GEODESY-BG.NET

FORUM.GEODESY-BG.NET
Дата и час: Нед Мар 24, 2019 7:56 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Яну 22, 2013 8:48 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Апр 04, 2009 7:34 pm
Мнения: 2
Здравейте! Бих желал да попитам няколко въпроса за RTK измерванията с GPS.

Още в началото ще се издам – не съм геодезист, а ВиК инженер. Във фирмата, в която работя разполагаме с два приемника Topcon Hiper GGD, които шефът е купил преди пет години някъде от Геохайд. Единият от собствениците в Геохайд му е далечна рода и му е свалил звзеди от небето за това как с GPS може да си заснема бързо, лесно и много точно обектите (занимаваме се с проектиране и строителство на външни ВиК мрежи) и му е направил някаква добра оферта, защото знам, че това е скъпа техника и ми се струва странно да се купи от не-геодезисти, които не я ползват непрекъснато. Това го оставям настрана – нещото, което ме вълнува е как да използваме GPS-ите най-пълноценно. Според г-н Димитров от Геохайд методът е следния (това е практикувано във фирмата през последните години):

- Поставяме единия приемник на тринога върху позната точка с координати в 1970г;
- Стартираме базата с координатите, пускаме модема. Комуникацията межу базата и ровъра е с GSM модеми, което ни излиза доста скъпо – в мрежата на Мтел сме и 1мин пренос на данни през CSD струва около 15ст без ДДС.
- Пускаме ровъра, модема набира базата и получаваме фиксирано решение. Отиваме на втора точка с познати координати, замерваме я, виждаме разликата по хоризонтала и вертикала и ако е под 3-4см започваме да си мерим.

Този метод, обаче се оказа, че има редица недостатъци – за някой разбрах след като почетох, а други ни ги казаха геодезисти, които са ни виждали да работим:
- Още в началото колегите установили, че GPS-а не става за градски условия... За един геодезист това е ясно като 2+2=4, но търговецът казал на шефа, че няма проблеми преди да му продаде техниката, а после обяснил, че естествено, че не става...
- Доста скъпо излиза GSM връзката база-ровър, имаме и UHF радио предавател и приемник, но рядко мерим на места с пряка видимост към базата;
- Един познат геодезист се удиви как така мерим директно в координати 1970г и стана ясно, че към софтуера е добавен един файл с трансформации за четирите зони на система 1970г. Според колегата това доста увеличавало грешката, особено извън центъра на съответната зона;
- Нямаме добър начин за проерка и корекции – проверяваме се със втората от двете точки, които знаем и ако е допустима грешката (случайната грешка в тази точка, не знам в други точки каква е) продължаваме.
- Много е ненадежна техниката за връзка между базата и ровъра – редовно забиват модемите, не можем да наберем отново, връщаме се при базата, ресет на всичко, псуване, ремонт на кабелчета и т.н.

Малко преди празниците обаче от Геохайд ни направиха голям удар – пратихме им единия приемник за смяна на вътрешната батерия и получихме фактура за 1800лв за втора ръка антена, защото сме били счупили една букса, понеже неправомерно сме го отваряли без причина приемника... Аз и колегите (все не-геодезисти) отваряме предимно шахти, в техниката не се ровим и бяхме много стреснати, понеже началника ни награби яко и щяхме да си делим 1800лв... Обаче ни върнаха и старата антена – счупената уж, занесохме я в близкия компютърен сервиз и я оправиха за 10лв – запоиха буксата. Пича от Геохайд я тества, като през цялото време твърдеше, че няма как да е оправена и накрая се оказа, че си работи като нова... Скъсаха фактурата за хилядите левове и аз вместо да се отпусна се ядосах и реших да прочета малко повече, защото ми е много неприятно да знам, че ме лъжат, но да не разбирам много от материята и да продължават да ме лъжат.

