Човек си купува общинско място по кадастрална карта, след време обаче иска да си купи и останалата част от двора която е по регулационен план. В конкретния случай това в част от двора която е към пътя и също е общинска собственост.
Как се процедира в такава ситуация ? За момента ме карат да отделя в кадастъра парчето, което е по регулационен план /примерно някое ъгълче 10-15 квадрата/ в отделен имот с идентификатор, собственост на общината и после общината да продаде новия имот, а собственика като си купи въпросното парче трябва да прави отново процедура в кадастъра, за да си обедини двата имота.
Лично на мен ми струва прекалено сложно и скъпо за такава на пръв поглед проста работа

Не може ли да се приложени регулационния план, общината и частното лице да станат съсобственици с идеални части, след което общината да си продаде идеалните части. Което според мен може да стане и с предварителен договор и една скица-проект.
И другото което ми е интересно. Прави се нанасяне на нова жилищна сграда за удостоверение по чл.54а - двуетажна, еднофамилна. Първия етаж е 60кв.м., втория с терасите е 80кв.м. В кадастъра ми казаха че трябва да се нанесе първия етаж като мезонет, заедно с втория защото били с различна квадратура. Сградата и двора са на един собственик. Първия и втори етаж са с едно предназначение.