Колиматорна система Ni2

Всичко свързано с инструментите на различните производители.
evelinka
Мнения: 5
Регистриран на: Вто Апр 20, 2010 3:36 pm
Местоположение: sofia

Колиматорна система Ni2

Мнение от evelinka »

Здравейте,
Искам да Ви попитам на някой намирали му се нещо за нивелири Ni2 Zeiss Opton или по точно търся ръководство за работа с тях.
Мерси предварително

bobets
Мнения: 159
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 7:30 pm
Местоположение: гр.Пловдив

Мнение от bobets »

Съмнявам се да намериш някъде такова чудо, но смятам, че няма да ти е сложно ако не си го виждала нивелира сама ще се обедиш, че ти е лесно, те са 2 винта и 1 за фокус 3.

PP. Майче се обърках, аз писах за NI002, а ти казваш за Zeiss NI2

evelinka
Мнения: 5
Регистриран на: Вто Апр 20, 2010 3:36 pm
Местоположение: sofia

Мнение от evelinka »

Дам, Ни2 и Ни002 са два различни нивелира. Аз търся информация за Ни2, той е първият компенсаторен нивелир и е от 1950г. Примерно за измерване с него може да се оправим, но има някаква специална система за измерване с него, при която върху тринога се поставя металическа плоча и върху нея се поставят два нивелира Ни2 и се работи по някаква специална програма. И затова търся някакво ръководство за работа с него, къде ли не търсих, но без успех и затова реших да попитам тук.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

A защо държиш да работиш с този нивелир?

evelinka
Мнения: 5
Регистриран на: Вто Апр 20, 2010 3:36 pm
Местоположение: sofia

Мнение от evelinka »

Защото чрез този инструмент и най вече чрез колиматорната системата Ни2 могат да се прехвърлят височини през големи водни препятствия. Тази система е специално конструирана за този случай

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Колко е голямо водното препятствие, с каква цел ще е работата и какви са допусимите грешки?

evelinka
Мнения: 5
Регистриран на: Вто Апр 20, 2010 3:36 pm
Местоположение: sofia

Мнение от evelinka »

Широчината на водния обект е 1км, а измерванията са с цел изследване и сравнение между методите за прехвърляне на кота. Точността е 5мм

Icer
Мнения: 53
Регистриран на: Сря Ное 26, 2008 6:21 pm

Мнение от Icer »

Нещо не разбрах, а ми грабна интереса - казваш, че заради водната повърхност това е най - подходящият инструмент? Рефракцията при всички видове инструменти за едно измерване по един и същ път в един и същ момент е една и съща. Разлики биха били провокирани от оптиката интрумета, точността на либелите /компенсатора (който в случая, ако не се лъжа е 4 осен с точност +- 0.2") и чисто човешкия фактор. С този тип инструменти е прието да се измерват превишения между точки, чиято отдалеченост една от друга да не е повече от 150 м., т.е. разстояние интрумент - лата да е около 75м., именно за да се елиминира рефракционния елент и грешката от него. Ако приемем, че наблюдаваната лата от другата страна на водния басейн (отчет напред) е на километър разстояние то, за да се елиминира голяма част от грешката трябва отчет назад да е също на един километър, а не на 200 м. В случая й кривината на земята трябва да се вземе предвид, що се касае до точност.

Предполагам правите сравнение между тригонометрична и геометрична нивелация на точки и ако е така може ли след като приключите изследването си да споделите резултатите с нас, т.е. само крайните такива.

Благодаря предварително!
Поздрави!

Публикувай отговор