Измервания с GPS

Решения на практически въпроси. Обмяна на опит и "know how".
stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Измервания с GPS

Мнение от stoianeca »

Здравейте!
Имам въпрос. Трябва да се изгради водопровод на населено място - например село. То няма кадастрална информация в цифров вид. За т.нар. "част геодезия" за проекта е нужно изграждане, предполагам на геодезическа основа, или строителна мрежа или полигон. Изискванията в заданието са, да бъдат измервани точките по класически методи с тотална станция, ТПЛАН и т.н. Има ли, съществува ли такава практика вече, ако се разполага с двойка джипиеси, в статичен режим да се дадат координати на новите точки? По документи положението ще бъде давано с точност по-малка от 2 см. Достатъчно ли е за такива нужди и документално "минава" ли през инстанциите=)
Вариянт 2. Дават се координати на новите точки с GPS, те стават дадени в изравнението с ТПЛАН. /Извършват се ъглово-дължинни измервания на мрежата/.

/Проблемът е че се използват 2 GPS-са, няма изравнение на измерванията./

bobets
Мнения: 159
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 7:30 pm
Местоположение: гр.Пловдив

Мнение от bobets »

Значи щомто няма да отива в служба по кадастър, а в общината зависи от човека в експертния съвет дали ще ти го приеме така с GPS точките, но когато отива в служба по кадастър, задължително трябва да има изравнение за GPS точките. Примерно 2 гпс-а базови(на дадени ТТ-а) и с 3-я, координираш новите точки. Правиш изравнение на новите точки и си готов, даже в СГКК не се приемат и точки изчислени с гпс работешт в реално време, задължително искат да има изравнение така, че всичко ти зависи от това къде отива обекта да се приема след изготвянето му.

m9ck
administrator
Мнения: 147
Регистриран на: Чет Сеп 20, 2007 4:40 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от m9ck »

За да се приемат измервания с GPS е необходимо всяка от новите точки да бъде определена поне от 2 независими вектора. След като приемниците са само 2, трябва всички точки да се измерят от една референтна, после да се измерят повторно от друга. Тогава може ГПС мрежата да се изравни.
Ако трябва мрежата да се трансформира в 70 или друга КС, трябва да се измерят поне 3-4 идентични точки.

Разкажи повече за обекта, колко е голям, къде се намира, колко точки ще има мрежата /или полигона/ и тн, за да обмислим различни варианти на решение на задачката.

Поздрави!
bpfc 4 life

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Здравейте! Благодаря за мненията ви по проблема=)
Говорих с няколко човека и както написа "m9ck", ако се разполага само с два джипиеса, трябва да се измери от една референтна към новите, после от друга. Може и от трета, четвърта и т.н. ама времето съответно за измервания се утроява =) За сега бърза работа нямам, ше се мери по два пъти=) Точките са над 100, обекта се намира в Пловдивско. А за трансформацията в 70, предполагам с папката е достатъчно да се постигнат резултатите, ама трябва да потърся известни GPS точки на около=) Ще видим....
Благодаря ви за съветите!

m9ck
administrator
Мнения: 147
Регистриран на: Чет Сеп 20, 2007 4:40 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от m9ck »

След като точките са около 100, не е задължително всички да бъдат измерени с GPS. Може да се обособят групи от 2-3 точки, равномерно разположени в обхвата на обекта, които ще послужат за дадени при определяне координатите на останалите.
Според Наредба 3, допустимата дължина на включен полигонов ход е 2.5 км, но аз лично винаги се презастраховам и избягвам полигони над 1.5км. Като цяло е полезно да се изчете Наредбата в частта е и за РГО - чл.23 например.

А ако споделиш и за кое село става дума, ще погледнем в архива за допълнителна информация.

:)
bpfc 4 life

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Благодаря=)

селото е Ягодово

bobets
Мнения: 159
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 7:30 pm
Местоположение: гр.Пловдив

Мнение от bobets »

Колега, Ягодово си има много хубаво РГО. Защо ти е ново да правиш?
Трябвало е поне да огледаш обекта, може и да си ходил, но дане си видял точките станна работа. Няма смисъл да правиш навсякъде нови точки. Някаде ше унищожите старите разбирам, но на всяко кръстовище нови няма смисъл, а и както каза колега като ги правиш с ГПС, правиш на групи по 2-3 ГПС точки и продължаваш със станцията от там нататък, а и най-важното не съм убеден, че селото няма цифров кадастрален план. Отиди в община Родопи и в СГКК-Пловдив и им си го искай служебно да ти го дадат. Ако ли пък не дават
ще се потърси и ще се намери. Това е отм мен като съвети и мнение.

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Мерси Бобец!=)
Имам зем. файла за селото и кадастъра в цифров вид... ама до колкото чух още не е одобрен кадастъра там. И РГО-то е вътре.... Ходихме до селото и видях че е писано по дереците ама още не съм разгледал къде са точките. От чертежите виждам че те са по осовите кръстовища, ама се смята да се прави наново канализация, водопровод, и пътни настилки с тротоари, ще се загубят точките. И за това смятаме да набием нови на места дето уж няма да се копае в началото че да се ползват като коти поне. И те така... значи от община Родопи да искам стенни репери ако има а?

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Както стана дума в началото, целта е изработване на геодезическа основа от която да се трасира съоръжение по положение и височина. Мястото е населено, точките са над 100 и всички са определени с GPS от две референтни точки и по височина с дигитален нивелир. Нивелацията минава през ТПЛАН и всичко е по инструкция. Въпроса е че за 2 месеца листнаха листата и между някои от точките вече няма видимост.
Питането е не само за този случай а и по принцип, има ли инструкции за този вид строителни мрежи, има ли изисквания при определяне с GPS , за конфигурация, плътност на точките и видимост между тях. Имайки предвид целта на мрежата и точността на бъдещото трасиране на съоръжението, дори и да няма видимост между две точки, задачата може да се свърши и с обратна засечка например.
Препрочетох инструкциите и не намерих отговор...
1. Ако трасираме с тотална станция са нужни минимум 2 точки в близост със или без видимост , значи не е задължително изискванията да са като за РГО.
2. А ако трасирането ще става с GPS, защо се задължава още изграждането на подобни мрежи....
3. Как изглежда РГО което се определя изцяло с GPS
4. Има ли наредба за измервания с GPS за строителни цели

Публикувай отговор