Стара кадастрална основа

Решения на практически въпроси. Обмяна на опит и "know how".
dnn_bs
Мнения: 7
Регистриран на: Нед Фев 02, 2014 1:03 pm

Стара кадастрална основа

Мнение от dnn_bs »

Привет Колеги! Имам следният въпрос!.
Имам работа в едно село, вземам кадастралния и регулационен план от 1965г. и до сега няма актуализация. Когато от общината ми съобщиха, че имат трасировъчни данни за селото, т.е. трасировъчен план/отстояния от улична регулация и дължини и координати на осовата мрежа/която може би не е трасирана/, много се зарадвах, 8) , но уви, координатите редуцирани! Как ли не ги трансформирах и не ги въртях, накрая в архива намерих и три триангулачни точки/естествено пак редуцирани/ и си казвам: "е този път ще успея да завъртя платното и да го реферирам както трябва", но пак "греда". Когато приравних триангулаците, към "1970"/ понеже ги имах в 70-та/, платното пак не пасна както трябва. Накрая направих заснемане на два квартала и се съобразих с моето заснемане, абе голям ужас! Ако някой може да даде идея как мога да се справя с това старо платно и да го "наместя" както трябва, ще съм му благодарен
Послепис: Почвам да си мисля, че тези стари платна не са ги правили както трябва! :roll:

PGP
Мнения: 42
Регистриран на: Съб Фев 05, 2011 2:07 pm

Re: Стара кадастрална основа

Мнение от PGP »

Плановете са изработвани съвестно и много качествено за времето си!
Първо за план от година 1965 означава, че тогава е направен оригинала, а самата изработка е била едно, две или три лета преди това. Още нещо КС 1950 влиза в сила от 1951 г. по етапно, т.е. последователно са преизчислявани и преизмервани ДГМ. От това може да се направи извод, че тези редуцирани координати може да са в локална КС или КС 1950 или КС1930 по рядко. От друга страна в зависимост от метода на снимане: мензулна или тахиметрична снимка също може да има още един проблем, ако е мензулна може да е ориентирана с бусола в локална координатна система – освен транслация имаш и малка ротация. ККръстове може да те подведат още повече. А при ортогонална снимка пак имаш РГО, което е положено с теодолит тахиметър, може пак да е локална КС.
И последно си налучкал, че трябва да се заснима, но това вече зависи от преценката, вземаш плана и обикаляш селото и броиш къщите и сравняваш, ако има над 30% разлики си за нов план или големи нагаждания. Ако няма големи разлики, избираш си от всеки квартал по 5-6 точки от идентични сгради от плана и на терена заснимаш си ги в каквато КС искаш, и после по тях правиш георефериране. И поради стареене на платното и др. грешки може би пак ще има големи грешки.

g_ishkitiev
Мнения: 124
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Обратна връзка:

Re: Стара кадастрална основа

Мнение от g_ishkitiev »

Аз като работя с такива стари планове първо гледам къде се намира къщата или двора който съм заснел, ако не съм мерил с GPS я намирам на google earth, трансформирам си координатите към КС 1970 или 1950 и пробвам да наместя по координатните кръстове. Ако не стане,по-добре да измериш целия двор, точки от съседните дворове и по тях да напасваш. Но и в такива случаи пак си пускам един rubbersheet по координатните кръстове и пробвам да наместя растера по кадастъра, но без да му развалям размерите от коорд. кръстове, иначе да намисташ по огради и сгради е много несигурна работа. Дори на моменти май е по-добре да си изкараш едно копие от плана на паус в мащаб и да пробваш да го наместиш така. Много често с raster design като се направят няколко трансформации така се деформира изображението, че после върви го разбери как е правилно и как не.
За това като се правят заснемания по такива места се мерят направо точки от стари сгради и огради, че после да не си скубиш косите защо за 2-3 измервания трябва пак да пътуваш.

ПС. има още и села които ползват планове от преди КС 1950 :-). при тях коорд. кръстове са само за да мащабираш

babayaga
Мнения: 11
Регистриран на: Сря Юни 25, 2008 12:29 am
Местоположение: София

Re: Стара кадастрална основа

Мнение от babayaga »

А още по-забавно е и като няма кръстове на целия план. Е тогава става - не, не, виждал съм, но няма :D

g_ishkitiev
Мнения: 124
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Обратна връзка:

Re: Стара кадастрална основа

Мнение от g_ishkitiev »

babayaga написа:А още по-забавно е и като няма кръстове на целия план. Е тогава става - не, не, виждал съм, но няма :D
водещи са документите за собственост. Заснемат се оградите, регулацията обикновенно лесно се слага и гледаш нотариалните актове.

dnn_bs
Мнения: 7
Регистриран на: Нед Фев 02, 2014 1:03 pm

Re: Стара кадастрална основа

Мнение от dnn_bs »

Да но така могат да се допуснат големи грешки, дори и със собствеността, в такова село може да си притежавал 2000 кв.м. по НА, а след измервания да се окаже, че притежаваш 2500 кв.м., а съседат ти да е притржавал 2000 кв.м. а след измерване да притежава 1500 кв.м. и това в течение на 20 години., айде после отиди да го доказваш с констативка. Дори и данните от трасировъчния план към одобрения план като ги нанесеш пак ти идва толкова, и какво се оказва накрая, че байти еди кой си няколко десетилетия е притежавал !малко повече!, а байти ..... е притежавал "малко по малко от колкото са му декларирани".

Публикувай отговор