3D знакова система?

Ако Ви се пише по каквато и да е тема, или искате да си говорите с някой, тук е мястото за спам.
Icer
Мнения: 53
Регистриран на: Сря Ное 26, 2008 6:21 pm

3D знакова система?

Мнение от Icer »

Не отдавна, случаино при мен постъпи информация за създаването на тримерна знакова система, чиято създателка е Теменужка Бандрова, доколкото съм информиран е доцент в УАСГ. Трудът й на тази тематика (доколкото ми е известно) се състои в създаването на триизмерни условни знаци, предназначени за употреба в геодезията и топографията. Интересува ме дали в този форум има някой, който да сериозно запознат с тези трудове, все пак има доста магистри и инженери, възпитаници на УАСГ, чийто лекций по картография, Визуализация на гео-данни и т.н. са били вероятно водени от Т.Бандрова.

Красимир Колев
Мнения: 141
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 8:58 am
Местоположение: София

Мнение от Красимир Колев »

доц. Бандрова се занимава най-вече с картни проекции. За тримерни знаци не съм чувал, обаче няма да се учудя, ако й е щукнало нещо такова. Знам, че наскоро УАСГ издаде учебник по картни проекции, писан от нея. За друго не мога да кажа със сигурност. Ше поразпитам и пак ше драсна някой ред :)

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

На мен пък ми е чудно къде влизат в употреба тези 3D условни знаци?

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Преди 50 години изтреляха ракета в космоса, измислиха какви ли не графични програми, визуализация на времето и пространството, та и в гугъла вече се "разхождаш" в триизмерни градове и то не от скоро...
Открила и тя Америка...

Icer
Мнения: 53
Регистриран на: Сря Ное 26, 2008 6:21 pm

Мнение от Icer »

Относно последното изказване, някак си оставам за пореден път огорчен от окуръжителния дух на Българина и си мисля, че това е в основата на културният ни опадък - когато някой се опита да постигне нещо 10 скачат срещу него и казват, че го имало някъде не знам си къде. Ако ти откриеш Африка ще те поздравя, но първо го докажи по някакъв начин!!!
(чисто и просто се заяждам, без да ми мигне окото и се надявм модераторите да ме разберат)

@Красимир Колев, ще съм благодарен на малко повече инфо.
@GeoRT там където има 3D модели :) Никак не ми изглежда прегледно да съм направил 3D модел със сгради, с дървета и т.н. и условните ми знаци да са 2D, стоят някак си не на място.

Чудно ми е как е решен проблема с оградите :)

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Съгласен съм с теб, Icer!
А не може ли оградите да са си построени в 3D в реален размер?

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Не приемам ракцията ти като заяждане. Всеки има свое мнение по конкретен въпрос и уважавам това. Аз пък се радвам, че все още има мислещи хора, в нашата така наречена българска територийка.
Възпитаник съм на въпросната г-ца, 4-5 години се обучавах при нея, накрая дори и дипломна работа правих при нея точно на тема представяне на гео-данни и визуализацията им. Това че 5 години някой се опитва да набие в главата ти кое е правилно и кое не, не означава че не можеш да формулираш свое мнение и позиция по даден проблем.
Видял съм, общувал съм, обсъждали сме с нея и си съставям мнение. И тази моя позиция с годините практика точно тук в Бг, се затвърдява още повече. Не сме готови поне на този етап да се приложи в която и да е област това "откритие". Когато станем готови, то ще бъде твърде късно... Все едно както в момента се проектира на МКАД, а съществуват мощни инструменти за проектиране като Civil3D например.
Този ред на мисли не е продиктуван от краен песимизъм, културен Упадък и т.н. опитваме се да гледаме реално на нещата.
И не е виновно нито поколението ни, нито управлението или световната "криза". Проблемите се таят 150 години назад, но това ще надхвърли тематиката на форума=) А и няма да си разваляме настроението я=)))
Последно промяна от stoianeca на Пет Яну 08, 2010 5:47 pm, променено общо 1 път.

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Не разбирам, какво има да сме готови?
На мен конкретно инвеститори са ми изисквали 3D геодезически снимки.
Ако не мога да им я предам във вида, в който я изискват ще си намерят такъв, който може и това е най-нормалното нещо на света. Предполагам, всеки може да си представи как биха реагирали на оправдание, че не съм готов да извърша услугата, защото причините се коренят 150 години назад...
И колеги изпаднах вече в размисъл упадък или опадък е упадъкът. ;)

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Баш! Ето го и примерЪТ=))
Искат ти и на мен ми искаха, в 5 задания през миналата година срещнах въпросното изискване. Разбира се всичко си остава по задание, разбира се заданието е копирано от друго подобно като се сменя обекта. Разбира се че по-натам проектантите продължават на българска графична програма или на някакъв 15-20 годишен софтуер на което са си чертали и ще чертаят проектантите с белите манти... докато не се смени поколението из основи. Всичко си остава като точка от изискването, като правило както повечето правила, които "пудрят" картинката=)

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Не знам с какви хора работиш, но тези, които изискват 3D модели от мен продължават проектирането именно в 3D и знаят точно защо им трябва това, което искат. Вярно, не са с бели манти, вярно, че са мой набор, с един даже се познаваме още от университета, а аз имам претенциите все още да младея, хехехе. И отгоре на това, чертаят и на по-модерен софтуер от мен. Всъщност, като се замисля, май ние, геодезистите, сме единствените, при които чертането и проектирането на 15-20 годишен софтуер (да споменавам ли DOS? :)) е все още широко разпространено. Спомням си един случай, когато един от тези проектанти беше решил да мине метър и да поръча 3D заснемане от геодезисти на фирмата изпълнител, защото с шефа са приятели, а геодезистите им ей тъй си кибичеха. Дадоха ми , казва, някаква джунгла от цифри. Аз ги питам, къде са котите? А те ми разправят, че били под някакви си чертички на номерата и нямало начин как да се направи иначе. Сам си ги повдигах, казва. Срам!

