Проблем с трансформация UTM- 1970
Проблем с трансформация UTM- 1970
Имам координати на опорни точки в КС 1970, които са проверени и верни. Трансформирах ги с програма в UTM и се получи скъсяване на растоянието между някои от тях с около 15 см. Точките са на разстояние 200-300 м. една от друга. Това означава ли, че координати в UTM получени по този начин не могат да се използват за измервания с тотална станция или грешката е някъде другаде?
Re: Проблем с трансформация UTM- 1970
Грешката е в образователната система! Много хора почнаха да работят неща, за които си няма и представа. В този случай се нарича „Математическа Геодезия”. Всяка проекция има конвергенция и мащабен коефициент. За КС1970 мащабният коефициент е 1,000, а Гаусова проекция с мащабен коефициент 0,9996 се нарича UTM и на 1 километър ще има 40 сантиметра скъсение.
ПП
Получените координати от ТПЛАН или КООРД са в проекционна равнина т.е. нанесени са корекции върху дължините заради проекция и надморска височина. Ако от тях извеждаш трасировъчни данни то трябва върху разстоянията да нанесеш корекции към действителна физическа повърхност иначе ще получиш мащабно умален модел.
ПП
Получените координати от ТПЛАН или КООРД са в проекционна равнина т.е. нанесени са корекции върху дължините заради проекция и надморска височина. Ако от тях извеждаш трасировъчни данни то трябва върху разстоянията да нанесеш корекции към действителна физическа повърхност иначе ще получиш мащабно умален модел.
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.
-
- Обратна връзка:
Благодаря, и аз подозирах нещо такова. Да, отвреме на време ми се налага да работя неща, за които нямам представа, но нали цял живот се учим. Не може да си останем с знанията от университета до пенсия. Та практически въпрос - как да нанеса корекциите. Просто скъсяване с 0.9996 или е по-сложно. Сега, предполагам че ще ме пратите да чета учебника по математическа геодезия, но ако някой отговори без допълнителни коментари, ще съм благодарна.
1. С какво трансформираш координатите?
2. Като си в КС 1970г в коя зона си?
3. Като трансформираш в UTM, в коя зона си?
4. Като ще трасираш с тотална станция и имаш точките в 70-та, защо са ти в UTM?
2. Като си в КС 1970г в коя зона си?
3. Като трансформираш в UTM, в коя зона си?
4. Като ще трасираш с тотална станция и имаш точките в 70-та, защо са ти в UTM?
Координатите трансформирам с една програма Transform. Зоната е 5-та, КС 1970, трансформирам в UTM 35N.
По последния въпрос - дадоха ми координати на квадратна мрежа начертани в ГИС по UTM и за да ми е по-лесно реших, че ще трансформирам координатите на изходните точки в UTM и ще трасирам така, но не се получи. Съответно трансформирах координатите на точките на мрежата в 1970, те се разтегнаха - т.е. вече не са квадрати, а правоъгълници.
По последния въпрос - дадоха ми координати на квадратна мрежа начертани в ГИС по UTM и за да ми е по-лесно реших, че ще трансформирам координатите на изходните точки в UTM и ще трасирам така, но не се получи. Съответно трансформирах координатите на точките на мрежата в 1970, те се разтегнаха - т.е. вече не са квадрати, а правоъгълници.
Като чета май по-добре се справяш от някой гиодизисти-артилеристи. UTM проекцията не е най-удачната за инженерни задачи, зелените човечета я насадиха за БГ. Преди няколко години се дигна мъгела за тази проекция и проблемите, които ще я съпътстват, може информативно да потърсиш за обща култура. http://geodesy-bg.net/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=481
Ползвай КС1970 или дръпни БГСТранса и там има една кадастрална коорд сис 2005 пак ламбертова проекция. Проектирай си нещата върху тях и изведи координатите. После като ги сложиш в тоталката прочети в ръководството и дали нанася корекции за надморска височина, и кривина на Земята, и за рефракция. Включваш корекциите и ще си с грешка по малка от не знам колко си, все пак ще бъде прилични точно.
Ползвай КС1970 или дръпни БГСТранса и там има една кадастрална коорд сис 2005 пак ламбертова проекция. Проектирай си нещата върху тях и изведи координатите. После като ги сложиш в тоталката прочети в ръководството и дали нанася корекции за надморска височина, и кривина на Земята, и за рефракция. Включваш корекциите и ще си с грешка по малка от не знам колко си, все пак ще бъде прилични точно.
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.
Благодаря, това че тоталната станция може да нанася корекции не го знаех. Ще проверя моята как е. В крайна сметка убедих хората да използваме КС1970 за трасирането, а после ще им трасформирам и геореферирам каквото искат. На тях всъщност не им трябва кой знае каква точност, така че засега решихме проблема.
Темата е стара, но проблемът ми е относим донякъде към нея и затова задавам въпроса си тук.
Налага се да прехвълям обекти от пет-хилядните карти, координирани в КС 1970 към кадастралните карти - КС 2005. Ползвам BGSTrans за трансформиране на координатите, но няма пълно съвпадение на пренесените точки. Отнесени към една точка, която си идва на място, останалите са с отместване. От прочетеното във форума разбирам, че при трасиране е необходимо да се правят корекции. В случая няма трасиране - трябва едни полигони (очертаващи нещо си от терена) да се нанесат върху кадастрална карта (картите са получени официално от АГКК, цифрови). Не е необходима абсолютна точност, но все пак обектите трябва да са си на място. Разликата в дължините не ме притеснява толкова (малка е за случая), но ме притеснява ротационното отместване, което се получава.
Някой може ли да даде съвет как да се компенсира това несъвпадение?
Налага се да прехвълям обекти от пет-хилядните карти, координирани в КС 1970 към кадастралните карти - КС 2005. Ползвам BGSTrans за трансформиране на координатите, но няма пълно съвпадение на пренесените точки. Отнесени към една точка, която си идва на място, останалите са с отместване. От прочетеното във форума разбирам, че при трасиране е необходимо да се правят корекции. В случая няма трасиране - трябва едни полигони (очертаващи нещо си от терена) да се нанесат върху кадастрална карта (картите са получени официално от АГКК, цифрови). Не е необходима абсолютна точност, но все пак обектите трябва да са си на място. Разликата в дължините не ме притеснява толкова (малка е за случая), но ме притеснява ротационното отместване, което се получава.
Трансформация, Хелмертова или афинна ще замажат работатаAnyL написа:…

Потърсете помощ от геодезист, не се занимавайте с нещо, което не разбирате.AnyL написа:Темата е стара, но проблемът ми е относим донякъде към нея и затова задавам въпроса си тук.