Та така, след четене и опити искам да попитам дали съм на прав път към правилната процедура за кадърно измерване (пиша теоретично, без да съм го пробвал):

1. Снабдихме се с тестов акаунт към RTK мрежата на Навитек, получавам фискирано решение без да ползвам втория приемник за база.
2. Правя си нов Job, в който за Datum избирам ETRS89, без проекция, вид на координатите Ground.
3. Намирам си координатите в система 1970г на поне 4 точки, които да са от една опорна мрежа и за препоръчване обекта, който ще измервам да е заключен между тях.
4. Въвеждам от файл или ръчно тези точки в контролера и ги задавам като контролни точки.
5. Измервам ги на 10-15 отчета.
6. Влизам във модула Localization на TopSURV в контролера и му казавам коя точка на коя отговаря. Модулът прави трансформация на координатите, показва ми грешките за всяка точка и ако са приемливи запаметявам локализацията и оттук насетне си меря в реални координати 1970г (или някаква локална мрежа според обекта)

Работим в и около Бургас и реших, че за изходни точки за локализация най-добре да си купя от кадастъра. Влизам в сайт им и гледам, че освен на триангулачни точки се предлагат и координати на точки от ГММП, определени със статични GPS измервания. Решавам, че това е за мен – нови точки, думата GPS я има и си купувам за проба една точка за 9лв ( с кота). Във справката са дадени координатите като географска ширина и дължина и отделно в КС 1970г. Обаче има един текст, че координатите в 1970г и котата по Балтийската система са получени чрез трансформация. Моят въпрос е какво точно означава това – мога ли да ги използвам за контролни точки, по които да си направя локална трансформация или не? Ако не, какъв е начина за получаване на изходни точки, които да са надеждни?

Съжалявам за подробното описание, но след като искам съвет мисля, че е редно да опиша максимално точно какво зная и какво правя :D

Предварително благодаря за помощта!

Поздрави,

Тончо


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Чет Яну 24, 2013 10:09 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Мнения: 150
Доста си напреднал в материята :D Ясно е, че си объркал специалността и геодезията ти е станала по-интересна от ВиК проектирането =) Все пак кажи му на шефът ти да даде шанс на някой млад колега, да го наеме на работа и така ще бъде лесно за всички...
- GPS в градски условия става, не на всякъде но върши работа, много добра и ако се запусне приемането на спътниците от братята руснаци GLONASS. За този въпрос запитай в Геохад.
- Може да си мериш и директно в глобални координати и после да ги трансформираш с някоя програма във 1970г. Ще имаш повече контрол относно точността, а и съкратяваш работата вън.
- Така и не стана ясно какво му е на радио връзката, какво толкова не ви харесва. Защо ви трябва директна видимост? Нима когато слушаш радио ти трябва директна видимост с радиокулата? =)))
- Абонирани сте към перманентна мрежа. Тя е лицензирана към Агенцията, така че създайте 2-3 точки за обект и ги ползвайте като дадени. Ако искате да проверявате точността на триангулачните, мерете и тях...=)
- заснемате подземни проводи, или правите предпроектни проучвания на терена, така че точността от 10-20 см е идеална и не се втелявайте с тези трансформации... То и да искате не бихте измерили неточна точка, инструмента няма да ви позволи...
- Интересно, с измерванията как да е ще се оправиш, ами как се случва пародията с така наречената "папка част геодезия", пак ли ти я правиш =))))


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 27, 2013 6:36 pm 
Offline

Регистриран на: Съб Апр 04, 2009 7:34 pm
Мнения: 2
Stoianeca,
Много ти благодаря за съветите, но преди да отговоря първо ще се похваля с малък напредък :) Трябваше да работим в Обзор и направих следното - купих си от АГКК четири точки около обекта (след посъветване с геодезисти, че да ми кажат кои ги има и кои ги няма), заснехме ги (с Навитек мрежови корекции) и направих локализация в софтуера на контролера. Разликите бяха 1см по хоризонтала и 2 см по вертикала, което е повече от идеално за нашите цели. След това вече си измерих обекта за няколко часа и съм сигурен за себе си, че съм работил с приемлива точност. Ако пак ме пратят на обекта само ще си задам локализацията и вече ще меря директно в локални координати.

