Една неяснота за формат CAD4

Дискутиране на законите, наредбите и инструкциите, свързани с Геодезията.
djaba
Мнения: 45
Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 8:38 am

Мнение от djaba »

.
Последно промяна от djaba на Пон Ное 09, 2020 11:12 am, променено общо 2 пъти.

logic
Мнения: 78
Регистриран на: Пет Апр 17, 2009 12:34 pm

Мнение от logic »

kmh

"Защо полето за вид собственост се повтаря в таблицата за имот и в таблицата за права?"

Това е лесно:
Ако имота има няколко собственика, тогава собствеността му може да е смесена. ( В последната номенклатура някой (юрист?) махна смесена и сложи съсобственост, което не е същото). Например:
Двама собственика - частно лице и общината. Тогава собствеността на имота е смесена, а в правата отделната собственост е частна за лицето и общинска (частна) за общината.

Че съсобственост не е равнозначно на смесена собственост е ясно на всеки нормален човек, но трудно можеш да го обясниш на някой юрист. Съсобственост значи собственост над един имот от повече от един собстеник. Ако тези собственици са частни лица, имота си остава частен.

Друг е проблема с нормализацията на данните. Естествено, че полето вид собстеност е функция на вид собственост в таблица права. Остава проблемът, ако по "някаква" причина в таблица права няма данни. Не коментирам "някаква причина"!

То и вид собственост в таблица права най-често е функция от типа на субекта, но не винаги.Ако е частно лице, собствеността е частна, но за общинската не може да се каже дали е общинска частна ими общинска публична?

За местността: Местноста не може да се сложи в полето за улица в адреса, защото има адреси, които имат и местност и улица. Например в София. По същата причина трябва да се добави и поле Квартал в данните за адреса! Някой го махна, защото и е ГРАО-то го нямало. А местността е отделена от адреса защото има много имоти ( земеделки земи), които имат само местност, а нямат адрес във вида ул.,номер и т.н.
Браво!
Моите почитания за Вас!

Djaba

Мисля си, че "таблица права" съдържа площта по документ на самостоятелния обект ( СО) от документа за собственост, а "таблица апартс" съдържа площта по документ на СО от удостоверението за застроени площи на оценителя или същата, но свалена от конструктивни чертежи, архитектурни планове и разпределения или каквито там се представят одобрени проекти.
И продължавам да си седя без да знам дали само седя или седя и мисля, но в общи линии по неписано българско правило тези площи в повечето случаи са различни.
Браво!
Моите почитания и за Вас!

Преди да прочета отговорът на Djaba, открих за себе си чрез опити, че всъщност по принцип няма повдорение на данни в

<TABLE PRAVA>

в поле

F PLDOC N 11 3 Площ по документ

, ако някой имот е в съсобственост. Защото всеки съсобственик може да има документ за собственост в съсобствения имот ; и в документа за собственост на един от съсобствениците да пише една площ на съсобствения имот, а в документа за собственост на друг съсобственик да пише друга площ на същия съсобствен имот.
Площите от различните документи за собственост в съсобствения имот се пазят на различни места в базата данни. И при поискване на „справка” се показват коректно.

В смисъла на горното ми откритие, осъзнавам че въпросът:

"Защо е необходимо (като идиоти) да преповтаряме една данна - площта на имота - толкова пъти, колкото е броят на съсобствениците."

, зададен преди ден-два, е идиотски глупав. А глупакът бях аз. :oops:

Публикувай отговор