Направи ми впечатление в цените на услугите покрай смяната кадастралната информационна система. При регистриране на имот с няколко наследника за всеки съсобственик искат такса или при два имота на един собственик пак две такси несъм сигурен но в наредбата сега се носят слухове за увеличаване на таксите от догодина. Но можели да се направи справка таксите върху брой имоти ли е или върху брой наследници, или върху по-голямата бройка се начисляват?
Имате 5 имота, а сте 10 наследника и се циганите кой да плаща
Така си е
1. Такса за промяна в регистъра на имота
2. Такса за промяна в регистъра на собствениците (колкото собственика - толкова такси)
По скоро точка 1. малко не ми е ясна в конкретният пример
1. Такса промяна в регистъра на имота - 5 имота и за тях 5 такси
или 5 имота 50 такси? ей тука май правят връката щото на мен ми е все тая, ама клиента ми остава с впечатление че го лъжа.
Т.е. всеки съсобственик при регистрация на имота трябва да си плати такса, или първият като плати и такса за имота всички се вписват?
ПП
В регистъра се регистрират имоти, а НЕ собственици! Тука това ми го подчертаха.
А. Такси за нанасяне в кадастъра
Чл. 35.
(3) За нанасяне на настъпили промени в кадастралния регистър на недвижимите имоти се събира такса в размер 10 лв. за един имот.
Незнайко1, кой ти ги иска тези двойни, тройни и т.н. такси?
Имай предвид че административните служители доста свободно интерпретират наредбите за таксуване.
Няма да казвам в кой офис, но това че се води ст.експерт и ти реди едни такси, и като попитам защо отговора е “така е по наредба” и си я тълкуват те както им е удобно или по скоро така са им казали, невярвам да има умисъл, парите отиват в бюджета така или иначе от такси.
Хм...
Всичко зависи от това, доколо ти се заинатява със съответния служител.
Иначе пак не разбрах дали става дума за кадастрална служба или някое друго адм. звено.