Лазерни ролетки - ЗА и ПРОТИВ :)

Всичко свързано с инструментите на различните производители.
g_ishkitiev
Мнения: 124
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Обратна връзка:

Лазерни ролетки - ЗА и ПРОТИВ :)

Мнение от g_ishkitiev »

Някой ползва ли това чудо на техниката :) ? Мен понякога ми е тегаво да разпъвам по 30метра ролетки и да притичвам пред колите да ги събирам.
Та обмислям дали да не вземем една лазерна ролетка, но са скъпички хубавите.. тия които мерят над 50м. са над 300лв. има и по 1000 :)
Притеснява ме единствено, че на дълги разстояния и по-слъчево време няма да се вижда какво мериш и дали лазера не попада върху някое листо.

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Дюлгерски истории..

Sotio
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Май 15, 2009 1:49 pm
Местоположение: София

Мнение от Sotio »

Чето една статия в нета за лазерните ролетки. Мисля че ще отговори на всичките ти въпроси.

Как можем най-ефективно да се възползваме от възможностите на лазерните ролетки

Който веднъж е усетил преимуществата при работа с лазеренa ролетка, трудно ще бъде накаран да работи с обикновена. Причината за това е не само в бързината и удобството при измерването. С тяхна помощ се определят с висока точност, големи разстояния като и до недостъпни или трудно достъпни места.

В лазерните ролетки се ползва лазерен източник на светлина, образуващ много тънък лъч, който се насочва към мястото до което желаете да измерите разстоянието. Необходимостта лъча да се отрази е една от особеностите на тези уреди. Не е възможно измерване ако отсрещния предмет не отразява светлината.

Основните характеристики на лазерните ролетки. Разстоянията които могат да се измерят с тях са от няколко сантиметра до 200м, Някои модели за домашно ползване измерват максимално 40-50м. Времето необходимо за измерване не надвишава половин секунда в редки случаи трае 2-3 секунди.

Точността на измерването е несравнимо по-висока от обикновените ролетки. Грешката на повечето модели до 100м е 1,5мм и не зависи от дължината на измереното разстояние. Над 100м уреда закръглява резултата до 1см. Теглото им е между 150г и 350г и повечето са определено джобен размер

Друга характеристика е точността която се постига. Тази характеристика е много важна. Все пак сме отделили доста средства за закупуването и трябва максимално да използваме възможностите, които ни се предлагат. На повечето модели тя е между 1,5mm, което реално означава много точно измерване (многократно по-точно от класическите ролетки).

Особености при работа с лазерните ролетки, които допълнително разширяват възможностите им. На първо място това е възможност за постоянен контрол на резултата върху екрана и запаметяването му в уреда. Някои модели позволяват измерване на “най-късо” или “най-дълго” разстояние което позволява безпогрешно да се насочите към ъгли без да губите време за прецизно насочване. Възможно е с тях да се определят площи и обеми на правилни фигури, както и няколко последователни измервания с цел намирането на тяхната сума.

В много случаи се налага измерванията и резултатите да се записват в PC за обработка, тогава се ползват моделите с Bluetooth безжична връзка с компютър или органайзер.

Тези незаменими помощници позволяват дори индиректно измерване на разстояние. При тях се ползва “Питагоровата теорема” и се постига прав ъгъл с помощта на вградена цилиндрична либела. Не се налагат тригонометрични сметки – уреда сам изчислява резултата.

Аксесоари улесняващи работата се ползват с голям успех, съвместно с лазерните ролетки. Вероятно се питате как се ползват тези уреди при измерване към обекти които не отразяват светлина? За целта се ползват отразителни плочки с монтиран в единия им край магнит и разграфени с деления

При измерване на големи разстояния всяко трепване на ръката води до големи преместване в края на лъча и създава затруднения и неточности при измерването. В такъв случай е добре да се ползва статив подобен на фотографските на който се монтира далекомера.

В условия на силна осветеност лазерното петно се забелязва трудно. Решението е ползването на специални очила които подтискат околната светлина но пропускат спектъра на светлината в който работи лазера. Това подобрява визуализацията на лъча но не предпазва очите от него.

Безопасност при работа с лазерните далекомери е въпрос на, който ми се иска да обърна специално внимание. Мнозина са чували, че лазерите се ползват като скалпели, при прецизно заточване на стоманени ръбове или при рязане на метали. Логично възниква въпроса, не са ли опасни лазерните нивелири при ползване?

Лазерите които се ползват в лазерните нивелири са от клас II или клас III, което значи, че мощността на лъча не е повече от една хилядна от вата. Не е желателно той да попада върху очите за по-продължително време, но дори и при такъв случай, най-много да предизвика осветяване (като при волтова дъга). Независимо от всичко не се препоръчва да се насочва към лицата на хора или животни.

velko_sz
Мнения: 5
Регистриран на: Нед Фев 22, 2009 6:33 pm

Мнение от velko_sz »

Удобно си е за някои неща.

Публикувай отговор