дома му ли logic? Кое да е така и кое да е иначе? Ако не Ви харесва, просто не отивате там, нали така? Или греша? Може би започвате да убеждавате домакините, наблягайки на дискриминация, инквизиция и демокрация? Та във всеки момент хората поддържащи този сайт могат да го затрият и никой не може да им каже нищо. Никой няма да знае кой сте и въобще съществували ли сте.
Никой не може да Ви гарантира достоверността на съветите, които се дават тук. Бъдете благодарни, че някой въобще Ви дава някакви съвети. Ако ли не, можете винаги да намерите съответните специалисти, неанонимни, които срещу заплащане ще Ви съветват и чак тогава ще имате право да им държите сметка дали е вярно това, което Ви казват или напротив.

Geomatics
administrator
Мнения: 138
Регистриран на: Нед Яну 27, 2008 11:17 pm
Местоположение: гр. Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от Geomatics »

Подкрепям казаното от Rum Tum Tugger.
Молиш за помощ и получавайки (въобще някаква) помощ ти се обиждаш и нападаш харата, които са решили да споделят своите знания и опит с теб.
Не смяташ ли, че държанието ти е малко арогантно?

kgmgeo
Мнения: 44
Регистриран на: Пет Дек 28, 2007 3:11 pm

Мнение от kgmgeo »

Здравейте на всички. Честно казано не разбрах къкъв точно е проблема, но от прочетеното се подразбира, че проблема най-вероятно е личен. Като цяло моите впечатления са, че във форума цари доста колегиална атмосфера (с мн.малки изключения). Честно казано не ми се ще тази атмосфера да се променя и не мисля, че има място за злобни нападки и ирония, дори и към най-"задръстения" негеодезист, който пита нещо, и мисля, че досега не е имало такива (пак казвам с мн.малки изключения). Има достатъчно форуми за глупости. В крайна сметка това е смисъла на форума - "United we never shall fall", както пеят великите Judas Priest. :wink:

logic
Мнения: 78
Регистриран на: Пет Апр 17, 2009 12:34 pm

Мнение от logic »

Ако отидете на някого на гости, започвате да се разпореждате какви да са правилата в дома му ли logic?
Вие, колега, тотално объркахте 'гостуването' и 'молбата за помощ във форум'.
Правенето на асоцииации между 'на гости' и 'във форум' е недопустимо според мен.
Единственото общо между 'на гости' и 'във форум' е, че гостът/посетителят отива на културно място (при културни/компетентни домакини). Не отива да се кара, а отива, по-скоро, да моли.

В смисъла на горните ми думи, съм във форума и с ясното съзнание, че не съм запознат с материята, за която питам; и с ПРЕясното съзнание, че никой не е длъжен ИЗОБЩО да ми отговаря; и с пре-преясното съзнание, че за да получа културен отговор, трябва да съм задал културен въпрос. И с пре-пре-преясното съзнание, че е нормално предварително да се извиня за възможността въпросът ми да не е зададен компетентно; и прдварително да благодаря за компетентните отговори във форума.

В смисъла на горното /червено/ ми изявление - държа да направите проверка за това, дали всичките ми постинги от геодезическо естество отговарят на горните ми думи.

И ако отговарят - наскачалите срещу мен, ми дължите извинение. Защото се имам за възпитан и културен човек и никога пръв не започвам кавга.

Един админ, обаче, си позволи да скочи срещу мен: С изтриване на постинг /макар че ми се извини за изтриването/. И с безпочвени обвинения, че съм мързелив и ... забравих вече какво беше, защото не съм злопаметен, май че ме обвини и в това, че съм искал да забогатея на гърба на колегите му не ми се рови сега, за да проверявам грубото му и обидно отношение към.

А... когато се опитах "да си извадя магарето от калта" - админът, вече нарочил ме, ми прати и заплашителен постинг за банване, и заплашително ЛС - пак за банване.

И сега, след като вече сте ме вкарали в ролата на ревящя с два реда сълзи ощипана госпо'ица, се опитвате да се гаврите с мен - невъзпитан съм бил, и некултурен съм бил, и арогантен съм бил.
Никой не може да Ви гарантира достоверността на съветите, които се дават тук.
Предполагам, че всички тук се имате за знаещи и можещи. Нали! В този смисъл - достоверността на съветите ви не следва да се подлага на съмнение. Нали!
А, ако не всички се имате за знаещи и можещи - не следва неможещите и незнаещите да дават съвети (или най-малкото, да ги давате, като в тях изразите известна доза съмнение). А пък, ако ги давате без да изразявате съмнение - би следвало и да можете да носите 'на ирония' (както аз нося 'на сарказъм' относно няколкократното препоръчване на Инструкциите за ГММП и за СТРОИТЕЛНИТЕ мрежи /в темата за аутобана/.)


Geomatics
administrator

Молиш за помощ и получавайки (въобще някаква) помощ ти се обиждаш и нападаш харата, които са решили да споделят своите знания и опит с теб.


Виж, Geomatics, много ще внимавам какво ще кажа за думите ти. Ще внимавам да не те разсърдя!
Чети внимателно, моля: Ако ми прочетеш свързаните с геодезията постинги, ще се УВЕРИШ, че за всеки компетентен отговор съм изказал благодарност на съветстващия ме. Отдал съм му чест! Изразил съм му почитания! Моля, провери.
В този смисъл - ти прибърза с извода си, че съм неблагодарник. И ми дължиш извинение.