-Това с програмите за трансформации ме е притеснявало винаги, понеже не съм специалист и не мога да се усетя за евентуални груби грешки. Предпочитам да дам някой лев за 4-5 точки, да ги заснема първия път и оттам да знам, че работя точно в рамките на обекта. Нашата работа не е всеки ден - обикновено 5-6 дни полева работа на месец.
-Всеки геодезист, с когото имаме взаимоотношения съветва началника да назначи един геодезист, но досега не се е случило. Когато се случи си прав - най-накрая ще мога да си върша работата по специалността по-добре.
-В градски условия работим най-вече като има да се заснема канализация (понеже е в оста на улиците) и понякога улична регулация когато постройките са 1-2 етажни. Все пак в началото началникът искаше и ъгли на сгради да заснемаме, ама там просто няма небе :)
-Още от закупуването на техниката е отключено ГЛОНАС приемането и това ни помага много
-За радио-връзката нямам много опит, само малко теоретични познания. Предавателя, който имаме е Pacific Crest PDL Low-powered Base с мощност 2W. Като гледам по снимките в интернет в чужбина ползват High powered base, който е 35W. От Геохайд като ни го продадоха казаха да го закрепяме на триногата (така антената на радиото е на не повече от 1,80 над земята), а в интернет гледам как слагат предавателя на малка телескопична мачта (щок) върху отделна тринога и постигат до 3-4м височина на антената. Доколкото знам обхвата е почти право-пропорционален на височината на антената). Затова следващия път си вземам щока от тоталната станция, закрепявм го на другата тринога и го вдигам на максимално положение и ще видя как ще се промени обхвата. Иначе за мен радиото е най-доброто - не зависиш от покритие на GSM, не плащаш за GSM или мрежови корекции. Като ми се отдаде възможност да експериментирам с него ще пиша
-Сега за тази папка геодезия - аз досега не съм виждал такава. Какво се случва след нашето измерване не знам. Аз и колегите предаваме на главния проектант един DWG файл с точки (с координати и коти), нанесени обектите според полевата скица и дотам. Предполагам, че после всичко се разписва от някого срещу съответния стимул.

Докато търсех информация из интернет попаднах на следната много интересна презентация за това как се работи в САЩ - предполагам, че ще ти е интересно:

Част 1 - http://www.topcontotalcare.com/files/9612/5271/7567/TopSURV%20and%20Topcon%20Tools%20-%20Updating%20Autonomous%20Start%20to%20an%20RTK%20Field%20Survey%20Part%20I%20Presentation.pdf

Част 2 - http://www.topcontotalcare.com/files/3212/5294/2925/TopSURV%20and%20Topcon%20Tools%20-%20Updating%20Autonomous%20Start%20to%20an%20RTK%20Field%20Survey%20Part%20II%20Presentation.pdf

Интересно ми е защо всичката информация при тях е толкова достъпна и безплатна, а при нас всичко е скрито покрито, та даже и грешно, но за сметка на това платено???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пон Яну 28, 2013 6:51 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm
Мнения: 182
На прав път си така се работи, може да си работиш директно в UTM WGS84 zone35N тази координатна система е законна вече в Бъгистан и в последствие да трансформираш с BGSTransa.

А до това
bat_toncho написа:
Интересно ми е защо всичката информация при тях е толкова достъпна и безплатна, а при нас всичко е скрито покрито, та даже и грешно, но за сметка на това платено???

коментирано е на дълго и широко във форума за бюрокрацията, когато имаш некомпетентни управници които не знаят как да помогнат решават поне да има още проблеми, защо да е лесно като може да е сложно!

_________________
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Вто Фев 05, 2013 2:58 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Авг 03, 2010 6:26 pm
Мнения: 40
Незнайко1 тествал ли си BGSTrans как се справя с трансформацията на координатите?
Защото аз съм взимал точки от геокартфонда и там ми ги изпращат в ETRS89 eпоха 2005.0 и в 1970г. и при тестване на програмата дали правилно трансформира ETRS89->1970 и обратно се получава една доста голяма разлика около 50см. в хоризонтално положение, докато при височините разликата е 2-3мм.
Ти изпробвал ли си я дали се справя успешно с трансформациите?

