Здравейте колеги!
Изработвам в момента РГО като използвам GNSS приемник и инфраструктурната мрежа на Naviteq.
По инструкция точките трябват да бъдат двукратно измерени. Така и съм направил всяка една точка е замерена по два пъти последователно - по една минута и запис през една секунда.
Получените средни квадратни грешки за положение и височина са под 0.5см. и PDOP-а е почти еднакъв за двете измервания. Как правим изравнението между двете измервания? Мисля, че определянето може да стане като средно-аритметично от двете измервания?
И как се определя средна квадратна грешка по x,y,h? Кое се взима в предвид - грешката за всяко едно измерване, разликата в координатите? Никъде не видях да е описано.
И според наредба 19, приложение 5 - данните от геодезическите измервания се предоставят съгласно приложение 3, а то е направено за измервания с тотална станция. Никъде там не е писано за данни от GNSS измервания. Само в инструкцията за GNSS измервания има в т.8, ал.1 чл.31.
Благодаря предварително!
п.п. Цялата тази работа с ГММП и РГО има много неуточнени и недомислени писания по закони, наредби, указания и инструкции.
Няколко въпроса относно изработване на РГО
-
-
- Обратна връзка:
Re: Няколко въпроса относно изработване на РГО
За да ги направиш както си е по наредба, май трябва да предадеш и RINEX данни от измерванията, както и параметрите от трансформацията
.
Често ми се случва като предам нещо в община, в която не ме познават и съм си направил всичко както си пише по наредбите, после да ми се скарат че не съм си направил нещата както те ги искат
.
По-добре да питаш в общината как да си предадеш данните, да почеткаш служителките и така..
. Иначе ако работиш по наредби и раздаваш "знание" в нашата държава ще имаш повече главоболие. Пак зависи от общината де.. В София предполагам, че слагат по-млади и знаещи хора, но в малките градове едва ли има кой да те провери както трябва.
Колко точки ползваш за трансформацията ? Според мен е по-важно там какви са резултатите.

Често ми се случва като предам нещо в община, в която не ме познават и съм си направил всичко както си пише по наредбите, после да ми се скарат че не съм си направил нещата както те ги искат

По-добре да питаш в общината как да си предадеш данните, да почеткаш служителките и така..

Колко точки ползваш за трансформацията ? Според мен е по-важно там какви са резултатите.
-
Става въпрос за РГО при изработване на кадастрална карта. Нещата ще ги приемат Служба по кадастъра Варна.
При RTK-VRS измервания от къде да изсмуча rinex ?
При мен директно си излизат измервания - точност, pdop, dx,dy,dz базата , разстояние до базата и координати.
Трансформация не се прави. Точки се измерват в ETRS89 (епоха 2005.0) и после се трансформират в кадастрална координатна система 2005 и височинна EVRS с BGSTrans 4.2, след което цялата карта се прави в тази координатна система.
В последствие ще е по интересна обратната трансформация от 1970 в бгс2005 и доколко BGSTrans се справя със задачата. Но там вече зависи колко са точки приетите ПНИ-та за региона, както и КВС.
При RTK-VRS измервания от къде да изсмуча rinex ?
При мен директно си излизат измервания - точност, pdop, dx,dy,dz базата , разстояние до базата и координати.
Трансформация не се прави. Точки се измерват в ETRS89 (епоха 2005.0) и после се трансформират в кадастрална координатна система 2005 и височинна EVRS с BGSTrans 4.2, след което цялата карта се прави в тази координатна система.
В последствие ще е по интересна обратната трансформация от 1970 в бгс2005 и доколко BGSTrans се справя със задачата. Но там вече зависи колко са точки приетите ПНИ-та за региона, както и КВС.
Теоретично: Оценка на точността по разлики на двойните измервания - учебник по Геодезия 1 част, стр.77 така ще получиш mx, my и mhChervenkov написа: ...
По инструкция точките трябват да бъдат двукратно измерени. Така и съм направил всяка една точка е замерена по два пъти последователно - по една минута и запис през една секунда.
...
И как се определя средна квадратна грешка по x,y,h?
....
Mp = sqrt(mx^2 + my^2 + mh^2)
PS
След определянето на mx, my, my определят се допуските 3.mx, 3.my, 3.mh ако имаш разлика по-голяма от допуска се изхвърля. Проблем в DOP-вете, ако имаш отразен сигнал при някой измервания, няма да бъде отразен, но ще се появи в координатните разлики между отделните преизмервания.
Последно промяна от PGP на Нед Ное 23, 2014 7:32 am, променено общо 1 път.
-
"...Ако работиш по наредби ще имаш повече проблеми..."
Значи не обвинявайте "КОЙ?" за състоянието на държавата. По-добре погледнете себе си и после ако можете направо отивайте при Доган. Тогава най-вероятно няма да имате никакви проблеми и ще живеете 100 години.
Значи не обвинявайте "КОЙ?" за състоянието на държавата. По-добре погледнете себе си и после ако можете направо отивайте при Доган. Тогава най-вероятно няма да имате никакви проблеми и ще живеете 100 години.
-
Благодаря за помощта!
Това нещо отдавна го приключих, понеже много се бързаше. За крайни резултати използвах средно аритметично от двете измервания, а за "m" сложих разликата от двете измервания и се получиха грешки до сантиметър - два най-много. Но реално няма как да е толкова точно, тъй като инфраструктурните мрежи ги дават в режим RTK до 2 см. , но в действителност е доста по-малка.
Ако някой ще се занимава с полагане и измерване на РГО го съветвам да използва някоя от ГММП точките за база и работните да бъдат мерени с реална база. Със сигурност ще постигне по-висока реална точност на новите точки. Даже второто измерване може да бъде направо като за база се ползва друга точка от ГММП.
Това нещо отдавна го приключих, понеже много се бързаше. За крайни резултати използвах средно аритметично от двете измервания, а за "m" сложих разликата от двете измервания и се получиха грешки до сантиметър - два най-много. Но реално няма как да е толкова точно, тъй като инфраструктурните мрежи ги дават в режим RTK до 2 см. , но в действителност е доста по-малка.
Ако някой ще се занимава с полагане и измерване на РГО го съветвам да използва някоя от ГММП точките за база и работните да бъдат мерени с реална база. Със сигурност ще постигне по-висока реална точност на новите точки. Даже второто измерване може да бъде направо като за база се ползва друга точка от ГММП.