Лайката не ме слуша

Всичко свързано с инструментите на различните производители.
maragidik
Мнения: 23
Регистриран на: Пон Сеп 08, 2008 6:12 pm
Местоположение: Троян
Обратна връзка:

Лайката не ме слуша

Мнение от maragidik »

От станцията свалям данни без проблем благодарение на DPI-формата на GEORT (за което още не съм ти благодарила), но не знам как да си подготвя данни (точки с координати примерно за трасиране) и да ги кача от PC-то на станцията. Някой прави ли го това?

maragidik
Мнения: 23
Регистриран на: Пон Сеп 08, 2008 6:12 pm
Местоположение: Троян
Обратна връзка:

Мнение от maragidik »

Станцията е TCR405, забравих да кажа :)

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Отдавна не съм пипал Лайка, така че ще говоря малко по спомен.
Да предположим, че имаш готов координатен регистър. Вкарваш го в Excel - така че да се подреди точно по редове и колони. В зависимост от разделителя ти това става или автоматично, или от менюто: Data -> Text to columns. Маркираш в ексел координатите и копираш: Ctrl + C. Отваряш си от Leica Geo Office Tools приложението Coordinate editor (или manager, не помня), даваш там нещо от рода на New document и след това просто пействаш: Ctrl +V. В резултат, по съответните колони ти се попълват координатите, котите и номерата. Сейв-ваш го като GSI някъде и после го качваш през Data exchange manager в съответния джоб в подсекцията Fixpoints.
Това е моят начин. Звучи малко китайски и многостъпково, но когато го правех ежедневно по няколко пъти ми отнемаше секунди.
Възможно е малко да бъркам имената на приложенията, но идеята мисля че е ясна.

П.П.
Като цяло съм върл враг на въвеждането на координати наръка! За съжаление в последно време се налага да работя с идиотски Сокии и там няма мърдане. :( Тия японци са малоумни!
Последно промяна от GeoRT на Чет Авг 06, 2009 6:52 pm, променено общо 1 път.

emot
Мнения: 3
Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 8:56 pm

спокойно,всичко е под контрол

Мнение от emot »

Инсталирай си от системния диск Construction Date Manager.Правиш входен текстов файл N X Y Z,без заглавие,като информацията е по редове.Няма никакви знаци за разделител или край на файла.Програмата го прочита и трансферира в паметта на инструмента,като ти дава заетите джобове и пита за име на проекта.
Успех.

dangeon
Мнения: 81
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 10:25 pm

Мнение от dangeon »

Аз бих искал да попитам за следното. Когато се прави свободна станция с Leica и в крайна сметка инструмента й изчисли координатите, къде ги записва? Защото после като се преместя на друга точка и поискам да я трасирам не я откривам.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Лайки много!
Ти за коя по-точно питаш?

dangeon
Мнения: 81
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 10:25 pm

Мнение от dangeon »

TS06power

dangeon
Мнения: 81
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 10:25 pm

Мнение от dangeon »

Въпроса е там че я намира за ориентация. Може да ориентира към нея. Реша ли обаче да трасирам, казва няма такава точка.

Sotio
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Май 15, 2009 1:49 pm
Местоположение: София

Мнение от Sotio »

[quote="dangeon"]Въпроса е там че я намира за ориентация. Може да ориентира към нея. Реша ли обаче да трасирам, казва няма такава точка.[/quote]

Скъпи dangeno сега ще разбереш какво имах предвид в другата тема. Явно инструмента ти е нов и не си го усвоил още. А вносителя не е ти ли даде упътване за работа с новия уред? Не ти ли направиха обучение за работа с него? Това са тяхни задължения и се обръщай към тях за всички въпроси и проблеми. Аз така правя .. не ги оставям на мира докато неми решат проблема!!! Все пак трябва да си заработят парите които си им дал. :D

dangeon
Мнения: 81
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 10:25 pm

Мнение от dangeon »