Относно обвинението ти, че съм обидил и че съм нападнал хора, дАли ми подвеждащи и грешни съвети, съм склонен да го приема. Виновен съм - не трябваше да прибързвам. Но съгласи се и ти с мен, че и всеки самоуважаващ се геодезист не би следвало да подвежда по-неопитните като мен.
В този смисъл, още веднъж изразявам възмущението от провокационните към мен подвеждащи и грешни съвети на геодезисти.
Но повтарям пак - ИЗВИНЯВАМ се, че отговорих на провокациите им. Виновен съм! Моля, простете!
Не смяташ ли, че държанието ти е малко арогантно?
Уви! Смятам.

А ти не смяташ ли, че арогантното държание е предизвикано?? Че е провокирано! И ако искаш - виж кои са провокаторите. Виж кой пръв започна!

----
Относно цензурата.
Нецивилизовано е някой да санкционира без мотиви. Да санкционираш без да се обосновеш - е смешно. Да санкционираш с изсмукани от пръстите мотиви - е трагично. И "олекваш".
Даже... е и жалко - ... за санкциониращият.

Няма какво повече да се каже за цензурата. (Според мен, де.)

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Мноу на вътре вземаш този виртуален свят... Много труд хвърли за тълкуването му. Реалният свят е по-интересен, хвърли усилията си там=) Срещни се с някой колега на място на обекта, той ще ти препоръча литература, или ще ти изясни практиката на място...

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Като сте незнаещ logic, и МОЛИТЕ за помощ, няма да рипате много кой какви съвети Ви дава и да му забранявате къде да пише или да не пише, как да Ви пише или да не Ви пише, какво да Ви пише или да не Ви пише. Иначе тезите Ви за форума като свободна зона са в явно противоречие.
И в крайна сметка не разбрах Вие колега геодезист ли сте или не сте?
Ако не сте откъде на къде да Ви учим как да смятате обеми, как да си изграждате опорни мрежи и не знам си още какво. И то поднесено максимално сдъвкано, простичко и незатормозяващо.

logic
Мнения: 78
Регистриран на: Пет Апр 17, 2009 12:34 pm

Мнение от logic »

Като сте незнаещ logic, и МОЛИТЕ за помощ, няма да рипате много кой какви съвети Ви дава ...
:D :D 'Айде, де!
Няма да рипате за грешни съвети! Лелеееее...
Рече и отсече!
:D :D

Демек - пишещите тук във форума сте първа инстанция. Каквото кажете - това е; няма значение дали е верно, дали е грешно. :D :D :D
Стига сте се излагал. :D :D Стига сте излагал и гилдията. :oops: Че всички ще започнат да се гъбаркат с геодезистите. :? :(
И в крайна сметка не разбрах Вие колега геодезист ли сте или не сте?


Няма как, лично на Вас, да съм Ви колега. :D :D
Защото правя разлика между изисквания и правила за полагане на Строителна мрежа и изискванията и правилата за полагане на Работна мрежа. И правя разлика между 'координиране на мрежа' и 'трансформиране на координатите от една коорд. система в друга'... За разлика лично от Вас.

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Аз пък да попитам, като сте такъв професор, защо аджеба се молите във форум, който определено не е първа инстанция, и в който ние, пишещите, съвсем не сме нормотворци?
Освен да предложим на администраторите, който даде грешен съвет да се възнаграждава с бан, а демократе?
А за неща, които не са Ви специалност, хич и нямам намерение да влизам в спорове. На времето един обущар, несъмнен прославен специалист в изработката и поправката на всякакви обуща си позволил да се изкаже за качествата на картина, нарисувана от велик художник и да му дава съвети. Смятам, знаете, отговора на художника бил "Обущарю, не по-високо от обувките." Та и аз, макар и да не съм велик геодезист, но пък Вие явно ще да сте най-великият геодезист от негеодезистите, ще Ви отговоря със същото.

logic
Мнения: 78
Регистриран на: Пет Апр 17, 2009 12:34 pm

Мнение от logic »

Rum Tum Tugger написа:Освен да предложим на администраторите, който даде грешен съвет да се възнаграждава с бан, а демократе?
Ами да! Защо не, пък!

И за да не съм толкова краен - даващият грешен съвет трябва "да си посипе главата с пепел". (И това е най-малко, което трябва да направи.) И да благодари на "професори"-те, задето са му натрили носа. И за дето са се опитали да го пообразоват, де. :D :D :D
Rum Tum Tugger написа: "Обущарю, не по-високо от обувките."
:D :D :D :D :D :D :D Бива ли така да се излагаш! А?
Rum Tum Tugger написа: Та и аз, макар и да не съм велик геодезист, но пък Вие явно ще да сте най-великият геодезист от негеодезистите, ...
Пак не си разбрал какво ти казвам. :D :D :D И... 'айде стига си излагал и геодезистите.

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Logic, оставете тези глупости. Имам добра новина за Вас. Тамън от университета се връщам. Уредихме Ви да запишете геодезия вечерно догодина наесен. Изобщо нещата се подреждат прекрасно за Вас. Но не мислете, че беше лесно. Ама като описах колко любимо хоби Ви е геодезията и с малко повече настоятелни лични молби и работата стана. Ако е прилежен и диплома, казаха, ще му издадем накрая. Въобще, както се казва, целувайте ръка и благославяйте само.

Публикувай отговор