Картограма на земните маси?
Картограма на земните маси?
Привет, колеги до сега не съм се занимавал основно със инвестиционно проектиране, тук таме съм правил някое вертикално за гараж, еднофамилна сграда и т.н. и естествено и придружаващите ги трасировъчни, но сега ми изискват, освен това и картограма + разместване на земните маси. Проекта, за който говоря е имот от 3 дкр., но изцяло е устроен с подпорни стени, рампи и стъпала, освен това основното застрояване е около 700кв.м.(към съществуващата сграда около 300м.кв. се долепя новопроектирана), новата настилка трябва да е от плочли и асфалт.И така въпросът ми е към картограмата трябва ли да се включат подпорните стени, стъпалата и настилките, а там където е сградата, не ми е ясно как ще определя обема на изкопа и трябва ли аз да го правя и така?!(Единствената картограма, която правих беше в университета, но тя беше някакъв идеален случай.)
Re: Картограма на земните маси?
Искам да попитам дали вие сте изпълнители на дадения проект или вие ще го проектирате. Това не разбрах. Но ако вие сте изпълнители нещата предполагам стоят така: За подпорните стени някой от техниците или там който отговаря за строежа на тях ще си смята изкопа за тях, същото е и за сградата. Най много ти да му дадеш някоя и друга кота от вертикалната планировка около контура на сградата. Ти трябва да направиш картограма на земните маси на улиците, градинките и т.н. (изкоп-насип). Това може да го направиш с Land Desktop или Civil 3D. Процеса е едно правене на повърхнини - проектни и теренни и после програмите позволяват пресмятане на обема м/у повърхнините като ти показва резултати изкоп и насип. Не забравяй да приспаднеш самия насип от напречния профил на алеите и пътищата (дебелина на отцевка, дебелина на асфалт и т.н.). Това е общо казано ако сте само строители.
Ако проектираш ти мисля че трябва да им изкараш всички изкопи и насипи. А за сградата изкопа може да го пресметнеш, както и за подпорните стени, ако преди това имаш конструктивен чертеж на който е заложен разрез на откосите на самия изкоп. Трябва да има някакъв план на изкопа - дали е масов изкоп или ивични основи. Не знам, трябва да имаш някаква база от конструктивни чертежи и метода за изчисляване е пак същия - Land i Civil, повърхнини и пресмятане на обема м/у повърхнините. Давай сега подробностите
Ако проектираш ти мисля че трябва да им изкараш всички изкопи и насипи. А за сградата изкопа може да го пресметнеш, както и за подпорните стени, ако преди това имаш конструктивен чертеж на който е заложен разрез на откосите на самия изкоп. Трябва да има някакъв план на изкопа - дали е масов изкоп или ивични основи. Не знам, трябва да имаш някаква база от конструктивни чертежи и метода за изчисляване е пак същия - Land i Civil, повърхнини и пресмятане на обема м/у повърхнините. Давай сега подробностите

Благодаря ти за изчерпателния отговор!
След обсъждане и с други колеги, реших да направя катограмата до кота готова настилка, без да включвам подпорните стени, макар и да поисках от ръководителя на проекта да ми се изпратят детаилите за тях(не ми ги изпратиха)!Към така оформената картограма, добавих детаил по БДС за бордюри, асфалтовата настилка и плочниците и пресметнах количествата на отделните елементи.А самата картограма я оформих на обикновен Autocad, за да се получи както е по инструкцията за ВП - отне ми много време
и на всичкото отгоре за да съм сигурен си пуснах и двете повърхнини на CIVIL 3D, получи се малка разлика. Може би ще е добре и удобно, ако има по лесен начин за направата на картограми, като и с оформянето и.
След обсъждане и с други колеги, реших да направя катограмата до кота готова настилка, без да включвам подпорните стени, макар и да поисках от ръководителя на проекта да ми се изпратят детаилите за тях(не ми ги изпратиха)!Към така оформената картограма, добавих детаил по БДС за бордюри, асфалтовата настилка и плочниците и пресметнах количествата на отделните елементи.А самата картограма я оформих на обикновен Autocad, за да се получи както е по инструкцията за ВП - отне ми много време

Ъпдейт на линк за приложение към Civil 3D за извеждане на картограма на земните маси.
https://apps.autodesk.com/CIV3D/en/Deta ... n&os=Win64
https://apps.autodesk.com/CIV3D/en/Deta ... n&os=Win64