Коя от трите GPS мрежи да избера?

Всичко свързано с инструментите на различните производители.
Sotio
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Май 15, 2009 1:49 pm
Местоположение: София

Коя от трите GPS мрежи да избера?

Мнение от Sotio »

Здравейте колеги,
Предстои ми да направя избор ня една от трите GPS мрежи за корекции в реално време. Ще съм благодарен ако споделите с мен вашия практически опит при работата си с някоя от тях. Още по добре ще е ако някой е ползвал и трите едновременно и може да направи сравнение в качествата на предлаганата от тях услуга. Благодаря предварително за споделената информация.
Последно промяна от Sotio на Вто Юли 10, 2012 10:38 am, променено общо 1 път.

Sotio
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Май 15, 2009 1:49 pm
Местоположение: София

Re: Коя от трите GPS мрежи да избера?

Мнение от Sotio »

След като не получих информация за качествата на трите RTK оператора аз направих собствено проучване. Взех едноседмичен безплатен лиценз от трите фирми и с една и съща GPS апаратура измерих едни и същи 100 точки, по едно и също време като ползвах GPS и Glonas спътниците, като само сменях доставчика на RTK корекциите. Резултатите получени с кореции от NAVITEQ и GeoNet са преблизително идентични по качество на резултата, докато с мрежата на Smartnet получих 40% брак (ниска точност на резултата или липса на решение). След този категоричен резултат, оставаше да реша коя от двете фирми да избера! Като цена и двете предложения бяха съизмеримо близки. Аз избрах NAVITEQ, защото GeoNet почнаха да ми правят проблем, защо съм ползвал два различни приемника по едно и също време. С две думи ми извиваха ръцете да платя за втория приемник. Сега имам договор с NAVITEQ за една година и съм много доволен.

Надявам се че информацията ще е полезна на колегите при избора на RTK оператор!
Последно промяна от Sotio на Вто Юли 10, 2012 1:36 pm, променено общо 1 път.

GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Да, изключително полезна информация.
Ако имаш време да напишеш и малко подробности ще е супер.
Доколкото разбирам, си тръгнал с един приемник и си мерил всяка от стоте точки по три пъти един след друг - с всеки един от "доставчиците".
В този случай не разбирам какъв е проблема с двата приемника при ГеоНет?
Точките приблизително каква територия покриват?
Правил ли си проучване на какво разстояние от стоте точки е най-близката перманентна станция на всеки от трите доставчика.
Поздрави.

Sotio
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Май 15, 2009 1:49 pm
Местоположение: София

Мнение от Sotio »

Ще се радвам ако мога да бъда полезен на колегите. Ще се опитам да дам малко подробности. Обектите бяха два линейни по 3 км всеки. Единият е в района на Кремиковци, а другият в района на Нови Искър. (И трите мрежи твърдят, че имат перманентни станции в София) Измерени са едновременно с два отделни приемника (от там идва проблема с GeoNet). И в двата района е ползвана виртуална референтна станция, максимално близо до обекта. Първо е ползвана мрежа на GeoNet, след това на Smartnet и най-накрая на NAVITEQ. Това е реален мой обект и така или иначе трябваше да го измеря. Направих си труда, след като в продължение на 20 дни никой не ми отговори в отворената от мен тема.

dodimitrov
Мнения: 73
Регистриран на: Пет Авг 22, 2008 10:45 am
Местоположение: София

Мнение от dodimitrov »

Това е интересна тема. Как така ниска точност на резултата и 40% брак? Оценката в определянето ли е лоша (тази, която се получава на място) или с тоталната станция си ги проверил?
Тук според мен има малко субективизъм, не че защитавам SmartNet, точността на RTK зависи не само от доставчика, а от време на измерване, позиция спрямо геометрията на перманентните станции, антени, текущ GDOP и др. От доставчика се иска да генерира една виртуална станция (ако не става да се вържеш директно към най-близката), да влиза в сантиметровата точност за най-кратко време и да държи стабилна връзка със сървъра. Последното обаче зависи страшно много от мобилния доставчик през, който върви интернет връзката.
Лично за мен е интересно друго: има ли измервания с тотална станция между въпросните точки и какви поправки се нанасят върху ъглово-дължинните измервания? Кой чифт координати дава най-добра относителна точност? Тези поправки отговарят ли на оценката на точността получена от GPS-измерванията? Друг момент е проверката със статични измервания и изчислени вектори между точките, но това е доста времеемко и едва ли се е стигнало дотам.

В крайна сметка как прецени, че с даден доставчик се получават по-добри, по-точни и по-надеждни резултати?

