Какво става с новозавършилите студентчета?

на геодезическа тематика.

Бихте ли приели новначинаещ служител на работа?

ДА, един черноработник ще ми е от полза
0
Няма гласували
Да, стига да има желание да се научи
9
82%
Да, стига да има отлични познания относно материята
1
9%
Не, към момента нямам пари и не мога да си позволя излишни харчове
1
9%
 
Общо гласове: 11

new1
Мнения: 37
Регистриран на: Пет Фев 25, 2011 12:07 pm
Местоположение: На много места :)

Какво става с новозавършилите студентчета?

Мнение от new1 »

Реших да направя тази тема, за да може да се съберат различни мнения от различни хора и най-вече да бъде полезна за тези, които търсят да започнат работа.
Лично, моите впечатления /които са изключително малки/, че има няколко начина за намиране на работа:
- чрез връзки /основен/, който дава възможност за достъп до системата на случайно попаднали "животни", които имат вроден инстинкт към създаването на проблеми;
- чрез даскали - осигуряване на незначителна работа, която е постигната с изключително много мазнене и лизане от страна на кандидата;
- преквалификация - когато бъдещият геодезист види, че няма да я бъде, изкарва бърз курс и в най-добрия случай става секретарка;
- отказ да се работи геодезия и започване на работа като таксиджия, бензинджия, плод-зеленчук и сродни на това.

Не знам дали тази, т.нар. ФИНАНСОВА КРИЗА е едно неадекватно извинение/оправдание за началниците. Ако имаш желание и умение да се развиваш, то трябва да се обогатяваш личния си състав.
Не знам дали проблемът не се крие за пореден път в държавата и нейното нехайство относно кадастъра.
С 2 думи много малко зная, затова Ви моля още 1 път да споделите вашите мнения и впечатления! :) :)

llado
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Юни 14, 2012 4:15 am

Мнение от llado »

НАРЕДБА No2
ЗА ПРОЕКТАНТСКАТА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ИНЖЕНЕРИТЕ

Чл. 1. (4) Съответствието (взаимовръзката) между придобитата специалност и частите на проекта са посочени в информационно приложение 1, което переодично се актуализира от ръководствата на отделните национални професионални секции.

ван
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Сеп 21, 2008 4:07 pm

Мнение от ван »

Добър анализ на възможностите :)
Лично съм обучавал хора (докато съм работил за други) и резултатът е: като се "понаучат", започват да реват за повече пари, без да отчитат, че са получавали заплати, докато се учат и са били в тежест на организацията. Нормално е, един завършил колега да има основни познания, а не да се учим на А и Б всеки ден. Лично Аз, отказвам да си давам занаята на "лоялни" колеги. Ако някой потърси помощ - веднага се отзовавам, но да наливам като лейка на плаж... ...това го имаше само в техникума (по мое време). :)

R
Мнения: 84
Регистриран на: Съб Сеп 15, 2007 8:47 pm

Мнение от R »


PostPosted: Thu Jun 14, 2012 2:16 am Post subject:
НАРЕДБА No2
ЗА ПРОЕКТАНТСКАТА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ИНЖЕНЕРИТЕ

Чл. 1. (4) Съответствието (взаимовръзката) между придобитата специалност и частите на проекта са посочени в информационно приложение 1, което переодично се актуализира от ръководствата на отделните национални професионални секции.
Хубав цитат, но виждал ли си го това приложение 1?
Преди няколко месеца на едно събрание на КИИГ разбрах, че още се работи по него.

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Ван, дори и показвайки и казвайки на някого как да свърши нещо, този човек е създавал или допринасял за създаването на определен продукт, така че това, че е получавал заплата докато "се е учел и е бил в тежест на организацията" не е коректно. Да не би Вие да сте спрял да се учите? А относно неумението Ви да се възползвате от дейността на съответния начинаещ служител си е лично ваш проблем.

g_ishkitiev
Мнения: 124
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Обратна връзка:

Мнение от g_ishkitiev »

Който има качества дори и да не разбира нещо бързо влиза в час. Като му го покажат 1-2 пъти трябва и сам да може да го прави. Друг е въпроса, че някой неща докато не видиш как се правят на място, не чуеш няколко псувни от работниците как може проектантите да направят някоя глупава греша, просто не можеш да си ги представяш.
От друга страна като вземеш млад инженер, хем минаваш с по-малко заплата, хем ако се отнасяш добре имаш работник с перспективи за развитие. Докато като вземеш един пекан 50 годишен геодезист, той си работи както си знае и акъл не взима от никой.
Най-добре е младите да започват при старите като помощници.

ван
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Сеп 21, 2008 4:07 pm

:)

Мнение от ван »

А относно неумението Ви да се възползвате от дейността на съответния начинаещ
Нещо не се разбрахме май :) Ако някой е спял (к*рви и партита за 5 години) и не му е влязло нищо в кратуната, "изтикал" е виШото, щото си треа и после се надява, че за това, че има тапия - ще си намери по-лесно работа и някой ще го "вкара в час" за 5-6месеца.... ...Имам наблюдение върху голяма част от студентите, които дори не знаят какво им трябва от един файл за съответната заверка, да не говорим за мащаб на чертежа и ...... ....Е те такива индивиди ме карат да стана преподавател в УАСГ и да видят заверка/изпит през ...... Гледам, в анкетата, голяма част от колегите за наблегнали на фактора "желание да се научиш". Питам Аз и отговор не ща: Къде дрема 5 години (може вече и 4 да са), че с толкова много желание не научи ОСНОВНИ неща. Това, че образованието и практиката се разминават - ясно, но предпочитам да си обуча напълно незапознат с материята човек, който има желание, от колкото човек, учил ....години и не научил нищо, ама сега желанието му дошло от някъде!

ван
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Сеп 21, 2008 4:07 pm

!

Мнение от ван »

вЕрно, че "първенеца" на моят випуск стана..... ....банкер :) Следователно (първенец е - по моята логика), бих работил с него(нея) :)
Да, ама - не. Сигурно 70% от моят випуск, все още си нямат понятие, за какво иде реч... Някои се усетиха,че няма да стане лапането. Лошото е, че точно тези, които не могат да се реализират, стават общински или държавни служители, заради дипломата от някой сй университет. Голяма част от тях, заради своята некомпетентност, започват да ти връщат обекти, за непълноти и грешки, които елементарните им мозъци не могат да осъзнаят ... :) В този ред на мисли, не ми се коментира: как техници приемат и ревизират работата на инженери. Да не говорим, че техник ВиК, съгласува "геодезия" :) Ако не ви се вЕрва на приказките, които разказвам - срещу едно PVC в Борисовата, ще ви споделя още "изненади" :) ....Изкарах се алкохолик, но ако дойдете на моята и вие ще станете такива :)

Публикувай отговор