Кои бои са подходящи за дърво и метал

Обяви само за закупуване и продажба на геодезически инструменти, оборудване и т.н.
hideboom
Мнения: 8
Регистриран на: Сря Апр 28, 2021 11:43 am

Кои бои са подходящи за дърво и метал

Мнение от hideboom »

Какво представляват боите за дърво и метал
Те се предлагат в широка гама и се характеризират с ярки цветове и различни нюанси. Устойчиви са на износване и са универсални за всяко покритие, което е и най-голямото им предимство. В същото време и двата вида се отличават с наличието на специални антисептици, непозволяващи развитието върху третираната повърхност на гъбички и плесен. Това е особено валидно, когато става дума за дървена основа. Отделно, боите за дърво и метал се характеризират с устойчивост към замръзване и влага.

Те още предпазват третираната повърхност от механични повреди и слънчева светлина. За да може покритието да е равномерно и устойчиво, е необходимо предварително основата да е добре почистена и обезмаслена. Това значително ще спомогне и за постигането на описаните до тук ефекти.

Как да ги различим
Те изключително много се отличават по своя състав и в него са взети предвид особеностите на различните свойства на двата вида повърхности. Например, структурата на дървото е пореста и подлежи на гниене и разпад. То също има абсорбиращи свойства, докато металът е гладък и корозивен. Поради тази причина, боите за метал имат антикорозионни пигменти. Тези за дърво обаче пък са с високо съдържание на противогъбични елементи. Те още защитават основата от нашествието на вредители и насекоми.

Разбира се, днес технологиите са изключително напреднали и вече се произвеждат комбинирани бои за дърво и метал, както и специфични, устойчиви на висока температура бои.

Как се нанася
Основно съществуват два варианта за нанасяне, а именно с четка и чрез впръскване под налягане. В първия случай, четката се движи нагоре и надолу по вертикалата, като цялото действие се извършва само в тази посока. Не бива ивиците да се пресичат или да се редува вертикално и хоризонтално нанасяне. Така ще се образува хубава еднородна повърхност.

Източник топновини

Публикувай отговор