Колеги, според вас какъв е минималния брой на изходни точки в локална с-ма (1970 например) за координиране на няколко нови (латови) точки посредством GPS. Да кажем, че сме абсолютно сигурни в изходните точки , разстоянията до базовата са малки, спътниците много, а видимостта перфектна

Забравяме за миг за 2та независими вектора които изискват за РГО от АК, забравяме за всякакъв вид свръхизмервания затворени фигури и изравнения. ОК за мен е ясно че две точки решават задачката с трансформацията от UTM да кажем в масовата 1970, без отценка на точността, без изравнения- класическа Хелмертова 3D трансформация.
Въпросът обаче е в ахилесовата пета на GPSите- котите

. Софтуера - Тримбъл Бизнес Център има 2 опции- едната е изчисляването на отместването само във вертикалата, а другата опция е изчисляването на същото отместване + наклони към повърхността в източна и северна посока. Последната предполагам заради несъвпадението в направленията на линията на геоида и тази на елипсоида. Разбира се първия метод изисква само една точка, а втория- минимум 3точки. Любопитно е че колеги с други софтуери смятат минимум с по 3, а аз когато съм експериментирал с по една резултатите не се различават съществено от изчисленията с повече точки. Споделете вашия опит моля- чисто практически , а и теоретически.