"ПЪТ БЕЗ ИЗХОД" !?

Решения на практически въпроси. Обмяна на опит и "know how".
kgmgeo
Мнения: 44
Регистриран на: Пет Дек 28, 2007 3:11 pm

"ПЪТ БЕЗ ИЗХОД" !?

Мнение от kgmgeo »

От известно време нотариусите в София отказват да изповядват сделки с недвижими имоти по скици проект за изменение на кадастъра (например делба) изготвени от правоспособни лица. За съжаление имат основание - чл.56, ал.2 от ЗКИР, гласи, че ...скицата-проект се издава от СГКК,...когато скицата-проект е изработена от правосп. лице, тя се заверява от СГКК. Да, в СГКК се процедира така. Е да де, ама в София се работи с техническите служби на районите и с Дирекция софийски кадастър, където нямат такава практика (да заверяват скиците-проект) и ВДИГАТ РАМЕНЕ! Излиза, че в София в момента не могат да се правят делби. Чудя се как може от една толкова проста процедура институциите да направят път без изход.
Предполагам, че и други колеги са се сблъскали с този проблем и определено ми е интересно като как точно се "надлъгват" с бюрокрацията.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Според мен, идеята на скицата-проект е да изобрази графичното решение на делбата, което да послужи за актуализиране на официалната кадастрална информация.
Сама по себе си, тя няма стойност на официален документ.
Т.е. скицата-проект е част от процедурата на делба, в момента когато тази процедура приключи, кадастралната информация (план, или цифров модел) се актуализира и се издава, официална скица.
В този ред на мисли ми се струва съвсем естествено тя да не може да служи при сделки.

eria
Мнения: 56
Регистриран на: Пет Сеп 26, 2008 2:22 pm
Местоположение: София

Мнение от eria »

А според мен, съгласието на собствениците за делбата трябва да бъде изразено върху скицата-проект пред нотариус и след неговата заверка да бъде разгледана и евентуално одобрена и отразена в съответните планове и карти. И след това пък, със скици на новообразуваните имоти собствениците могат да сключват сделки. Поне аз така тълкувам Чл.35 от Закона за собствеността:
Доброволната делба на движими вещи на стойност над 50 лв., както и на недвижими имоти трябва да бъде извършена писмено с нотариално заверени подписи.

bobets
Мнения: 159
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 7:30 pm
Местоположение: гр.Пловдив

Мнение от bobets »

Колегата GeoRT е прав, след внасянето на скицата проект в СГКК-........ , в която присъстват подписите на заинтересованите лица се изпраща писмо до всички заинтересовани лица, че има промяна в кадастралните граници и след като няма възражения влиза в сила скицата проект, таксуват си клиента за извършените промени нищо, че им даваме готов продукт на агентите и накрая се вади скица с новите идентификатори и клиента си прави каквото иска вече с тази скица.

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Имам случай, в който по кадастрална карта няколко парцела са отразени като един, защото реално между тях няма изградени огради? Собствениците на отделните парцели са записани в идеална съсобственост, което никога не е било. Те си имат делбен протокол от съда, в който е указано всеки парцел на кого е и е подписан от всеки от собствениците. Само че, точно в този момент не се разбират помежду си, не си говорят дори. Нищо че са и роднини. И едните решават, че искат да строят. Казват им, оправете си нещата с кадастралната карта за да ви дадем виза за проектиране. Само че Агенцията по кадастър иска заявление от всички заинтересувани лица или акт за явна фактическа грешка пак подписан от всички заинтересувани лица. А съседите хич и не искат да чуят за някакви подписи. Няма спор за материално право, не спорят за това кой какво владее, но и не искат да се подписват. А да, казаха ми че и подписите трябвало да са нотариално заверени. Представяте ли си как може да стане въобще това. Какво трябва да се прави в такъв случай? И още. Искат се подписите на всички заинтересувани лица. И след това същите тези лица ще бъдат уведомени, че са се подписали и евентуално ако им е щукнало нещо на акъла да ходят да протестират. И това време, при което делбата се обявява за мен е напълно изгубено, защото когато има наистина изразено съгласие от всички съсобственици, в общ интерес е делбата да приключи бързо за да може всеки от тях да разполага самостоятелно със своята си част . Нещо малко идиотско ми се струва.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Ами звучи ти идиотско, но не е. :)
В крайна сметка, поземления имот не е кола на старо, че да се премята собствеността му от който и както иска. Добра или лоша нормативната уредба е една и трябва да се спазва.
Доколкото разбирам в твоя случай, грешката в кадастралната карта е най-малкия проблем. Процедурата по отстраняване на непълноти и грешки е времеемка, но ясна и проста. Обаче, при явно нежелание на заинтересованите лица да предприемат действия, нищо не може да се направи.
Аз самият в известна степен съм жертва на такива роднинско-съседски отношения и стоя в stand-by.
Винаги е било така, така и ще бъде - въпрос на човешки нрав. :)
Има случаи които нямат решение, но това в никакъв случай не е професионален проблем на геодезиста. В крайна сметка, ние сме само технически лица, които установяват граници и собственост.