Относно ГеоНет, хората са си в правото да ограничават акаунтите. Иначе какво? Плащаш за един приемник, а използваш едновременно два и повече. В такъв случай плаща един - работят 10 и цената е 10 пъти по-ниска. Най-вероятно и с другите доставчици ще се случи същото извън тестовия пакет. Дори би следвало да има и по сериозни ограничения свързани с хардуера, но това всеки си преценява. За мен лично е важно да има голям избор от пакети и да ти излиза евтино за задачите, които изпълняваш. Представете си, че трябва да правите снимка или трасировка цяла седмица по цял ден и да ви се таксува на минута - малко солено. Или обратното - да използваш GPS-а всеки ден за по 2-3 мин., колкото да си координираш РГО и да плащаш фиксиран месечен или годишен абонамент - пак солено.
Направи си сметка какви суми са ти предложили за конкретните ти и бъдещи нужди и тогава избирай.
Аз съм абонат на SmartNet и след като им беше отправена необоснована до този момент критика в тази тема ще кажа нещичко в тяхна защита за да не подвеждаме бъдещите абонати. Абстрахирайки се от това, че смартнет се асоциира с Метрисис (да кажем Leica), поддръжката на мрежата е на много високо ниво (бих казал денонощна) и винаги съм получавал адекватна реакция и не ми се е случвало да ми се провали обект заради проблем с доставчика. Имат голям избор на ценови пакети - таксуване на минута, пакет от минути, неограничен за различни периоди и др. производни. Относно точността - издънки няма. Въпрос на избор.

Sotio
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Май 15, 2009 1:49 pm
Местоположение: София

Мнение от Sotio »

Колега защо се опитваш да направиш простите неща сложни? Когато се свържеш към дадена мрежа, (която и да е тя) и резултата е “няма решение” или точността е 50 см, а трябва да е 1 см, след това веднага като превлючиш към другите две мрежи и има решение с точност 1 см за каквъв дявол са ти Pdop, Gdop, конфигурация на спътници и т.н. Относно проблема с повечето приемници – не съм казал че са работили едновременно. Аз мисля, че е нормално да ползваш ако щеш 10 приеника, стига да не работят едновременно, а това че някой се опитва да те ограничи - неми харесва въобще. Мечо пух е казал “от едно гъненце с мед – по-добре са две гърненца смед” Аз лично смятам че твоето мнение е субективно и едностранно защото досега си ползвал само една мрежа. Като ползваш останалите две, можеби ще имаш по-пълна представа за какво става въпрос в тази тема.

dodimitrov
Мнения: 73
Регистриран на: Пет Авг 22, 2008 10:45 am
Местоположение: София

Мнение от dodimitrov »

:)
Sorry за спама.
За момент си помислих, че става дума за геодезия в темата, а не за "тука-има, тука-няма". Голяма част от колегите си гонят набелязаните цели и задачи и не им се ще да задълбават - нормално. По-горния ми коментар явно е за друга тема.

Не ми харесват заключенията ти за това какво съм ползвал и какво не! :wink:
Субективизъм в мнението ми няма - изтъкнал съм факти. Както и ти изтъкна своите виждания и никой не ти го оспорва. Всеки, който ползва дълго време дадена мрежа може да сподели плюсове и минуси.
Предлагам да не задълбаваме и като събереш малко повече опит пак да споделиш.

Поздрави и нищо лично.

Гост

Мнение от Гост »

Прочетох с интерес темата и бих желал да споделя моето мнение по въпроса.
Основния недостатък на мрежата на СмартНет е, че няма лиценз от Агенцията по кадастър и резултатите получени с нея не са легитимни! Тук колегата Димитров споменава че СмартНет се асоциира Метрисис съответно с Leica, което е голяма и всеобща заблуда. Никой не знае колко и с какъв модел GPS са оборудвани перманентните станции на СмартНет! Аз им исках справка и те отказаха да ме информират, което ме навежда на мисълта, че са сбирщайн от всякаква апаратура с съмнителни характеристики и качество. Затова и резултатите са такива каквито е получил колегата Сотио, с лошо качество и ненадеждни. Нека да сложат в този форум детайлна справка какви модели GPS ползват! Най-вероятно това е и причината да не получават лиценз от Агенцията токова време. В заключение ще посъветвам колегите: Неползвайте СмартНет ако имате алтернатива да ползвате другите две мрежи!!!

Питър
Мнения: 14
Регистриран на: Пет Май 03, 2019 11:27 am

Re: Коя от трите GPS мрежи да избера?

Мнение от Питър »

Винаги съм работил със собствена референтна станция и за мен е странно - толкова много колеги , гора от инструменти и плащате на тоя дето клати гората .. ?

Публикувай отговор