Внимание сериозен проблем със SOKKIA

Всичко свързано с инструментите на различните производители.
Geodezist
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Авг 18, 2009 2:43 pm

Внимание сериозен проблем със SOKKIA

Мнение от Geodezist »

Здравейте колеги! Пиша тези редове за да послужат като предупреждение за всички които четат този форум!!!

Имам тотална станция Sokkia set600. Инструмента почти не е ползван защото имам служебна Leica. Преди 10 дни установих че има проблем, не се включва а само примигва при включване. Занесох го в фирмата от която съм го купил - ГЕОТРЕЙД, те са официален вносител на SOKKIA oт 18 години. Отговориха ми че не са в състояние да го ремонтират и ми отказаха да го приемат за ремонт. :evil: Явно след като SOKKIA беше купена от Topkon вече няма подръжка на уредите и! Сега не ми остава нищо друго освен да си търсян нов иструмент. Нали се сещате кога ще си купя от ГЕОТРЕЙД нещо в бъдеще!!!
Постардал от Sokkia

bobets
Мнения: 159
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 7:30 pm
Местоположение: гр.Пловдив

Мнение от bobets »

Попитай направо представителството в Холандия и може добре да им обясниш, как са ти отказали да ти приемат инструмента и да ги скастрят. Един път изках ръководство в цифров вид от Геотрейд не ми отговориха, след това писах в Холандия от тях да искам и на следващия ден любезно ми беше изпратено от БГ представителството с молбата когато ми се наложи нещо да питам първо тях :D
Иначе за сериозни повреди пращат техниката в Холандия така или иначе, питай направо там.

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

То е за отделна тема "Геотрейд", ама да почна..
Както се знае и се вижда, както във форума така и от практиката, Сокия е наложил се марка инстрименти, с много плюсове както и минуси, все едно е да се спори марка Канон или Никон да си вземеш... Сокия се е доказала с качеството си по нашите ширини в това няма съмнение и не искам да звучи като реклама но е така.
Жалко, много жалко че едва ли не като монополист се явява Геотрейд в разпространението си на продуктите. Дали малко или много разбираш и се интересуваш, в крайна сметка търчиш към офиса им до Попа.. Жалко че няма други, иначе няма и да стъпя повече там. Много съжалявам. По някога отношението към клиента който иска да си остави парите при тях оказва голямо значение към отношението ти по-късно към Марката. Правят лоша реклама, разчитат че са монопол.. Продават инструменти като краставици... Ако се наложи да ремонтирам тази сокия или да купувам друг инструмент, директно, без да се замислям отивам в Тримбъл!
Иначе ако някой му пука за моята история, ще я разкажа, ама не знам дали пълня вече форума с глупости=)
Последно промяна от stoianeca на Вто Авг 18, 2009 9:47 pm, променено общо 1 път.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Дай да чуем историята.
На мен ми е интересно.
Иначе по темата: Аз лично бих писал дълго и повествователно писмо с оплакването си от българския представители, като пусна копия до всякакви хедофиси, отдели по продажбите, европйски централи и прочее структури на производителя.

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Историята...
Имахме възможност да вземем хубав инструмент. Работих до тогава със Сокия, исках да продължа с такъв. Не бях копувал нищо до тогава от Геотрейд. След кратко разузнаване в нета, разни ревюта , мнения, и каталози решихме да идем на място, защото друго е да пипнеш и да чуеш от знаещите. Първо отивам сам, посреща ме едно момченце, усмихва се и ми казва че я няма „шефката”... Задоволих се от снимани на ксерокс брошурки... Попитах това онова, момчето каза че всичко пишело в листчетата.. Отивам втори път, бяха вече момченцето и едно момиче, в творчески хаус като в стая от студентски, вниманието беше нулево, поднесоха ми пак същите листчета, а шевката пак я нямаше... Трети опит, вече ми е неодобно и си търся нормална причина пак да безпокоя, този път шефката е там но няма време да ме приеме, получавам пак листчета... Но едно нещо прикова вниманието ми! На стената имаше закачен плакат с инструмента към когото се насочих! Гледам, лазери ала-бала, екстри, датчик дето ти казва при трасиране наляво ли надясно ли, блутут технологии, вадеща се мемори карта.... Йее викам си те това е! Намирам в нета, верно си има всичко, и за тази цена /20 000 лв и кусур/... Пореден път идваме , вече притиснати от срокове и нямащи време да се мотаме повече, „Пчелата Майка”, пак я няма и със студентчетата оформяме покупката, успяхме да поговорим с нея по телефона за разни подробности за модела и цената... Минава се време, поръчката идва, гледаме въртим станцията абе нещо много окастрена... Нищо общо с брошурки и картинки... Няма блутути, няма мемори карти, няма светещи устройства.. Но шефката е ТАМ! И този ден успяхме да я видим=) Запалила цигарка, там сред нейните брошурки, говореше по телефона, без никакво внимание, завърши сладкия си разговор, дръпна още веднъж от цигарката, хвърли я през джама, погледна ме и „Проблем?” – ми каза... Обясних спокойно всичко, тя се сепна, разкрещя, „Аз няма да си оставя магарето в калта”, „Ти бе, ти знаеш ли колко тоталки съм продала аз бе”, и нейното решение беше да върнем станцията и да ни преведат обратно парите... или аз да изпратя инструмента в Холандия за моя сметка и да го проверят, защото било много пари... Ако искам съответните екстри , ми предложи техния сервиз като за една добра сума ще ми решат проблема... От тук си извадих съответните изводи, за други едни далавери за които няма да казвам, защото нямам доказателства... Като за капак забелязвам че и кутията не се затваря добре, нещо станцията се оказва по – голяма отколкото мястото вътре... Кутията естествено не е с метални закопчалки... Е издълбах си капака и го наместих, инструмента работи перфектно и съм много доволен, но отношение, обслужване и т.н., са доста далеч от продукта за 20 000 лв и кусур..=)
Останалите инструменти които взехме бяха от Тримбъл, също сме доволни от перфектното качество но там също и ни отварят вратите на асансьора...

