Вертикална планировка (алеи, зелена площ, пътеки и др.)

Решения на практически въпроси. Обмяна на опит и "know how".
martey
Мнения: 9
Регистриран на: Чет Авг 16, 2012 8:42 pm

Вертикална планировка (алеи, зелена площ, пътеки и др.)

Мнение от martey »

Колеги искам помощ. До сега не съм се сблъсквал с вертикална планировка. Все съм трасирал линия на сграда, даване на ниво, трасиране на подпорни стени, но ето че сега ми връчиха и вертикалната планировка. Тя се състои от път на който напречния профил се състои от трамбована земна основа, трамбован чакъл от 25см, пясък 5см и павета от 6см. Няма тротоари. Двата външни контура на пътя е зададено да има бордюри. С трасирането по план няма проблем. Проблема ми е с даването на нивото. Смисъл метода как да го направя за да ми е най-лесно. Как да процедирам. Ясно е че първо се прави изкоп, после се полага чакъла и предполагам след него се слагат бордюрите и след това пясъка. Но как да отбележа примерно нивата на бордюра? Колчета, канапи... незнам - не съм се сблъсквал до сега с такъв проблем. Аз мога да се справя но ще е едно безкрайно мерене постоянно и няма да мога да си върша другата работа на обекта, като даване на нива на сградите, трасиране на водопроводи, ел. трасета и други от сорта. Да не говорим че има едни криви едно чудо, също така едни зелени площи разчупени - там как ще им давам нивата че да се получат горе долу по проект не ми стига акъла. Кое след кое? Въобще ще ме уволнят накрая :) Ако някой има опит в тая насока, ще съм му благодарен да сподели как се е случили нещата при него. Поздрави!

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Вертикална планировка (алеи, зелена площ, пътеки и др.)

Мнение от GeoRT »

Пет пъти започвах да ти пиша отговор и все се отказвах.
Пробвах да смекча емоцията си с палави метафори... не се получаваше.

Имам само един въпрос: какво образование имаш?

Незнайко1
Мнения: 182
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm

Re: Вертикална планировка (алеи, зелена площ, пътеки и др.)

Мнение от Незнайко1 »

както се шегува един наш колега: всички са "Началник инж"и"нери" - началник от начално "У"бразУвание

Та копаеш си леглото на пътя -36 см. после полагаш +25 см трамбован чакъл за биндер, после +5 см пясъчна възглавница, набиваш колчета и опъваш канап за нивелетата +6 и по нея пускаш да редят паветата.
За бордюра гледаш дали има бетонна подложка или само си редиш. Ако е с бетон под него полагаш го преди пясъка с ръб по нивелятата МУ, после си слагаш пясъка и си редиш павенцата, така че с пясъка да имаш аванс да подравняваш ръба. Ако бордюрът е само с циментова замазка с реденето на паветата се подпират на него.

ПП
а като се замисля след чакъла си редиш бордюра по неговата нивелета, пускаш ги да си разтилат пясъка и да редят паважа като се водят от нивелетата на бордюра
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.

new1
Мнения: 37
Регистриран на: Пет Фев 25, 2011 12:07 pm
Местоположение: На много места :)

Re: Вертикална планировка (алеи, зелена площ, пътеки и др.)

Мнение от new1 »

Колега @martey,

Може ли да споделиш ти като какъв се водиш на строежа? Май те ползват за всичко :(

g_ishkitiev
Мнения: 124
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Обратна връзка:

Re: Вертикална планировка (алеи, зелена площ, пътеки и др.)

Мнение от g_ishkitiev »

от опит казвам, че един изкоп за да стане добър трябва да си постоянно там и да ги следиш :-). Всеки път като реша да правя някакви "умни" неща - напр. договорки с багеристи, колчета с канапи и т.н. , винаги завършва или с довършване на ръка с лопати (съответно ще отнесеш доста недоволни погледи - в най-добрия случай) или ще наливат повече подложни бетони или там каквото е по-проект. Така, че най-добре предупреди шефовете ти - или ще се занимаваш само с тези изкопи/насипи или ще плащат в повече за разни грешки. Иначе - изкопаеш ли си изкопа добре, на горе е лесно. От време на време си слагай колчета с ниво за ориентиране и така :-).
Но все пак, не се притеснявай да кажеш че работата ти е прекалено много. :-)

martey
Мнения: 9
Регистриран на: Чет Авг 16, 2012 8:42 pm

Re: Вертикална планировка (алеи, зелена площ, пътеки и др.)

Мнение от martey »

Благодаря за отговора Ви. Значи аз съм по образование инж. Геодезист от УАСГ. Не съм пътен инженер. На обекта преди да почнем вертикалната планировка бях само геодезист. Трасиране, даване на ниво. Но от както ми сервираха че аз ще съм и техник за вертикалната планировка вече търча навсякъде. Наистина трябва постоянно да съм на изкопа, но същевременно трасирам външно ел., водопровод, давам нива за замаска, дограми и т.н. по сградите. Прехвърлям репери наляво-надясно и пак обратно на изкопа. Крака на ми останаха. Да ви кажа работата тръгна. То това ми беше идеята един път да тръгне. Сега нямам много време да ви пиша как почнах да го правя, но обещавам скоро. Но като цяло се доближава до метода на Незнайко1. Айде успех на вас и весело. :) Още един път благодаря.


martey
Мнения: 9
Регистриран на: Чет Авг 16, 2012 8:42 pm

Re: Вертикална планировка (алеи, зелена площ, пътеки и др.)