Драги ми Sotio. Да, вносителят ми даде упътване за новият уред. Да, направиха ми обучение за работа с него. Не съм приритал още, че инструмента не открива точка изчислена от свободна станция за трасиране. Ако ми се наложи бих намерил десетина решения как да се справя с проблема и сам. Разбира се, че ако чак пък толкова видя зор ще се обърна и към тях за помощ. Просто ми е интересно и реших да попитам, току виж на някой му се е случвало същото. И какво? Според теб всичко идва от това което пише в търговския регистър за фирмата. Я да те попитам пък аз теб. Ако ти възложи работа пакистанец, сомалиец или таджикистанец през пръсти ли ще я свършиш? Щото не става дума за братаго български?

dangeon
Мнения: 81
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 10:25 pm

Мнение от dangeon »

В интерес на истината, никой от работещите във фирмата не ми заприлича, нито пък ми прозвуча като грък, кипърец или индиец. Напротив, с някои от тях се познаваме много добре още от студенти. Така че по-добре да не влагаме и тук националистически нотки. И понеже ги познавам, знам че ги е грижа за българският геодезист поне не по-малко от самия мен. Толкова по тая тема.

maragidik
Мнения: 23
Регистриран на: Пон Сеп 08, 2008 6:12 pm
Местоположение: Троян
Обратна връзка:

Мнение от maragidik »

Работя с Лайка TCR405. И как ли не се мъчих да сваля от инструмента данни за код на точката (това, което можеш да въведеш на ръка под номера на точката за ориентация какво мериш в момента), и не може. Прочетох как се избира какво да сваляш с помощта на файл-менажера, но не ще. Някой да е работил по въпроса? Знам, че в станцията има всичко, ама как да го сваля не знам.

Biliana
Мнения: 73
Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 9:03 am
Местоположение: bg

Мнение от Biliana »

"Всичкото" се сваля във файл с разширение *.IDX. Поддържат го всички видове Лайки

Незнайко1
Мнения: 182
Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm

Мнение от Незнайко1 »

"Всичко" е малко силно казано за *.IDX тука информацията е структурирана но пак се филтрира от маски за трансфера. Най-често в този формат се експортират DATABASE - координатните разлики от измерванията на станциите, а самите измервания на THEODOLITE групата да се филтрират в зависимост от настройките!
Подобен е случаят и с *.GSI формата пак има филтрация макар че се води стандарт за Leica (Wild).
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.

dodimitrov
Мнения: 73
Регистриран на: Пет Авг 22, 2008 10:45 am
Местоположение: София

Мнение от dodimitrov »

"всичко" в Лайка може би няма. Едва ли базата данни на инструментите (от този клас) може да бъде видяна в ASCII формат. IDX може би е най-пълен, но според мен най-нечетим. GSI e удобен за прочитане (софтуерно) и обработване след това, но пак нечетим.
на колежката ще предложа няколко варианта:
- кодовете се записват в GSI файла като отделен ред - преди или след измерването, в зависимост от настройките. това което въвеждаш в полето под височината на сигнала е името на кода (код по смисъла на лайка, състоящ се от няколко полета), останалите атрибутивни полета не се попълват, но и това е предостатъчно. Лошото тук е, че при свалянето на GSI инструмента умишлено ти "скатава" станциониранията, което е доста неприятно. Затова можеш да поискаш от Метрисис GSI с добавени станции или да кодираш станциите посредством принудителен запис на код, който съдържа "station data". Така без проблеми вкарваш и обработваш с ТПЛАН, като кодовете ти се добавят като 5-та буквено-цифрена колона в КПТ файла - ясно и четимо.
- ако е работено със зададени координати на станциите и ориентирните точки, и инструмента е изчислил още на полето координатите на измерените точки, и искаш да сваляш координатен списък с код, демек КПТ директно от инструмента, тогава ти е необходим "Format manager"- a. Уловката при него е, че блока TPS measurement не съдържа код :), но и за това си има цяр. Да не се впускам в дълги разяснения мога да ти изпратя такъв *.frt файл да си качиш в инстр. Много е удобно, особено при поддръжка в строителството и наличие на сигурни дадени точки.

С Format manager- a се прави и DPI с допълнение код отзад, но само някои апокрифни версии на тплан за DOS го четат.

В заключение, с риск да се повторя: кодовете са удобно нещо, а вече и необходимост в морето от цифрови данни. Ползвайте ги! Покачват качеството и сигурността при работа.

Публикувай отговор