GPS устройство

Всичко, което не влиза в горните категории.
inj.Jivkov
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 1:29 pm
Местоположение: габрово

GPS устройство

Мнение от inj.Jivkov »

Здравейте на всички във този форум. Казвам се Живко Живков и съм електроинженер и проектант.
На вашият форум, колеги (надявам се да не се сърдите, че Ви наричам колеги) попаднах във връзка с издирването на едно GPS устройство.
Историята е следната:
Баща ми е лицензиран частен горски от доста време но уви никога до сега не се е занимавал постоянно с тази дейност, а по-скоро инцидентно. Преди няколко дни той си намери постоянен ангажимент за маркиране на горски масиви но му е нужно GPS устройство, с помощта на което имайки точките на дадените парцели с гора да може да определи местоположението на дадения парцел с точност до един два метра и да може да маркира дърветата. Разбира се досещате се, че като пряк негов наследник (нищо, че в тази работа съм абсолютен лаик), аз бях нагърбен със задачата да намеря и закупя такова устройсво, което хем да е евтино хем да е добро, а по възможност и втора употреба. Аз никога не съм се занимавал с такива дейности, и Ви моля ако имате възможност да ме ориентирате за марки и модели на такива компактни мобилни устройства, а защо не и да дадете конкретно предложение.
Не е проблем такова устройство да го поръчам и от чужбина през сайтове за он-лайн търговия. Благодаря Ви предварително за отделеното време да прочетете това, което съм написал. Извинявам се ако темата не е пусната в правилния раздел.

Незнайко1
Мнения: 182
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm

Мнение от Незнайко1 »

Имаше една програмка за Windows CE с GPS, в която можеха да се зареждат ZEM файлове с горските отдели и да се води по нея, Naviteq последно я продаваха, от по съвременните модели GPS, в които да се зареждат DXF, KML и други файлове за да може да си подменя картите. Като марка Garmin са най-разпростанени, но и Magelan и другите не са лоши, ориентировъчна цена около 500-600 лв. и да поддържат повече входни формати, това като грубо насочване.
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Само да вметна че точност от 1-2 метра в гора e не-по-сти-жи-мa!

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Чудесна работа ще ти свърши и ето този - Garmin GPS 72H™.
Стига да има наистина някой по-запознат, който да отговаря за разпознаването на границите по цифровата карта, отчитането на точки по тези граници и т.н. Баща ти само да може да въвежда търсената точка и устройството да го доведе до нея.
Точността в гората наистина с такова устройство е непостижима, но все пак границите се маркират задължително върху дървета, така че едно дърво в ляво или дясно няма значение. 10 м за тази задача си е перфектна точност! Да не забравяме че и самите граници на времето и горски територии и пътища, в "гео-бума" на времето са се джаскали с такива уреди...=) така че и изходната информация няма да е върхът на точноста=)

inj.Jivkov
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 1:29 pm
Местоположение: габрово

Мнение от inj.Jivkov »

Здравейте отново.
След едноседмично търсене на такова устройство се обърках още толкова...
Разбрах, че такава точност, която съм написал е абсолютно непостижима.
Другото което разбрах е че ГПС устройствата работили с едни координати а скиците се давали в други и трябвало ГПС устройството да има възможност да му се инсталира някакъв софтуреър за трансформация на координатите. За това не мога да бъда много сигурен но така разбрах от един местен геодезист.
За сега разбрах със сигурност, че би ми свършило работа ГПС устройството на Гатрмин Дакота 10 БГ, което има инсталирана карта на българия...
Искам да попитам наистина, възможно ли е това устройство да свърши работа или не. Колегата в горният пост е пуснал още едно устройство, което предполагам и то ще свърши работа. А видях във вашият форум че друг потребител продава GPS МАGELLAN TRITON 200 с инсталирана карта на България която е топогравска. бих желал да попитам и за това устройство дали ще е достатъчно добро и дали ще има възможност да работи коректно. Другото което иска да попитам е има ли необходимост самият ГПС да има инсталирана някаква карта или е възможно да му се въведат координатите на една от точките и то да ме заведе до нея. И така с последващо въвеждане на координати да се очертае самият имот. Много се извинявам ако въпросите ми са неориентирани и повърхностни но съм много далеч от тази наука...

dodimitrov
Мнения: 73
Регистриран на: Пет Авг 22, 2008 10:45 am
Местоположение: София

Мнение от dodimitrov »

Ето как стоят нещата според мен:
1. Изходни данни: скица с координати на граничните точки на имота (отдела/подотдела) в координатна система 1970г., защото в такава КС се поддържат цифровите планове и карти;
2. Трансформираща програма, чрез която да получиш координати в КС WGS'84, може географски [° ' ''], може и UTM;
3. Навигационен GPS, в който можеш да въвеждаш получените координати и да използваш режим GOTO (или нещо подобно) за да те води по точките. Можеш също така ти да ги "натовариш" в устройството и само да си ги избираш.

Това е пътя. Всичко останало са разходи и изгъзици. Устройство можеш да си избереш каквото пожелаеш, става дори и мобилен тел. с вграден приемник. Разликата е, че за гората ще ти трябва добра антена и приемник, който не губи лесно сигнал поради препятствията. Това трябва да е водещо - антената на устройството. Другото е за по желание.
Според мен някои от старите модели на GARMIN са доста добри за горски условия (например GARMIN GPS12) за съжаление трудно се намират на старо.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Какви са предимствата на GPS12?
Ползвал съм такъв и не си спомням някоя отличителна, положителна негова черта. Чудесен GPS за времето си, но за нищо изключително не се сещам.
Иначе има и други варинти.
Може да се компилира карта за Гармин (*.img), съдържаща графиката на някое землище. Възловите точки, могат да се представят като POI в тази карта. Посочване с курсора, избиране и пускане да трасира по права линия.
Такава карта може да бъде изработена от някой колега с интереси в областта. Аз също съм се занимавал в тази посока.
Работата е пипкава и за да стане добре аз хипотетично бих искал висока цена за изготвянето. Казвам хипотетично, защото в този момент е изключено да се наема с такова нещо, предвид другите ми занимания.
Това е моето решение.
Лесно нема. ;)
Поздрави и успех.

Публикувай отговор