Изчисляване на GPS коти (построцесинг)

Решения на практически въпроси. Обмяна на опит и "know how".
iliyamar
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Май 15, 2009 5:25 pm

Изчисляване на GPS коти (построцесинг)

Мнение от iliyamar »

Колеги, според вас какъв е минималния брой на изходни точки в локална с-ма (1970 например) за координиране на няколко нови (латови) точки посредством GPS. Да кажем, че сме абсолютно сигурни в изходните точки , разстоянията до базовата са малки, спътниците много, а видимостта перфектна 8) Забравяме за миг за 2та независими вектора които изискват за РГО от АК, забравяме за всякакъв вид свръхизмервания затворени фигури и изравнения. ОК за мен е ясно че две точки решават задачката с трансформацията от UTM да кажем в масовата 1970, без отценка на точността, без изравнения- класическа Хелмертова 3D трансформация.
Въпросът обаче е в ахилесовата пета на GPSите- котите :roll: . Софтуера - Тримбъл Бизнес Център има 2 опции- едната е изчисляването на отместването само във вертикалата, а другата опция е изчисляването на същото отместване + наклони към повърхността в източна и северна посока. Последната предполагам заради несъвпадението в направленията на линията на геоида и тази на елипсоида. Разбира се първия метод изисква само една точка, а втория- минимум 3точки. Любопитно е че колеги с други софтуери смятат минимум с по 3, а аз когато съм експериментирал с по една резултатите не се различават съществено от изчисленията с повече точки. Споделете вашия опит моля- чисто практически , а и теоретически.

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Пробвал съм в реално време да заснема от дадена точка друга дадена, в положение и височина резултатите не се различаваха силно от дадените данни, и всъщност всичко беше под 2 см точност. С пост процесинг с бизнес центъра на тримбъл изчилението дава резултат под 1,5 см... за късо разсточние разбира се, и по височина толковеа.
Но все пак и данните предоставени от кадастъра не се знае колко са читави, каква обработка имат и колко са нагласяни=)

За да видиш наистина с каква точност се дават котите, добре е да се пробва с относително превишение между две точки... Аз пробвах, разликата на превишението измерено с нивелир и ГПС се получи 4-5 мм при 7 мин сесия.

iliyamar
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Май 15, 2009 5:25 pm

Мнение от iliyamar »

Благодаря, Стоянец ! Точно такива мнения търся. Иначе като всеки достатъчно опитен геодезист си "връзвам гащите" с по 4-5 дори и 6 изходни точки и ги пробвам как си "говорят" в бизнес центъра. Да те разбирам ли че ако правиш постпроцесинг- използваш опцията Vertical shift only в calibration?
Щях да ти пиша за мрежата в Ягодово, но гледам си се оправил- Не му мисли там :) За водопроводите не се изискват супер точнности на РГО като за ЖП строителство примерно, а дори не и като за канализация. Спазвай си там каквото има по наредба 3 и не му мисли. Обратни засечки, латови... има как винаги да се пребори строитлеля и с листа и с унищожени точки. Малко късно го прочетох поста ти иначе щях да ти помогна с материали за там- имам това онова. Моткам се около Пловдив в последно време, и имам доста неща. Айде че стана офф-топик вече :))

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

Като ти е интересно да ти говорят там прави го=) ама по - точно от 1 см, и с 20 дадени, мисля че е трудно да стане...=) Два, най-много три базови и край, и то при голям мерак!

Опцията я използвам, от там идват такива резултати... но пак казвам че съм проверявал точки със съмнителна точност.

А за материяли по Пловдив винаги! И аз нещо се заседях в Пловдивско и свиквам с 50 година=))) И ти казвай нещо да помагаме... то ако сами не си помогнем, кой. Сега четох малко "Геомедия".... оффф...всичко е приказка!

iliyamar
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Май 15, 2009 5:25 pm

Мнение от iliyamar »

Няма проблем за постигане на милиметрова точност при планови измервания с GPS- все пак не от вчера и днес този метод се използва в практиката за определяне на деформации. Освен това говорим за локална точност на локална мрежа с къси бази- до 1-1.5км. Никой не се интересува от такава точност в световна к. с-ма. Проблема с котите разбира се е по-съществен, но се оказва че при използването на читав геоид (предоставен от прозиводителя на софтуера) резултатите също са изненадващо добри. Въпреки всичко, нищо не може да се сравни с обикновена нивелация- важно е само условията да позволяват осъществяването и

Публикувай отговор