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

За това за да се развиваш и живееш в такава държава, трябва да си с яки нерви... Е поне е екшън. Интересно е до някъде, сблъскваш се с разнообразни задачи, има безброй теми които можеш да обсъждаш, има една камара материяли за "бай ганьо европеец", за черната хроника, за драматични черно-бели снимки по фото-форумите или " добави куриозна снимка", за сценарии на извратени филми /тук и по чужбина/, за репортажи тип карбовски, за предавания тип "господари...",... въобще цветна и интересна държава във всичките си крайчета=)

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Аз пък все повече си мисля, че за да оцелея в такава държава, трябва да намеря точните хора, които ще ми послужат когато имам нужда и ще знам, че имат знанията и възможностите, че са дали всичко от себе си в работата и че ще са заслужили 100% от всяка стотинка, която съм им платил. По същия начин пък се стремя, когато изпълнявам някоя поръчка да мога да погледна открито човека в очите и също да имам самочувствието че съм заслужил всяка стотинка, която ми се заплаща. Разбира се, голяма част от живота ми зависи от някакви неясни субекти като Държава и Община, на които си плащам, но които не носят ама никаква отговорност и на които се приема за задължение да плащам. Но това е друга тема...

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

А!... Гледай сега как стигнахме и до "другата тема"... до субектите които са си много ясни - Държавата и Общината. Кой е държавата, кой е общината? Нали там също има хора и се управляват от други едни хора. Ти може да си точен във всяко едно отношение с колегите, инвеститорите и работата си. Но тези от които зависи твоето и моето съществуване и въобще интереси, си нямат ни най-малката представа от съществуването на такъв форум, темите които се развиват или визуализирането на гео-данните, например. И Айнщайн, ако беше българин, щеше да си е най-обикновен жичкаджия, в индустриалната зона на Пловдив..=)

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Да, така е, само че не мога да разбера, как така се е стигнало до там та толкова много от съществуването ни да зависи от Държавата и Общината? И за мен тези субекти са си направо неопределени. Кой е Държавата сега? Бойко Борисов? Четири години е един, после е някой друг и не носи отговорност за действията на предишния? Още помня един спор. Клиентите казват, ама ние какво сме виновни, че са объркали 1985 година плана? Служителите им казват, ами съжаляваме ама планът е изготвен даже в друг обществено-икономически строй. А клиентите казват, не ни интересува обществено-икономическият строй, държавата България ли се казва все още?
По-облагодетелствани са тези, които са по-симпатични на властта, а не по-способните. А как са симпатични, сещате ли се? На срещи в ресторанти и приеми, където оформят почти мафиотски кръгове.
А да говоря ли за камарите, които по закон могат да се месят в работата и заплащането ми, та даже и да ме изправят пред другарски съд? На съд пред другарчета като онези, дето ви разказах как правят 3D модели. И всичко в името на общото благо. Хайде стига толкова, наистина по тази тема.

R
Мнения: 84
Регистриран на: Съб Сеп 15, 2007 8:47 pm

Мнение от R »

Êîëåãè, ìàëêî èçáÿãàòå îò òåìàòà.
Íå ÷å àç ñúì çàïîçíàò ñ òðóäîâåòåíà Ò.Áàíäðîâà.
Êàòî öÿëî ïðèâåòñòâàì íîâîâúâåäåíèÿòà.
Äðóã å âúïðîñúò, ÷å çà âñè÷êî íîâî /äîðè åäèí íîâ óñëîâåí çíàê/ òðÿáâà äà ñå èçâúðøè ïðîìÿíà íà íîðàòèâíàòà áàçà /áèëî òî íîâà íàðåäáà èëè äðóãî/. Òîâà îò ñâîÿ ñòðàíà âîäè äî ïðåíàïèñâàíå /äîïèñâàíå/ íà ñúîòâåíèÿ ñîôòóåð. Íîâè úïäåéòè /íÿêîè ïëàòåíè, íÿêîè íå/. Íå ÷å ñúì ïðèâúðæåíèê íà èçïîëçâàíåòî íà òîçè òèï ñïåöèàëèçèðàí ñîôòóåð, íî òàêàâà å ïîëèòèêàòà íà ÀÃÊÊ ðåñïåêòèâíî íà äúðæàâà, îáùèíà è ò.í. À ôîðìàòà çà îáìåí íà êàäàñòðàëíà èíôîðìàöèÿ íå å ñåêðåòåí /çà ùàñòèå/ è àêî èñêàì êàä ôàéëîâå ìîãà è ñ notepad äà ñè èçãîòâÿì. À ñå ãîâîðè, ÷å ùå ñå âúâåæäà è cad5 ôîðìàò, êîéòî ùå ñúäúðæà îùå èíôîðìàöèÿ.
Ñïîðåä ìåí å ìíîãî ïî-íàëåæàùî äà ñå âúâåäå íîâàòà êîîðäèíàòíà ñèñòåìà /è îùå ïî-âàæíî - äà íå å ñåêðåòíà/.

ß, è àç ñå îòêëîíèõ äîñòà.

À àêî íÿìà àêòóàëíà íîìàòèâíà áàçà âñåêè ñè ïðàâè çíàöè, êàêâèòî ñè èñêà - 3D, 4D/èëè ñïîðåä òåõíè÷åñêîòî çàäàíèå/.

Публикувай отговор