Преходник от RS232( COM ) към USB - проблеми и решения
Преходник от RS232( COM ) към USB - проблеми и решения
Здравейте. Работя с тотална станция SOKKIA SET530RK. Кабела за трансфер на данни е с накрайник RS232. Купих преходник към USB. Компютъра го разпозна. Но като го включа в инструмента и е в главното меню, почва да пищи и на дисплея се показва картинка да извадя кабела. Ако съм в режим на трансфер на данни нищо не се прехвърля, а и инструмента издава страннен звук. Дайте съвет. Преходника ли е калпав или е са необходими някакви настройки. 

-
-
- administrator
- Обратна връзка:
И какво значение има???
Вие още малко ще го питате на какво мирише кабела?
Аз работя със RK330, имам два различни кабела, а съм я пускал с още два от най-различен модел на преход към УСБ, както и директни.
Така поставен въпроса е трудно да се реши. Пробвай с друг кабел или този кабел на друга тотална станция, това ще даде насока. Според мен проблема е в ПЦто.
Вие още малко ще го питате на какво мирише кабела?
Аз работя със RK330, имам два различни кабела, а съм я пускал с още два от най-различен модел на преход към УСБ, както и директни.
Така поставен въпроса е трудно да се реши. Пробвай с друг кабел или този кабел на друга тотална станция, това ще даде насока. Според мен проблема е в ПЦто.
-
- administrator
- Обратна връзка:
Независимо от цвета, дължината на кабела, или липсата на такъв, всички такива преходници имат драйвери, които трябва да се инсталират
. След това трябва да се провери като какъв порт компютъра разпознава преходника. Съвременните компютри/лаптопи имат по няколко USB входа, за това най-вероятно преходника ще бъде разпознат като COM5, COM6 и т.н. в зависимост от броя на входовете. Повечето стари програми за трансфер, които ползват серийния интерфейс имат опция само за COM1 или COM2. Затова се налага да настроим нашия преходник да е именно един от тези два порта.
За целта слагаме преходника в някой от входовете и отиваме в:
Control Panel > System > Hardware > Device manager > Ports (COM & LPT)
Избираме името на преходника, Properties, Advanced ... и указваме желания номер на порт.
Ако не искате всеки път да правите тази настройка, слагайте преходника винаги на един и същ USB вход.

За целта слагаме преходника в някой от входовете и отиваме в:
Control Panel > System > Hardware > Device manager > Ports (COM & LPT)
Избираме името на преходника, Properties, Advanced ... и указваме желания номер на порт.
Ако не искате всеки път да правите тази настройка, слагайте преходника винаги на един и същ USB вход.

bpfc 4 life
Дължината на кабела също е от значение, при по-дългите кабели има загуби и даже имам случаи на не разпознаване на USB кабела, т.е. да се включва на портовете, които са на дъното.
За драйверите е хубаво да си е с оригиналните, макар че може да се търси универсалност но все пак в кабела има чип и не се знае каква грешка в програмата на драйвера са допуснали
ПП
повечето драйвери се инсталират и после се шмугва кабела поне аз така правя за USB устройствата
За драйверите е хубаво да си е с оригиналните, макар че може да се търси универсалност но все пак в кабела има чип и не се знае каква грешка в програмата на драйвера са допуснали

ПП
повечето драйвери се инсталират и после се шмугва кабела поне аз така правя за USB устройствата
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.