п.с. BGSTrans съм я пробвал с трансформация 1970->1950 и обратно и се справя перфектно, както старата досовска програма TRANS. Трансформацията е тествана при трасиране на имот.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Вто Фев 05, 2013 4:03 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Май 12, 2008 5:32 pm
Мнения: 182
Chervenkov написа:
Незнайко1 тествал ли си BGSTrans как се справя с трансформацията на координатите?
Защото аз съм взимал точки от геокартфонда и там ми ги изпращат в ETRS89 eпоха 2005.0 и в 1970г. и при тестване на програмата дали правилно трансформира ETRS89->1970 и обратно се получава една доста голяма разлика около 50см. в хоризонтално положение, докато при височините разликата е 2-3мм.
Ти изпробвал ли си я дали се справя успешно с трансформациите?

п.с. BGSTrans съм я пробвал с трансформация 1970->1950 и обратно и се справя перфектно, както старата досовска програма TRANS. Трансформацията е тествана при трасиране на имот.


Да заложените коефициенти в програмата не са безгрешни, но е законна, когато човека отиде да предава координати и ако са от сателитна навигационна система с нея ще трансформират. И по лошото е, че тези грешки законно ще се мултиплицират.
Тука е коментирано:
http://geodesy-bg.net/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=590

_________________
Рано е да закъсняваш, късно е да подраняваш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Юли 07, 2013 5:01 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 12:16 pm
Мнения: 124
вижте аз какви резултати получавам от BGStrans :-). Това са точки в Сунгурларе. Скоро едни познати се оплакаха, че някакъв колега от подържаща фирма (не е в същия район), който трасира с GPS ги карал да местят огради с по 30см. Явно не може много да се разчита на тази програма.


Прикачени файлове:
Untitled.jpg
Untitled.jpg [ 36.66 KiB | Прегледано 4363 пъти ]

_________________
http://sites.google.com/site/gishkitiev/
Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Чет Юли 11, 2013 6:21 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 7:30 pm
Мнения: 158
Местоположение: гр.Пловдив
От експериментите, които съм си правил с BGTRANS имам следните наблюдения:
1. При измерване с GNSS апаратура в райони с кадастрална карта отклоненията са незначително малки м/у трансформирани координати директно с BGTRANS и същите точки изчислени чрез трансформация разлики от порядъка на 1-3 см.

2.При райони без кадастрална карта отново същата процедура, както в точка 1 отклоненията са от порядъка на 20-30см.

т.е. РГО на кадастралните карти са привързвани към ГММП /1970г.-нова/, а старите планове и КВС са привързвани към старите ТТ, които отново са в 1970г. /1970стара така си им казвам на координатните системи на новите преизравнени точки и на старите/.
Ако ти е правило впечатление координатите на една и съща точка от ГММП и от от старите координати ТТ се различават с по 20-30см.
Мисълта ми е, че затова BGTRANS дава отклонения незнам дали съм прав, но това е моята логика и опит.
Ако има някой по логичен и верен отговор моля да го сподели.

_________________
http://geodesy-bg.net


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пет Юли 12, 2013 10:46 am 
Offline

Регистриран на: Сря Ное 02, 2011 7:04 pm
Мнения: 80
Току що свалих "новата" версия на BGTrans-a 4.1 от 04.06.2013, като преди изтеглянето имаше следното описание:
Цитат:
В новата версия е въведен нов тип координати -"Кадастрални", активни само при избор на БГС2005.

WTF е тоя нов тип координати ????


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пон Юли 15, 2013 2:15 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Юли 15, 2013 11:48 am
Мнения: 17
аз лично съм обиколил повечето триангулачни точки в района в който работя/взел съм им WGS координатите/,направил съм си два текстови файла/wgs и 1970/ и в зависимост къде се намирам се локализирам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
POWERED_BY
geodesy-bg.net