Страница 1 от 1

Картограма на земните маси?

Публикувано на: Нед Фев 02, 2014 1:22 pm
от dnn_bs
Привет, колеги до сега не съм се занимавал основно със инвестиционно проектиране, тук таме съм правил някое вертикално за гараж, еднофамилна сграда и т.н. и естествено и придружаващите ги трасировъчни, но сега ми изискват, освен това и картограма + разместване на земните маси. Проекта, за който говоря е имот от 3 дкр., но изцяло е устроен с подпорни стени, рампи и стъпала, освен това основното застрояване е около 700кв.м.(към съществуващата сграда около 300м.кв. се долепя новопроектирана), новата настилка трябва да е от плочли и асфалт.И така въпросът ми е към картограмата трябва ли да се включат подпорните стени, стъпалата и настилките, а там където е сградата, не ми е ясно как ще определя обема на изкопа и трябва ли аз да го правя и така?!(Единствената картограма, която правих беше в университета, но тя беше някакъв идеален случай.)

Re: Картограма на земните маси?

Публикувано на: Вто Мар 11, 2014 11:23 am
от martey
Искам да попитам дали вие сте изпълнители на дадения проект или вие ще го проектирате. Това не разбрах. Но ако вие сте изпълнители нещата предполагам стоят така: За подпорните стени някой от техниците или там който отговаря за строежа на тях ще си смята изкопа за тях, същото е и за сградата. Най много ти да му дадеш някоя и друга кота от вертикалната планировка около контура на сградата. Ти трябва да направиш картограма на земните маси на улиците, градинките и т.н. (изкоп-насип). Това може да го направиш с Land Desktop или Civil 3D. Процеса е едно правене на повърхнини - проектни и теренни и после програмите позволяват пресмятане на обема м/у повърхнините като ти показва резултати изкоп и насип. Не забравяй да приспаднеш самия насип от напречния профил на алеите и пътищата (дебелина на отцевка, дебелина на асфалт и т.н.). Това е общо казано ако сте само строители.
Ако проектираш ти мисля че трябва да им изкараш всички изкопи и насипи. А за сградата изкопа може да го пресметнеш, както и за подпорните стени, ако преди това имаш конструктивен чертеж на който е заложен разрез на откосите на самия изкоп. Трябва да има някакъв план на изкопа - дали е масов изкоп или ивични основи. Не знам, трябва да имаш някаква база от конструктивни чертежи и метода за изчисляване е пак същия - Land i Civil, повърхнини и пресмятане на обема м/у повърхнините. Давай сега подробностите :)

Re: Картограма на земните маси?

Публикувано на: Съб Мар 15, 2014 6:30 pm
от dnn_bs
Благодаря ти за изчерпателния отговор!
След обсъждане и с други колеги, реших да направя катограмата до кота готова настилка, без да включвам подпорните стени, макар и да поисках от ръководителя на проекта да ми се изпратят детаилите за тях(не ми ги изпратиха)!Към така оформената картограма, добавих детаил по БДС за бордюри, асфалтовата настилка и плочниците и пресметнах количествата на отделните елементи.А самата картограма я оформих на обикновен Autocad, за да се получи както е по инструкцията за ВП - отне ми много време :roll: и на всичкото отгоре за да съм сигурен си пуснах и двете повърхнини на CIVIL 3D, получи се малка разлика. Може би ще е добре и удобно, ако има по лесен начин за направата на картограми, като и с оформянето и.

Re: Картограма на земните маси?

Публикувано на: Вто Яну 05, 2021 5:54 pm
от HaCko
Ъпдейт на линк за приложение към Civil 3D за извеждане на картограма на земните маси.
https://apps.autodesk.com/CIV3D/en/Deta ... n&os=Win64