Мнение от martey »

Точно преди една година, а иначе преди 2 семестриално. Работил съм като геодезист в геофизични изледвания и там трасирахме едни профили с GPS (още бях студент). Сладка работа, само дето навъртахме по много км на ден. После поработих в една малка фирма където заснемахме площна нивелация, после я давахме на архитекта, след това той ни връщаше архитектурата и ние правихме вертикална планировка. Ама малки кащурки на поп 2 етажа. После почнах работа в ДНСК като инспектор - незаконни строежи, премахването им, наказателни постановления, проверки, разрешения за строеж и подобни. Нищо общо с геодезията и така година и половина. През това време защитих дипломната си работа на тема GPS картографиране. Няколко седмици след това си намерих работа по специалността в една средно голяма строителна фирма. И всъщност тогава се сблъсках с геодезията в строителството. Бях единствения геодезист във фирмата, даже бях първия. До сега не бяха имали. Та там обекта ни беше да поставяме канавки покрай нова жп линия. Елементарно, давам трасето, после следя наклона на изкопа и после се поставят канавките. Но там обекта нещо се замрази и шефа ме прати във Нефтозавода там да давам ос на бетонните постаменти на новите реактори. Също проста работа. Само трасиране на осите и даване на ниво за заливане на бетона. След няколко месеца ми предложиха работа в сегашната фирма с по голяма заплата и аз се метнах. Пак единствен геодезист в цялата фирма. И така до сега все сам бил самичък, освен в геофизични изследвания където там се обучих за една седмица да работя с GPS и да обработвам данните. Той проекта беше създаден и само с няколко клика самото обработване а после ланда си знае работата. Там смятам че съм добър. И така де никога не съм бил чирак ако щете на някой геодезист със опит. А друго си е опита, да строежа да видиш каква е техниката на стари геодезисти, трикове, схеми а у... признайте така си е. Ама да ви кажа за сега се справям. Няма оплаквания от мене, мрежите си ми излизат, осите и нивата също, всичко е под контрол. Само с тая вертикална планировка се сдухах малко ама и нея ще я оправя. Както казах само съм проектирал ВП-та ама то за някакви малки къщи и то там няма много кво да му мислиш - малко стълби, може една подпорна стена, алейки и това всичкото само да мине пред общината и съм сигурен че хората въобще не я изпълняват по проект. Та така де... това беше отговора на тези хора които винаги почват с какво си завършил, инж. ли си къв си изобщо и кой ти дава право да питаш неща които трябва да ги знаеш. Да ама в университета не сме учили в практиките такива неща. Не сме ги практикували де. Не съм виждал как точно става. На теория да. Напречни профили, надлъжни, ситуация. Нямам проблеми с тях. Никой не се ражда научен. Айде весело на всички.

g_ishkitiev
Мнения: 124
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Обратна връзка:

Re: Вертикална планировка (алеи, зелена площ, пътеки и др.)

Мнение от g_ishkitiev »

Ами то и да питаш, не винаги има точни правила на работа :-). Понякога до голяма степен зависи както от хората, с които работиш така и от обекта, техниката и т.н. Най-добре е да седнеш, да си ги премислиш нещата и да вкарваш малко творчество :-). Аз съм правил много глупости докато си изградя някакъв тип на работа - и то всичко е за конкретна работа, която върша в момента. Ако ме пуснат на нещо по-засукано, пак ще го има това лутане.
Пробваш нещо и преценяш - има ли вероятност често да се получават грешки, колко бързо се получава, колко точно и т.н.
Не е като в училище да питаш колежката как си е направила упражнението и да препишеш ;-). Нали уж за това сме инженери. Би трябвало да имаш знанията, за да измислиш метод по който да си вършиш конкретната работа.
По-старите геодезисти могат да ти дадът доста полезни съвети, но повечето пъти за разни принципни неща. Но примерно повечето от тях не си знаят и 50% от възможностите на тоталните станции :-), или пък от възможностите на autocad.

martey
Мнения: 9
Регистриран на: Чет Авг 16, 2012 8:42 pm

Re: Вертикална планировка (алеи, зелена площ, пътеки и др.)

Мнение от martey »

Да така е съгласен съм. И в момента съм на този принцип. Опит грешка. Ама няма големи грешки де. То ако ще е грешка ще е такава че пак да върша наново някоя операция. Обекта ни е супер скапан. На малка площ има много механизация. Бия колчета и след 1 час вече ги няма заради механизацията. За сега се справям добре. Вече има около 200 метра напълно готова улица, която е павирана. И да прав си старите маймуни че не си знаят функциите на тоталките и аутокада. Ама друго си е да си минал поне за няколко месеца през това, преди да се изтапанчиш сам на обект. Но това вече няма значение, поне за мене, защото си изградих някакъв метод на работа, който съм сигурен че ще се променя във времето. Поздрави!

Публикувай отговор