проверка на измервания с джипиес

Всичко свързано с инструментите на различните производители.
dimo
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Юни 24, 2012 8:38 am

проверка на измервания с джипиес

Мнение от dimo »

Аз съм адвокат и имам следното питане- Възможно ли е при трасиране на граница на имот в близост до жилищната сграда/3 м/ с високочестотен GPS да се получи отклонение от едно перфектно измерване със станция.Дава ли някакво отражение сградата.При такива случии компромисен ли е вариянта за прилагане на контролни измервания с рулетка. Приемат ли се измерванията с рулетка на граница като се замери от основното застрояване на жилищна сграда,построена преди 50 години в този имот и се сравнят данните от измервания с рулетка с тези от кадастър,регулация и трасировачен карнет.Съмнявам се в коректността на измерванията с GPS на геодезиста.Как да се направи проверката на неговото измерване.Благодаря Ви предварително за съдействието!

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Аз пък вярвам на измерванията на геодезиста.

Незнайко1
Мнения: 182
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm

Мнение от Незнайко1 »

Темата е коментирана http://geodesy-bg.net/forum/viewtopic.php?t=533

За разлика от политическите науки където нещата могат да се променят, то тука една площ или дължина колкото и да се мери с рУлетка или по-високочестотен ЖиПиЕс резултатите ще са едни и същи в границата на пределната точност на съответния инструмент.
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.

g_ishkitiev
Мнения: 124
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Обратна връзка:

Мнение от g_ishkitiev »

В случая мисля, че най-точно е ако се измери с тотална станция от мрежата на населеното място. Вече доста хора си накупиха GPS, ходят бият някакви точки и претендират че е вярно с точност 1-2см (защото така показва на устройството).
Аз работя на АМ Тракия, в началото всички работиха с тоталки и мрежата се подържаше идеално. После им накупиха GPS, направиха си трансофрмационните параметри за регионите и мрежата от точки се занемари. Едни точки се унищожиха, направиха нови (съответно измерени вече с GPS). И сега стана едно мазало.. има точки с 10см разлика. Като почнеш да мериш с тоталната станция се чудиш какво да правиш, кое е по-вярно.
За каква разлика в измерванията става върпос ? 2-3см, 10-20, метър :) ?
Освен това.. примерно тоя GPS може на 5метра в страни от сградата да мери с точност 1-2см, а на 3м от сградата да се губят някои спътници и точността да пада с 20-30см. Човека като трасира, вижда че близо до сградата пада точността, премества се на 5метра и после бързо се шмугва, където е трябвало да измери. GPS съответно губи няколко секунди преди да си преизчисли точността и си показва пак 1-2см. Бият колчето и ти казват - "еее тоя път стана" :-).

Публикувай отговор