GARMIN: 60csx - зареждане на неограничен* брой точки..

Решения на практически въпроси. Обмяна на опит и "know how".
GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

GARMIN: 60csx - зареждане на неограничен* брой точки..

Мнение от GeoRT »

Въпросното устройство има ограничение за качване на waypoints - 1000бр. Това често пъти е твърде недостатъчно!
Цитирам подробно описание на метод за зареждане и организиране POI (points of interest), чиято бройка е ограничена единствено от обема на СД картата.

Custom POI са точки, които представляват интерес за потребителя (напр. чешми, заведения, бензиностанции, засади на КАТ и т.н. полезни места) и които той си запаметява в GPS-а за да си улесни живота при навигацията. Тези точки са отделно от POI, които са създадени при изготвянето на съответната карта.
Те се въвеждат най-лесно по следния начин:

Трябва да имате на разположение: Програмите Garmin Mapsource и Garmin POI Loader и, разбира се, файлове, съдържащи координатите на точки, които представляват интерес за вас и които бихте искали да качите в GPS-а си като POI.

Задължително трябва да настроите Mapsource да работи с координатите в десетичен формат. Това става като от Edit -> Preferences -> Position изберете:
Ако не го направите и координатите са в друг формат, софтуерът се шашка и напр. днес при експеримент установих, че се намирам някъде в Саудитска Арабия ...

По-нататък:

1. В Mapsource отваряте файл, в който сте свалили от ГПС-а координатите на маркирани от вас (или от друг) точки, след което записвате данните във формат *.gpx. Можете да съберете всички точки в един файл или да запишете няколко отделни gpx файла. Важното е те да са в една папка.

2. Включвате GPS-а в USB порта и пускате POI Loader. Програмата трябва да разпознае устройството, след което продължавате нататък с "Next".

3. От следващия екран избирате "Install new custom POIs onto your device" и продължавате.

4. След това указвате на програмката папката, в която сте записали gpx файловете с информацията на точките, избирате режима на работа Еxpress или Manual (по подразбиране е Express) цъкате "Next", след което POI Loader прочита данните от gpx файловете, намиращи се в посочената му папка и ги зарежда като Custom POI в GPS-а.

След като приключите със зареждането, можете да видите вашите Custom POI като натиснете бутон "Find" на GPS-а и от екрана, който се отваря, изберете Custom POI.

Оттам нататък можете да изберете всяка една от записаните в този раздел точки и да зададете на GPS-а да я покаже на картата, да ви навигира до нея или да я запише като Waypoint за да я използвате напр. при задаването на маршрут.

Внимание: Ако желаете да обновите Custom POI и напр. да добавите нови се използва същата процедура като описаната по-горе, НО имайте предвид, че новите данни се записват върху старите. И ако файлът, който зададете на POI Loader като източник на данните, съдържа само една точка, но не и заредените преди това в GPS-а 100 точки, то след актуализацията ще имате само 1 точка - новата. Затова трябва всеки път да се зареждат и по-старите данни, като към тях се добавят новите.

Дотук беше "лиричното отклонение". Сега идва това, което намерих в нет-а.

За разлика от тези POI, които идват с картата, създадените с POI Loader Custom POI се стоварват на едно място и не са разпределени по категории, каквито има за вградените в картата POI (Fuel, Lodging, Intersections,...). В тези категории обаче няма възможност да добавите свои точки.

Ако имате голям брой Custom POI, това е неудобно и лично аз бих предпочел да мога да работя с категоризирани данни. Примерно - да избера само бензиностанции, вместо да цъкам по ред на номерата, докато намеря това, което и трябва ...

Затова взех да търся информация из Интернет и попаднах на следната идея в един англоезичен форум. Който е добре с английския може да чете директно от източника, а пък за останалите ще представя идеята по-долу:

Оказва се, че когато създаваме Custom POI, POI Loader записва данните в един файл. Този файл може да се види, ако включите GPS-а си в режим "USB Mass Storage" (от Setup -> Interface), при което Windows го разпознава като външен диск.

Та на този външен диск има папка Garmin, а в нея друга - Poi. Във втората папка именно се намира файл с име poi.gpi , в който се съдържа информацията за въведените от вас точки.

Та любопитният американски другар, пуснал гореспоменатия постинг, е установил следното:

1. GPS-ът не се интересува как точно се казва въпросният файл. Важното е да не се пипа разширението gpi.

2. В споменатата папка Poi може да има повече от един gpi файл и ГПС-ът ще прочете и покаже всички точки, съдържащи се в тези файлове.

3. При наличие на повече от един gpi файл, когато в раздела Custom POI натиснете бутон Menu, в менюто ще имате активирана опция "Select Database" (Избери база данни). Когато я изберете, тя ще ви даде възможност за филтриране на точките според това, в кой файл се съдържат.

От горното следва следната полезна, поне според мен възможност:

Вместо да стоварваме всичките си потребителски точки в един кюп, вече можем да ги категоризираме за да улесним работата с тях.
Тази възможност ще е най-добре приложима за бази данни от точки, които не се променят често.

За да може да се постигне това категоризиране, процедираме по следния начин:

1. Предварително разпределяме записаните точки в отделни изходни файлове по начин, който ни устройва. Примерно, записваме всички бензиностанции във файл Fuel.gpx, всички чешми в Water.gpx и т.н., но НЕ слагаме всички едновременно в папката, която е зададена на POI Loader.

2. Започваме да въвеждаме точките в GPS-а поотделно от всеки един файл.

По описаната по-горе процедура зареждаме с POI Loader точките от Fuel.gpx.

След това отиваме в папка Garmin\Poi на GPS-а и преименуваме създадения от poi.gpi на, примерно, fuel.gpi.

Повтаряме процедурата с Water.gpx - първо зареждане на точките в GPS-а, после преименуване на poi.gpi.

И т.н. в зависимост от това, колко категории искаме да имаме.

След като приключим с операцията, в Custom POI ще са достъпни абсолютно всички точки, съдържащи се във файловете от папката Garmin\Poi.
При натискане на бутон Menu и избиране на "Select Database" ще имаме избор от Fuel, Water, ... което ще позволи показване само на точките от съответната категория.

Разделянето на Custom POI в отделни файлове ще доведе и до по-голяма сигурност, тъй като ще елиминира възможността поради грешка да загубим вече запазените точки, в случай че запишем върху тях данни от файл, в който те не са включени.
Тук http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... hp?t=18897 можете да проследите цялата тема.

П.П.
DOWNLOAD: POI Loader for Windows software version 2.5.2

Geomatics
administrator
Мнения: 138
Регистриран на: Нед Яну 27, 2008 11:17 pm
Местоположение: гр. Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от Geomatics »

Това вече променя нещата... :lol:
Аз също се сблъсках с това ограничение от 1000 точки.
Но явно за всичко си има начини!
Благодарим за инфото :D

Публикувай отговор