п.п. Знам че сме си виновни че не сме се интересували повече, не сме разпитвали познати, но никой не се е родил знаещ, за това има и хора дето трябва да те напътят при нужда, но когато няма конкуренция, това е положението комшу..

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Хммм... поучителна история.
Аз лично бих настоявал да си получа парите обратно.
Честно казано, в последно време си мисля че най-добре е човек да си купува оборудване от чужбина.
Така или иначе, тук безплатна поддръжка няма, избор още по-малко пък коректността на българския търговец винаги ме е съмнявала. Цените са съвсем отделна тема.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Внимание сериозен проблем със SOKKIA

Мнение от GeoRT »

Geodezist написа:Преди 10 дни установих че има проблем, не се включва а само примигва при включване.
Опита ли да го подкараш с други батерии - които доказано имат капацитет?

Geodezist
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Авг 18, 2009 2:43 pm

Мнение от Geodezist »

Колеги радвам се че моят пост създаде такава интересна дискусия!
Благодаря ви за предложенията и съпричасноста!!!
На GeoRT ще кажа че първото нещо което направих е да проверя с други батерии :)
Що се отнася до случея на stoianeca ще си позволя и аз да дам малки история от когато купих инструментс си от Геотрейд.

Повечето от нещата са точно така като ги описа stoianeca не е украсил НИЩО! Тогава нямаше служители там а бяха семейството собственици. Каката беше арогантна и нафукана като, че клиента и е подчинен а не тя на него!!! Мъжът и (явно под чехал) се опитваше да смекчи просташкото и отношение, но не смееше много да и се репчи.
Относно изразите и : „Аз няма да си оставя магарето в калта”, „Ти бе, ти знаеш ли колко тоталки съм продала аз бе”
ЩЕ КАЖА - ПРОСТА СЕЛЯНКА ОТ МЛАДОСТ

.. на времето много се двуомях дали да не си купя Leica от ГЕО-Иванов, там ме посрещнаха учтиво, проявиха разбиране и ми обсняваха с часове разликите м/у моделите. В последствие разбрах че най-добрия сервиз за гео-уреди е техния. Разликата в цената не ми беше по силите тогава и реших да взема УЖ "Реномираната марка Sokkia" Сега горчиво съжалявам за глупоста си!!! :oops: Хората са казали: Евтиното винаги излиза по-скъпо.
Постардал от Sokkia

bobets
Мнения: 159
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 7:30 pm
Местоположение: гр.Пловдив

Мнение от bobets »

Аз се съгласявам със всичките мнения по-нагоре от мойто искам да добавя само цигарките бяха червено боро, отношението все същото и най-странното, което ми се стори след като пускам инструмента абе нещо немога да се оправя пък бях работил преди това 4години със Sokkia. Инструмента ми се предоставя на холандски език /менюто/ след това 1 час разговори до Холандия и до Япония за да им кажат комбинация от клавиши за да излезне допълнително меню с езиците, мисля, че беше f2 и sft се държат едновременно и on, обаче се нулират настройките за константи и т.н. Както и да е дадоха ми станцията на английски ама си беше голяма излагация, а да и инструкцията беше на холандски, подмениха ми е с такава на английски език и бг съответно, която за нищо не става.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Хе, все се надявах че ще се появи и някакво по-положително мнение за тях. Но явно положението е едно.
Аз лично от тях съм си купувал единствено един Garmin и някакви дреболии, като в случая изобщо не съм се нуждаел от консултация - отивам, плащам и взимам.
Като цяло не понасям Сокиа, пък и като няма кой да ме убеди в някакви хипотетични качества на марката... за мен е направо неразбираемо, че имат някакви продажби. :)

kgmgeo
Мнения: 44
Регистриран на: Пет Дек 28, 2007 3:11 pm

Мнение от kgmgeo »

