замерване с джипиес

Всичко свързано с инструментите на различните производители.
mejopuxx
Мнения: 10
Регистриран на: Съб Фев 25, 2012 1:44 pm

замерване с джипиес

Мнение от mejopuxx »

Какво бихте казали за инструкция№рд-02-20-25/20,09,2011г. чл.19 замерването с помоща на глобални навигационни спътникови системи-според този член може ли с джипиес лайка08 да се измери съществуващ имот в реголация, да се трасират точки по дадени коорденати,или да се направи проверка на граничните точки на имота,ако сградите на два съседни имото между границата са на разстояние 3 м има и дърво на 4 м,а също и сателитна голяма антена с диаметър 3 мотгоре на гаража който е например на 3 м от замерването според чл.19 май няма да може

Незнайко1
Мнения: 182
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm

Мнение от Незнайко1 »

Не знам какво казва „члена”, но инструкцията само задава правила. А на място конфигурацията на ситуацията и облака от сателити в даден момент може да са блогоприятни за надеждно определяне на коордЕнатите или в друг момент да не може да се определят, единствено мога да гадая. Но за да няма хвърляне на боб, умните хора са измислили контролни измервания и оценка на точността.
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Хахахаха!
mejopuxx, ти си направо нереален! :D :lol: :shock: :roll: :D :o
Как не те е срам бе, момче?!
В този момент ми се ще да съм преподавател за да мога съвсем легално да вгорчавам живота на подобни специалисти.

mejopuxx
Мнения: 10
Регистриран на: Съб Фев 25, 2012 1:44 pm

замерване с джипиес

Мнение от mejopuxx »

аз не съм геодезист,но по неволя започнах да чета тази наредба,пратиха ни един геодезист вещо лице на 70 г. да замерва границата на имота ни с GPS

Незнайко1
Мнения: 182
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm

Мнение от Незнайко1 »

Е то така не ти трябва тази инструкция, в задачата на вещото лице освен констатацията на границите на имота дали са верни или не трябва да се изисква оценка на точността на измерванията. Оценката много рядко се изисква от вещите лица, поради некомпетентност на съда и ответниците. А като имаш оценка потърси инструкциите за кадастър и сравняваш какво е получил и дали отговаря на тях.
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.

mejopuxx
Мнения: 10
Регистриран на: Съб Фев 25, 2012 1:44 pm

замерване с джипиес

Мнение от mejopuxx »

това вещо лице представя само заключение без никаква обяснителна записка и документация относно замерването с джипиес ,няма една цифра посочена за изходните точки ,нито пък за замерените/как се казват замерените точки/ ,незнам какво да му изискваме в съда,нито съда е компетентен,нито пък адвокатите,търсим база на която да стъпим,наредба,член от нея и т.н.

mejopuxx
Мнения: 10
Регистриран на: Съб Фев 25, 2012 1:44 pm

замерване с джипиес

Мнение от mejopuxx »

кой трябва да изготви тази оценка на точността на измерванията,от кой орган трябва да се изиска

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Има къде, къде по-удобни предмети от GPS с които да замерваш - камъни, буци с пръст, джанки и така актуалните тази зима снежни топки. :D :D :D
Ако имаш претенции към експертизата на вещото лице можеш да я обжалваш със съответните забележки.
В днешно време хората вече започнаха и медицина за завършват "по интернет" и форуми.
:roll:
Винаги можеш да се консултираш с геодезист по твой избор, който да вникне в детайли в конкретния случай.
Препоръчвам ти публичния регистър на правоспособните лица към АГКК:
http://www.cadastre.bg/registur.htm
Е, ще се наложи да платиш хонорар, но вярвам че битката, която си подел не е безкористно благотворителна.

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Точките сигурно са измерени/ трасирани чрез RTK режим. Може да се извлече репорт предполагам за всяка една точка с каква точност е определена по положение /тя обикновенно е 0.5 - 2 см / което е абсолютно достатъчно за кадастрални нужди и не се изисква изравнение. Ако всички измерени точки отговарят на тези стойности, то антени, стени и дървета не са повлияли в случая. Тези изисквания за отдалеченост от разни предмети, кабели и т.н. са за друг вид GPS измервания. От въпросната инструкция наблегнете от чл. 32 нататък .
Единствено трябва да се приложат изходните точки/точка като информация и тази информация да е закупена от Агенцията. И защо пък трябва да се обърне човека към "правоспособно лице към АГКК:". Всеки един дипломиран инженер геодезист би бил компетентен!

