Здравейте!
Как се процедира, когато, в процес по съдебна делба, се установи, че УПИ е поделяем (съгласно нормата на чл. 201, ал. 2 ЗУТ), но броят на новообразуващите се УПИ, е по-малък от броя на съсобствениците в изходния УПИ?
Тъй като смисълът на съдебната делба на имот (в частност на УПИ) е да се ликвидира съсобствеността, как следва да процедира съдът, а и главният архитект на Общината, когато попаднем в условия, при които, примерно, изходният УПИ е поделяем на максимум три нови УПИ, а съделителите са четирма?
Благодаря!
Поделяемост на УПИ (в хипотезата на чл. 201, ал. 2 ЗУТ)
Дали е възможно... не знам. А дали, според съда, е правнодопустима такава възможност? Вероятно - не!djaba написа:В смисъл дали е възможно като опция ...

Не знам дали са калпави съсобствениците!djaba написа:... или са много калпави съсобствениците, ....
Даже не знам какво разбирате под "калпави съсобственици"!
-
- administrator
- Обратна връзка:
Какво общо с геодезията има този казус???
Очевидно трябва да се търси някаква друга форма на сбственост, чрез покупко-продажби, дарения и т.н.
Това всичкото е в сферата на разговорите, убежденията и договорките. Варианти има много и те зависят единствено от волята на съсобствениците. Никъде не е казано че за всеки трябва да има обособен имот.
Както е казал 5ko, ако не могат да се договорят - съд и публична продажба.
Очевидно трябва да се търси някаква друга форма на сбственост, чрез покупко-продажби, дарения и т.н.
Това всичкото е в сферата на разговорите, убежденията и договорките. Варианти има много и те зависят единствено от волята на съсобствениците. Никъде не е казано че за всеки трябва да има обособен имот.
Както е казал 5ko, ако не могат да се договорят - съд и публична продажба.
Къде в нормативната база, виждате правноиздържана процедура за възникване на нова съсобственост в условията на съдебна делба. По-скоро... целта на самата процедура на съдебната делба е да ликвидира съсобствеността, нали. (Друг е въпросът - коя съсобственост да се ликвидира? Дали изобщо и изцяло, или частично - само между част от съсобствениците.)5ko написа:А може някои от съсобствениците да се навият да образуват нова съсобственост.
"Навиването" не е ли допустимо, САМО И ЕДИНСТВЕНО когато сме я хипотезата на чл. 134, ал. 2, т. 6 ЗУТ?5ko написа:А може някои от съсобствениците да се навият да .... А може пък и да не се навият на .....
И в хипотезата на чл. 201 ЗУТ ли е допустимо "навиване" според Вас?
Не разбрах за кои варианти говорите. Моля, бихте ли конкретизирал вариантите - за да говорим определено и съдържателно; не изобщо.5ko написа: А може пък и да не се навият на нито един от тези варианти и да предпочетат публична продан.
Е, защо, аз пък си мисля, че logic заслужава адмирации като задълбава в такива казуси. Изобщо, според мен половината от работата ни е свързана с юридически въпроси. Най-малкото въпросния член 201 казва, че делбата се осъществява чрез изработване на ПР, а тези планове се изработват от геодезисти. Иначе и на мен са ми казвали ти като си геодезист, ходи мери и много да не знаеш.
А коя норма го забранява logic? Примерно аз, ти и още двама човека сме в съсобственост. Аз и ти се разбираме чудесно. Не така е обаче с останалите двама. Така, че поради възникналата невъзможност за съжителство искаме да се разделим. Понеже с онези двамата не се разбираме, не можем да постигнем договорка относно начина на подялбата. Нещо повече, примерно те може да не искат въобще да говорят с нас, камо ли да се делят. Така че подаваме искане до съда за съдебна делба. Само че могат да бъдат обособени само три нови УПИта, а не четири. Никой от съделите не позволява да бъде изкупен делът му от останалите, а и не иска да се стига до публична продан. И тогава аз и ти, понеже се разбираме чудесно и само и само да се отървем от онези гадове се съгласяваме да сме съсобственици в нашето ново УПИ. Не си ли съгласен така?
-
- administrator
- Обратна връзка:
Продължавам да твърдя че това не е въпрос който се решава от геодезист.
Когато (ако) се стигне до някаква делба, геодезист изготвя проект за тази делба, но това няма нищо общо с решението на въпроса кой, какво и как да получи. Естествено, ако някой се чувства така добре подготвен юридически по материята, никой не би могъл да го спре да дава консултации.
Аз лично, имам малко по-различна идея за инженерната си дейност.
Няма какво повече да добавя от това:
Когато (ако) се стигне до някаква делба, геодезист изготвя проект за тази делба, но това няма нищо общо с решението на въпроса кой, какво и как да получи. Естествено, ако някой се чувства така добре подготвен юридически по материята, никой не би могъл да го спре да дава консултации.
Аз лично, имам малко по-различна идея за инженерната си дейност.
Няма какво повече да добавя от това:
Моят отговор: В този случай процедурата по служебната делба е неприложима и следва да се търси друго решение.Въпрос: Как се процедира, когато, в процес по съдебна делба, се установи, че УПИ е поделяем (съгласно нормата на чл. 201, ал. 2 ЗУТ), но броят на новообразуващите се УПИ, е по-малък от броя на съсобствениците в изходния УПИ?
Ами общото е, че не други, а геодезистите се занимават с изработването на Плановете за регулация. А проектирането на ПР не се свежда само до изчертаване.GeoRT написа:Какво общо с геодезията има този казус???
Вие друго виждане ли имате по-въпроса?!
"Форма на собственост" какво означава според Вас? Май, нищо не означава.GeoRT написа:Очевидно трябва да се търси някаква друга форма на сбственост, чрез покупко-продажби, дарения и т.н.
Хипотезата на чл. 201 ЗУТ не изключва ли всякакви договорки? В условията на чл. 201, за какво убеждаване говорите?GeoRT написа: Това всичкото е в сферата на разговорите, убежденията и договорките.
Да чуем все пак за какви варианти говорите... Моля, бихте ли ги споменал.GeoRT написа: Варианти има много и те зависят единствено от волята на съсобствениците.
Освен това, след започване на процедурата по съдебна делба, волята на съсобствениците остава малко на по-заден план, не мислите ли?
Че аз не съм казвал подобно нещо. Не съм!GeoRT написа: Никъде не е казано че за всеки трябва да има обособен имот.