Ами на фона на написаното моите проблемчета с закуване на лата и либела за лата направо са нищожни, въпреки че отговарят на всичко написано по-горе. Следващият път когато ми се наложи да купувам нещо може би ще отида две-три пресечки по-на юг :lol:

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Купуваш инструменти и оборудване за 30 000 лв и накрая, "нямало калъвче за баркодовата лата"... ами що не взема да чукна две яйца тогава..."но нямало салфетки , ами няма... то едното камионче не може да се съизмери с другото камионче.."
... из импровизации на Камен Донев/военен театър/

R
Мнения: 84
Регистриран на: Съб Сеп 15, 2007 8:47 pm

Мнение от R »

Ëè÷íî àç íÿêîëêî ïúòè èçêàõ èíôîðìàöèÿ (ïî òåëåôîíà è íà ìÿñòî) îòíîñíî åäèí êàáåë çà Ñîêèÿ. Åäèíñòâåíèÿò ÷îâåê, êîéòî ìîæåøå äà ìè äàäå îòãîâîð, ïî äóìèòå íà ñëóæèòåëèòå, áåøå øåôêàòà (Äàíèåëà), êîÿòî èëè áåøå èçâúí îôèñà, èëè â ñðåùà (âñåêè ïúò). Ñïîðåä ìåí, Ãåîòåðéä íàáëÿãàò îñíîâíî íà Ãàðìèí. Âåðîÿòíî îò òàì èäâàò ïî-ãîëåìèòå ïðîäàæáè (ïå÷àëáè). À òîâà, ÷å ñà ñå íàëîæèëè íà ïàçàðà ïîðàäè ñâîåòî êà÷åñòâî ñà ñìåøêè. Íàëîæèëè ñà ñå ïîðàäè ìàëêî ïî-íèñêàòà öåíà è òî â íàé-íèñêèÿ êëàñ. Íå èñêàì äà ïðàâÿ ðåêëàìà íà Ëàéêà, òúé êàòî èìà îùå ÌÍÎÃÎ êàêâî äà æåëàå îò òåõíèòå òúðãîâñêè ïðåäñòàâèòåëè (à äîðè è îò ïðîèçâîäèòåëèòå), íî îò Ñîêèÿ íà Ëàéêà (íèñêèÿ êëàñ) çà ìåí áåøå êàòî îò êîí íà ñàìîëåò. Ðàáîòèë ñúì â íÿêîëêî ñòðîèòåëíè ôèðìè è íàâñÿêúäå øåôîâåòå ïðåäïî÷èòàõà Ñîêèÿ (íîðìàëíî - íàëè òå íå ðàáîòÿò ñ íåÿ). È ñ åäèí ëåâ äà å ïî-åâòèíà å ñóïåð. Òîâà "íàëàãà " ìàðêàòà íà ïàçàðà, à å íåéíèòå ñóïåð êà÷åñòâà. Ñèãóðåí ñúì, ÷å âñåêè îò âàñ (âåðîÿòíî ìíîãî îò âàñ ñà), ïúðâî áèõà ïðîó÷èëè öåíèòå è âúçìîæíîñòèòå è íà äðóãè èíñòðóìåíòè íà ïàçàðà ïðåäè äà çàêóïÿò îáîðóäâàíå (îñîáåíî àêî å ñúñ ñîáñòâåíè ñðåäñòâà) ñ êîåòî ñìÿòà äà ðàáîòè âñåêè äåí . Å, àç ãî íàïðàâèõ è Ñîêèÿ îïðåäåëåíî èçïàäíà îò ïúðâîòî ìÿñòî.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Съгласен съм напълно с теб!

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Всеки е свикнал да работи на някакъв инструмент и марка, но аз нещо не мога да разбера какво един геодезически инструмент превъзхожда друг... Вече технологиите относно тоталните станции достигат предела си и за "далекобойност" и за точност, роботизиране, нови технологии в преноса на данни и изобразяването им... Но закона на геодезията си остават същите... Пак ни вали дъжд, пече ни слънце на +45, или мръзнем на -40, прецизно око и отговорност към измерванията и изчисленията, опитни колеги на които да се довериш и да разчиташ... Пак се мъкне по баирите 50 кг, или се гази в калта... Обучавах се и на Цайс, и Тримбъл, и Сокия няколко модела, и на Топкон, и на някаква руска тухла, ама задачите си остават същите, и решението същото, и условията.. Всеки си има своите предимства, важното е да се свърши работата най-съвестно, получавало се е и толкос... То и скоро може и да отпаднат като опция..
Инструменти ще се намерят, ама ХОРА няма, куцука в Геотрейд, и не само там... Не се прави така търговия. Ама ше се оправим.

Публикувай отговор