R
Мнения: 84
Регистриран на: Съб Сеп 15, 2007 8:47 pm

Мнение от R »

Çàùî ðåøè, ÷å èçáðîåíèòå îò òåá ïðåïÿòñòâèÿ íå âëèÿÿò íà RTK èçìåðâàíèÿòà?
Îòíîñíî ïîìîù îò "âñåêè åäèí äèïëîìèðàí èíæåíåð ãåîäåçèñò" ñúì ãîòîâ äà ïîñïîðÿ.
1. Íÿìà ðåãèñòúð íà äèïëîìèðàíèòå èíæåíåð ãåîäåçèñòè;
2. Ïúëíî å ñ äèïëîìèðàíè ãåîäåçèñòè, êîèòî íå ñå çàíèìàâàò ñ GPS, à ìíîãî âúîáùå íå ñå çàíèìàâàò ñ ãåîäåçèÿ.

mejopuxx
Мнения: 10
Регистриран на: Съб Фев 25, 2012 1:44 pm

замерване с джипиес

Мнение от mejopuxx »

Замерването е било на височина 140 см над повърхността на земята.т.е. бетонена основа на ограда с височина 80 см и железни пана разположени върху основата с височина 60 см.С една дума във въздуха над железните пана, а не до основата на оградата на земята.Има ли значение как ще се извърши измерването?Тази наредба не се ли отнася за изходните точки,дали намира приложение и при моя случай?

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Ако колегата геодезист е извършвал измервания с GPS и е регистрирал някакви данни със своето устройство, то като краен продукт трябва да Ви предаде папка "Геодезическо заснемане":
-Заглавна страница
-съдържание
-обяснителна записка
-регистър с координати на заснетите точки в координатна система 1970г, евентуално репорт/разпечатка от GPS устройството с точностите на заснемане в RTK режим за всяка една точка
- чертеж/схема в подходящ мащаб на това заснемане
- регистър със закупените изходни точки от Агенцията или някакъв вид документ удостоверяващ ползването на перманентните GNSS мрежи в страната.
-цифров вид на измерванията

По-натам, в зависимост от проблема, може да се приложат и други документи.
Изброените препятствия могат да пречат на измерванията с GPS, могат и да не пречат. Всичко зависи от броя спътници налични в дадения момент. По някога и при сравнително равен и чист терен в определен момент има едва 4бр. спътника и измервания са невъзможни. В друг момент под разлистено дърво в пресечена местност, могат да се "прихванат" и 8-9 спътника. Единствено по преценка на геодезиста на място, се решава може ли, не може ли, оградата в случая в оста ли ще регистрира измерване или по периметъра... Всичко е относително. В крайна сметка със своята застраховка, копия от удостоверения, печати и т.н., се дава един вид "гаранция", че измерването и данните са коректни.
Изравнение на измерванията в RTK режим не се прилагат, защото няма как да се получат, не съществува това като понятие.

А относно мнението на R =)
1. Регистърът с правоспособни лица гарантира ли познания по този вид измервания?
2. Пълно е с лицензирани геодезисти към кадастъра които не са отваряли Аутокад, не са измерили и една точка с тотална станция, не са трасирали никога, ТПЛАН е някакъв лош спомен от студентските години, даже и от интерес така не са и прочели какво е GPS, какво остава за RTK /научна фантастика/. Това е така защото лицензи се раздават при предоставяне на трудова книжка с 2 годишен стаж в лицензирана фирма и толкова. Няма изпит, няма изискване въпросната фирма да има съвременно оборудване и софтуер, да преминава през ежегодни курсове за допълнителна специализация или квалификация, да предоставя документи за последните 2 години реално какви обекти свързани с кадасъра са изпълнили.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Лицензът от АГКК ще намали вероятността някой колега, който е работил предимно към строителна фирма да се захване с проблема.
Всичко останало което си изброил като доводи "против" е също толкова валидно за нелицензираните, колкото и за лицензираните.

