За направа на помощен план от общината ми искат нанесена и регулацията, но като поискам извадка от кадастралния и регулационен план, ми вадят срещу 15-тина лева ксерокопие (при това черно-бяло) с качество на копие от едновремешните хелиографи .
С какво мога да го дигитализирам, за да го вкарам в МКАД-а?
Ако не ми се смеете, ще споделя, че се опитвах да го чертая (с копието като подложка) в КОРЕЛ-а, но после не мога да го прекарам от Аутокад към МКАД.
Като прибавим това, че не съм учила и геодезия, представяте ли си какъв купон е...
Според мен да се дигитализира регулация си е направо престъпление! Ония дебели сини и червени линии... мани-мани.
Няма ли трасировъчни карнети, осова мрежа, котировки на улици и т.н. Регулацията е проект върху кадастралния план и трябва да се нанася като проект върху цифровия модел! Къде отиват ширини на улици, лица на парцели, запазени граници в дворишната регулации и т.н.?
BTW, Mkad също работи със сканирани изображения, но кел файда в случая...
Конфузна ситуация се получи и не ми е никак приятно да влизам в ролята на озлобен и критикуващ, но... нека всеки си знае мястото.
Проблемът тук е че някой колега се подписва под проектите ти.
Очевидно той също няма ресурса да се справи с конкретните казуси, иначе би се обърнала към него, а не към форум, но... това са подробности.
Преглеждайки всичките ти мнения, оставам с впечатлението че усилено практикуваш геодезия. Лошо няма, само че... това не се учи в габровското МЕИ.
Не е редно и не съм съгласен инженер по електроника да прави помощни планове!
В частната практика все пак може да се приеме че неспециалист може да работи такива планове, но този който му ги оторизира каква отговорност има?
По лошо е когато в държавна институция има такива, типичен пример с хранилката на МРРБ, секция по сигурност използва отворена система, руски карти за информационна система за обслужване! ГИС секцията от министерство на бедствията се преместило там, и какво прави освен да усвоява средства, като тези карти ги има в АК. Дублира информация като се слага гриф „Секретно“, а в другите агенции са публични!
ПП
Съгласен съм че дигитализирането не може да осигури точността, затова трябва трасировъчните карнети за отстъпите, осовата мрежа – изравнена. В противен случай ако векторизира с 20 см. точност то на 20 МЕТРА регулационна линия е с 4 КВ.МЕТРА грешка, и иди обясни на някой, че трябва да доплаща или да му се отчуждава. И след някой година се стигне до съд, експертизата едва ли ще проверява точността на цифровият модел, само ще констатира отчуждаването или придаването и човека ще си плаща!
Изобщо не мога да се съглася, че е прието, да не говорим за редно, неспециалист да върши каквато и да било ГЕОДЕЗИЧЕСКА работа. Най-малкото, защото като натворят батаците после ние им сърбаме попарата.
бих искала да знам кои са тези институти? Да не говорим че винаги ме е смущавал факта, че в КИИП печата за проектантската правоспособност за геодезия и за маркшайдърство е един! Познавам не един и двама с диплома от МГУ, неправещи разлика между парцел и имот.
И ВИАС е родил не един и двама титанични "специалисти".
Но истината е че разлика определено има.
По мое време разликата дори във входното ниво на УАСГ и МГУ беше огромна!
Битката между "махалите" ВИАС и МГУ се решава на пазара на труда.
Но aко случайно на някой му се сравняват учебните програми и хорариумите, моля - черно на бяло:
Това че някой е завършил едно от двете не е мерило за възможностите му.
Но тук приказката е за друго.
Колежката maragidik вероятно няма да е включи за да се защити.
П.П.
Съвсем пък офтопик да цитирам баба ми, която твърдеше: "Образованието в никакъв случай не е гарант за култура!"
Съгласен съм.