Застраховка по чл.20 от ЗКИР

на геодезическа тематика.
eria
Мнения: 56
Регистриран на: Пет Сеп 26, 2008 2:22 pm
Местоположение: София

Застраховка по чл.20 от ЗКИР

Мнение от eria »

Здравейте колеги,
понеже получих различни мнения по въпроса от познатите ми, а други пък въобще не са си я правили досега (както аз), моля за вашите разяснения. Тази застраховка различна ли е от застраховките за професионална отговорност, които застрахователните компании правят за проектанти според категоризацията по ЗУТ? Ако някой от вас си я е правил, каква е била цената й и за какво застрахователно покритие? А също и в коя застрахователна компания.
На мен само ДЗИ се навиха да направят отделна, само за АГКК (въпреки че на самата служителка никога не й се беше случвало да прави такава та се консултира по телефона).Само че поискаха 280лв за покритие от 30000лв, което на мен ми се струва множко, в сравнение със скромните 50 лв които искат за застраховка по ЗУТ за IV и V категория при покритие от 50000лв. Благодаря предварително!

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Въпросната застраховка към АГКК е съвсем отделно нещо от "професионалната отговорност" към ЗУТ.
Парадоксалното в случая е, че в АГКК не знаят какво всъщност представлява тази застраховка! Според една служителка от "нормативния" им отдел, застрахователите били вече наясно и тя не знаела какво точно пише в застраховката - цирк!
Да, ама не!
Като отидеш при застраховател и му споменеш за "кадастър" и почват едни бесни телефонни обаждания, "как го рече, туй... ка-да-стър???" и т.н.
По същество:
Доскоро ДЗИ са правили тази застраховка срещу 50 лева - това е застрахователната премия върху посочения от АГКК минимум от 30 000 лева.
Обаче, са разбрали че застраховката е задължителна и от 2-3 месеца вече застрахователната премия е между 240 и 300 лева, в зависимост от агента. 8)
Булстрад също искат около 300 лева.
Въпреки това, все още е възможно човек да се застрахова по чл.20 от ЗКИР срещу скромната сума от 55 лева.
Виждам че си от София, ако все още не си се застраховал, пиши ми лично съобщение да ти кажа къде да ходиш. 8)

Публикувай отговор