Няма изпит, няма изискване въпросната фирма да има съвременно оборудване и софтуер, да преминава през ежегодни курсове за допълнителна специализация или квалификация, да предоставя документи за последните 2 години реално какви обекти свързани с кадасъра са изпълнили.
Тук направо съм втрещен. :shock:
Не знаех че кадастъра е толкова сложна материя че да изисква всичко това.
Че тогава да полагаме ежегодни изпити и по инвестиционно проектиране. А, защо не и по една обща "приложна геодезия".
Тъкмо ще можем да си правим абсолвентски забави с наборите от медицинските факултети.
Съвременно оборудване... може дори и да нямам никакво собствено оборудване. Щом задачата е свършена с техника, отговаряща на изискванията за точност, никой не може да изисква от мен тя да е моя.
Съвременен софтуер... Мисля че на този свят все още няма "адекватен" софтуер за поддържане и създаване на кадастър по CAD стандарт.
Доказване на обекти? Кой ще следи за това нещо? Ако подписвам договор с всяко физическо или юридическо лице, което ме наема, кой ще е този който ще ми прави проверка??? Ами на останалите 2-3 хиляди правоспособни?

R
Мнения: 84
Регистриран на: Съб Сеп 15, 2007 8:47 pm

Мнение от R »

Ïðàâ ñè, ÷å çàâèñè îò ïðåöåíêàòà íà èçâúðøâàùèÿ èçìåðâàíèÿòà, íî íå áèâà äà ñå ïðåíåáðåãâàò òåçè ïðåïÿòñòâèÿ íåçàâèñèìî îò ïîêàçàíèÿòà íà ïðèåìíèêà è îò ðåæèìà íà èçìåðâàíèÿòà. Èìàë ñúì ïîäîáåí ñëó÷àé â íåïîñðåäñòâåíà áëèçîñò äî ñãðàäà /äîáðå ÷å ñè ïðàâÿ êîíòðîëè/.
Îòíîñíî ðåãèñòúðà: ñèãóðåí ñúì /äîðè ïîçíàâàì òàêèâà/, ÷å äîñòà îò òåçè õîðà íå ñà åêñïåðòè â GPS è RTK, íî å çà ïðåäïî÷èòàíå ìíîãî ïúòè ïîâå÷å ïðåä "âñåêè åäèí äèïëîìèðàí èíæåíåð ãåîäåçèñò" /âñå ïàê ñòàâà âúïðîñ çà ãðàíèöè íà èìîòè è ïîçíàâàíå íà íîðìàòèâíàòà óðåäáà/.

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Ако се върнем на въпроса на човека - става въпрос за измерване на някакъв обект в случая ограда с двучестотен GPS. Тъй като не е виждал как става, а и четейки само наредби и закони не му става ясно дали посочените препятствия са проблем в случая.
Ами на кратко - не са проблем.
В RTK джипиеса или регистрира измерване или дава предупреждение че не е постигната изискваната точност и отказва запис. Толкова.
Щом въпросният колега е успял да събере гео-данните с GPS значи устройството е позволило запис и тези точности могат да се докажат единствено с "репорт" от измерванията. Посочените в инструкцията препятствия важат само за "статични измервания". Тогава се изисква висока точност, тогава има едни 15 - 30 - 60 и повече минутни сесии на измервания и тези препятсвия влияят. За тази ограда, за тази задача и цел, където дори точността на измерване е 10 см, според мен не би трябвало да се притеснява никой. Единствено като краен продукт се изискват някакви документи, регистри и чертежи,а не само констатации.
Иначе по другата тема в спора се ражда истината =)
И за сега тя е - както във всяка една сфера на дейност, така и в геодезията няма достатъчно контрол нито при раздаване на лицензи, нито при изработване на крайния продукт. Качеството не е преоритет. Защото е скъпо и трудоемко. Защото всички са "наши" хора на всякъде, защото принципът "дано мине пък ще видим", ще действа още дълго време тук...

Публикувай отговор