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Как така реши че някой си мисли че поземленият имот може да се подмята от който и както си иска? За тая работа тоя "който" има документи, че са негова лична собственост.
А откъде накъде са нужни добросъседски отношения за да получи някой това което му се полага, има го черно на бяло по документи, владеел го е и го владее и отгоре на това няма абсолютно никакви претенции за него от когото и да било? Може би вече заради добросъседски отношения могат да се обезсилват нотариални актове и протоколи за делби? Откъде накъде процедурата по кадастъра по презумция трябва да е времеемка? Натам ли вървим, всичко да е бюрокрация. Или и ние както в онзи виц за адвоката ще казваме на синовете си как с една делба сме успели да ги изучим? И лично аз съм свидетел на това как нормативната уредба няколко пъти изцяло се изменя, а за отделни свои части не спира да го прави. Така че допускам че може да е лоша, но не мога да приема това че не може да стане по-добра.

bobets
Мнения: 159
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 7:30 pm
Местоположение: гр.Пловдив

Мнение от bobets »

Щом си имаш всички документи за тези доброволни делби казваш, че и в регулационния план са отразени парцелите. Правиш си скица проект за изменение на КК, а в акта за непълноти и грешки описваш на какво се дължат всичките грешки, като описваш кратко и ясно всяка грешка, която е видна от приложените от теб документи. Прилагаш си всичките документи и внасяш папката. В акта за непълноти има графа -заинтересовани лица неподписали акта, който не подпише се вписва там. Въпросът е адреса на всеки заинтересован човек да е точен в акта, който пишеш за да може да получи уведомление, че се прави промяна по имота.

ПП ако някой не е разбрал нещо да пита, утре ще се доизяснявам, че много ме е пекло слънцето днеска явно :)

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Не става така, ето как е по наредба:
(3) Скицата проект по ал. 1 е неразделна част от акта за установяване на непълноти и грешки. Актът се подписва от съставителя, заявителя и пряко заинтересуваните собственици. При неподписване на акта от заинтересуваното лице това обстоятелство се отбелязва от съставителя и службата по кадастъра издава отказ за отразяване на непълнотата или грешката в кадастралната карта и кадастралните регистри, за което уведомява заявителя.

А аз искам така:
(5) Акт за непълноти и грешки не се подписва от пряко заинтересуваните лица при изпълнение на влязло в сила съдебно решение и когато регулационните линии от приложен устройствен план се нанасят като имотни граници.

bobets
Мнения: 159
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 7:30 pm
Местоположение: гр.Пловдив

Мнение от bobets »

Ами какъв е проблема, работиш си и си даваш цялата документация и на базата на ал.5 чл.62 си минава скицата проект. Ти сам каза, че няколко парцела са отразени като един в КК, а следва, че в рег. план са УПИ-та и нямаш проблем да ти се оправи грешката, просто прилагаш ксерокопие (вярно с оригинала) от регулационния план.

Geomatics
administrator
Мнения: 138
Регистриран на: Нед Яну 27, 2008 11:17 pm
Местоположение: гр. Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от Geomatics »

В твоят случай правиш както казва колегата bobets, ксерокопие на регилационния/те планове заверени от общината и минава.

Е! Стига да не стане като в последният ми случай.
Позната ми изпраща нейн познат да му оправим имотите в едно село. Човекът владее два съседни имота единия само негов, другия 50/50 идеални части със сестра си. Но за тяхна беда имотната граница от КК между двата имота не беше отразена правилно ( така не проумявам защо), а данни за собствеността за единят имот липсваха, а за другя имот бяха тотално грешни.
Та целта на занятието беше да се оправи имотната границата т.е. имотната границата да съвпада с дворищнорегилационната и да се коригират собственостите.
Но проблем беше че от 10 и повече години брата и сестрата не си говорят. А сестрата между веременно прехвърлила нейнте части на трите си дъщери.
След 3 срещи със сестрите и съпрузите им (без да присъства моя човек, нали не си говорят), по времето на които те през цялото време си мислиха, че искам да ги измамя :? Успях да взема нотариалният им акт.
Съставих акта, направих скица-проект, протокола за удостоверяване на означени граници на поземлени имоти и т.н.
След още 2 срещи протекли в същия дух отказаха да подпишат каквото и да е.
Визложителя си вкара документацията в АК без подписи и след горе долу 30 дни излезе заповетта за изменението. В която прочитайки, че имота на който е собственик само той е по-малък с 15 кв.м от площта му в НА ( площа на имота по НА е 810 кв.м) и два и ми казва "объркал си".
Аз му пояснявам, как през 1969г. към имота му се придава едно малко парче, което по документ е 90кв.м, а като до измериш на плана излиза 75 кв.м (то е правоъгълен триъгълник и лесно се смята ) точко колкото не му излиза. Почвам едно обяснение как се различават площите от документите, скиците и заснетите на място граници - удрям греда.
Обеснявам за допустимата разлика в площите според документите за собственост и според КК, разписвам формули смятам - пак греда.
Заснемам имота, едно към едно съвпадат границите от извадката със заснетите. Той идва в офиса и казва "Това че съвпадат нищо незначи, аз мога да ти кажа, че западната граница не е вярна и трябва да я изместиш и да се получи точната площ на моя имот...". Аз му показах че за да стане така трябва да изместим с 50см оградата (очевадно стара на поне 15-20 години) към съседа.
Казах му че аз съм направил каквото се иска от мен, и че това нямам основание да го правя и той не се обади повече.... :lol:
Покъсно разбрах, че е наел други колеги и ми интересно те какво повече ще измислят.
Аз пих една студена вода, нали е "наш" човек не му взех аванс. хахахахаха

ИЗВОД- ВИНАГИ СИ ИСКАЙТЕ АВАНС ДОРИ И НА "НАШИ" ХОРА!

Трябваше ли да изместя границата според вас?

П.С.
Май оспамих темата DEAD END

kgmgeo
Мнения: 44
Регистриран на: Пет Дек 28, 2007 3:11 pm

Мнение от kgmgeo »

Естествено, че не :lol: Не е толкова зле, като попаднеш на човек, който не разбира (това си е нормално), ама е зле, като попаднеш на "дървен философ" :lol:

Публикувай отговор